Nie prawda.Tam w nawiasie coś skrobałes ,że celuloza-z tym się zgodzę ale nie papier!
A czym jest papier jak nie celulozą?

Cytat Zamieszczone przez Z00FY
Tak koncząc to temat rzeka nie ma sensu tu dyskucja o tym.. lecz do tego by wszystko robiło jaki kolwiek kolektyw i spójnie chodzilo musi być zestaw pary glosników niskotonowcyh z tylu auta i minimum pary glosników wysokotonowych z przodu+tweetery.
Mam prośbę. Jak nie masz o czymś pojęcia, to nie pisz w ogóle, bo piszesz tylko brednie i mieszasz innym próbując "mądrze" pisać.
Dobre audio, to zestaw odseparowany z przodu(2 lub więcej drożny) czyli para wooferów i para tweeterów połączone przez zwrotnice(pasywne lub aktywne) i odpowiednio zasilone przez wzmacniacz, do tego subwoofer, który uzupełnij najniższe pasmo.

Jednoczesnie masa membrany niskotonowej, choć nei może być dowolnie duża, nie musi tez byc minimalizowana - jej okreslona wartosc sluzy uzyskaniu odpowiednio niskiej czestotliwości rezonansowej, a wiec przetwarzaniu niskiego basu
Miałem do niedawna głośnik, którego FS to 42Hz, głośnik schodził niżej niż niejeden inny z niższym FS, a przy tym nie tracił na szybkości, miał 15" i niejedną 10" potrafił zawstydzić szybkością(pod dobrym piecem, kawałek 900bpm potrafił odtworzyć bez zająknięcia)

Patrząc po parametrach pewnie dają radę jeśli odpowiednio sie je zespoli ze stricte niskotonowymi i jakims soobem.Same napewno by mnie nie zadowolily te glosniczki.
Te 13" spokojnie wystarczają, żeby współpracować z subwooferem(nie "soobwooferem"), nie wierzysz, sprawdź.
Szajboos ma u siebie 13cm głośniki, zasilany wzmacniaczem, który ma 4x35W RMS(tak podaje producent). Na jednym ze spotów aldik szukał subwoofera, trochę był zawiedziony jak go nie znalazł ;)

130mm to glośniki, które są bazą i są z regóły 1 lub 2 drożne więc o jaki szał ma chodzić? jedynie mogą czysto grać sopranem.Tył jest dopełnieniem
Zdziwiłbyś się co niejedna 13cm potrafi.

woofery montuje się zawsze w przeciwnym miejscu do kierunku jazdy.
Weź mnie to wyjaśnij, bo to chyba kolejna debilna teoria.
Z tego co ja wiem, to woofery w drzwiach stara się nakierować na słuchacza, wysokotonowe i średniaki przy braku korekcji ustawia się tak, żeby pojawiła się scena.

P.S. Wytłumacz mi czym różni się głośnik wysokotonowy od tweetera skoro to to samo? :P