Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Jakie sa zamontowane glosniki w mojej siedem?

Z00FY
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez YBSA
    Głośniki 13cm potrafią zrobić więcej zamieszania niż nie jedna 20cm.
    Jeśli chcesz powiedzieć ,że słuchasz zestawu złożonego z 1 lub 2 drożnych glośników pod granice możliwości i tym potrafisz narobić zamieszania to masz racje..Uciekł bym od takiego słuchania muzyki jakiej kolwiek jak najdalej. Nie porównuje się w sztuce Audio głośników ,które odpowiadają za co innego! To tak jak byś porównywał auto dostawcze i osobowe. Głośniki o których piszesz nie mialem z nimi stycznosci. Tonsil nie jest dla mnie cudotwurca i idealem wykonania chodz Koszta też wchodzą w rolę.. Patrząc po parametrach pewnie dają radę jeśli odpowiednio sie je zespoli ze stricte niskotonowymi i jakims soobem.Same napewno by mnie nie zadowolily te glosniczki.

Cytat Zamieszczone przez YBSA
    Tak się składa że do dziś papier jest jedym z najlepszych materiałów do membran.
    Nie prawda.Tam w nawiasie coś skrobałes ,że celuloza-z tym się zgodzę ale nie papier! Byl najlepszym materiałem do konstrukcji membrany dziesiat lat temu. Jednoczesnie masa membrany niskotonowej, choć nei może być dowolnie duża, nie musi tez byc minimalizowana - jej okreslona wartosc sluzy uzyskaniu odpowiednio niskiej czestotliwości rezonansowej, a wiec przetwarzaniu niskiego basu. Stad tez w tym miejscu zastosowanie znajdują membrany relatywnie grube, często o strukturze wielowarstwowej, lub metalowe, równiez celuloza, choc już nie tak sztywna, spelnia podstawowe kryteria i jest szeroko stosowana dzieki bardzo naturalnemu wybrzmieniu co przeklada sie na czystosc dzwieku . Tak koncząc to temat rzeka nie ma sensu tu dyskucja o tym.. lecz do tego by wszystko robiło jaki kolwiek kolektyw i spójnie chodzilo musi być zestaw pary glosników niskotonowcyh z tylu auta i minimum pary glosników wysokotonowych z przodu+tweetery. Dopelnienie czyli soob w bagazniku. sory za literowki poprawie jak znajde 3 min czasu bo nie mam mozilli.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Nie prawda.Tam w nawiasie coś skrobałes ,że celuloza-z tym się zgodzę ale nie papier!
    A czym jest papier jak nie celulozą?

Cytat Zamieszczone przez Z00FY
    Tak koncząc to temat rzeka nie ma sensu tu dyskucja o tym.. lecz do tego by wszystko robiło jaki kolwiek kolektyw i spójnie chodzilo musi być zestaw pary glosników niskotonowcyh z tylu auta i minimum pary glosników wysokotonowych z przodu+tweetery.
    Mam prośbę. Jak nie masz o czymś pojęcia, to nie pisz w ogóle, bo piszesz tylko brednie i mieszasz innym próbując "mądrze" pisać.
    Dobre audio, to zestaw odseparowany z przodu(2 lub więcej drożny) czyli para wooferów i para tweeterów połączone przez zwrotnice(pasywne lub aktywne) i odpowiednio zasilone przez wzmacniacz, do tego subwoofer, który uzupełnij najniższe pasmo.

Jednoczesnie masa membrany niskotonowej, choć nei może być dowolnie duża, nie musi tez byc minimalizowana - jej okreslona wartosc sluzy uzyskaniu odpowiednio niskiej czestotliwości rezonansowej, a wiec przetwarzaniu niskiego basu
    Miałem do niedawna głośnik, którego FS to 42Hz, głośnik schodził niżej niż niejeden inny z niższym FS, a przy tym nie tracił na szybkości, miał 15" i niejedną 10" potrafił zawstydzić szybkością(pod dobrym piecem, kawałek 900bpm potrafił odtworzyć bez zająknięcia)

Patrząc po parametrach pewnie dają radę jeśli odpowiednio sie je zespoli ze stricte niskotonowymi i jakims soobem.Same napewno by mnie nie zadowolily te glosniczki.
    Te 13" spokojnie wystarczają, żeby współpracować z subwooferem(nie "soobwooferem"), nie wierzysz, sprawdź.
    Szajboos ma u siebie 13cm głośniki, zasilany wzmacniaczem, który ma 4x35W RMS(tak podaje producent). Na jednym ze spotów aldik szukał subwoofera, trochę był zawiedziony jak go nie znalazł ;)

130mm to glośniki, które są bazą i są z regóły 1 lub 2 drożne więc o jaki szał ma chodzić? jedynie mogą czysto grać sopranem.Tył jest dopełnieniem
    Zdziwiłbyś się co niejedna 13cm potrafi.

woofery montuje się zawsze w przeciwnym miejscu do kierunku jazdy.
    Weź mnie to wyjaśnij, bo to chyba kolejna debilna teoria.
    Z tego co ja wiem, to woofery w drzwiach stara się nakierować na słuchacza, wysokotonowe i średniaki przy braku korekcji ustawia się tak, żeby pojawiła się scena.

P.S. Wytłumacz mi czym różni się głośnik wysokotonowy od tweetera skoro to to samo? :P
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Z00FY
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez cursor
    A czym jest papier jak nie celulozą?
    Papier to papier celoloza to celuloza. Jeśli masz co do tego wątpliwości to-wikepedia. Po coś jest konkretne nazewnictwo. Chociażby własciwosciami i strukturą się różni. Ale upieraj się dalej.
    Weź mnie to wyjaśnij, bo to chyba kolejna debilna teoria.
    Debilem tu raczej radzę Ci nie obrażać nikogo nawet jeśli ktoś popełni bład w sztuce jeśli sam nim jestes bo masz tak nad avatarem to Twoja sprawa .Po to jest forum, czy jeśli przeczytasz coś co nie do końca jest dobrze sformuowane bądź odpowiednio przelane w treść na forum chodź po przeczytaniu swojego postu nie zauważyłem tam prucz interpunkcji niczego co było by nieprawidłowe może za mało rozwiniete i wtedy tobie od razu podnosi ciśnienie i musisz rzucać obelgi jak dzieciak w podstawówce bo jesteś branżowcem? Chętnie bym z Tobą rozwinął temat bo nie jestem z branży ale dość długo studiowałem jak zrobić dobre car Audio u siebie w aucie może być się czegoś dowedział ale jednak odpuszczę. Mam takie dziecinne zachowanie wiesz gdzie ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar YBSA
    BMW
    730d 2001r.
    ZOOFY nie masz absolutnie racji. Celuloza jest papierem. Papier to pojęcie bardzo ogólne. Papierem jest kartka z zeszytu ale też i karton. Celuloza jest też odmianą papieru. Tak jak metalem jest aluminium, rtęć, cyna, żelazo...
    Dziwi mnie dlaczego piszesz że same 13ki Tonsila by Cię nie zadowoliły skoro NIGDY ich nie słyszałeś (tak mniemam po Twoich postach). Akurat Tonsil jest producentem stawianym bardzo wysoko w światowych rankingach. Nie wiem czy wiesz ale głośniki Tonsilu są używane przez takie firmy jak Wharfeedale, Mission, Denon, Pioneer, Sony, Octopeya, Dali... Nie wiem czy też wiesz, ale są to konstrukcje po 20.000zł za parę. WSZYSTKIE głośniki samochodowe Pioneer są projektowane i produkowane u nas w PL przez Tonsil. Pioneer tylko je odkupuje i sprzedaje po przez swoją sieć dystrybucji. Dlatego też bardzo bym był ostrożny w opiniowaniu jakości Tonsila.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Papier to papier celoloza to celuloza. Jeśli masz co do tego wątpliwości to-wikepedia. Po coś jest konkretne nazewnictwo. Chociażby własciwosciami i strukturą się różni. Ale upieraj się dalej.
    Proszę bardzo:
    Papier (łac. papyros) – spilśniona na sicie masa włóknista pochodzenia organicznego o gramaturze od 28 do 200g/m˛.
    Kawałek dalej:
    Używane są zwykle włókna organiczne: z celulozy
    Na membrany papierowe zwykło się mówić celulozowe ;)

ebilem tu raczej radzę Ci nie obrażać nikogo
    A kogo niby nazwałem debilem?
    Tobie łatwiej było się czepić tego, niż znaleźć konkretny kontrargument na moje, więc jak to jest?

Ja się za specjalistę nie uważam, ale wiedzę, żeby wiedzieć, że napisałeś brednie można znaleźć w faq Bartka Nazara i w kilku tematach na niektórych forach.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Z00FY
    Gość
    Ja się za specjalistę nie uważam,
    słusznie, ja tym bardziej.
    Uważam ,że niskie tony powinny dochodzić do słuchacza z tyłu auta,a wysokie tony z przodu dlatego montuje się głosniki wysokotonowe z przodu a z tyłu niskotonowe. Tak właśnie napisałem.Jeśli uważasz ,że to niezgodne ze sztuką car audio i jest to brednia to masz zdanie inne od kazdej osoby zajmującej się w kr car audio z, która mialem możliwość wymienić zdania. Mogę jedynie przyłączyć się do twojego opisu nad avatarem chodź sądzę bardziej ,że dział Car Audio jest oblegany przez Ciebie z racji bytu, tylko dlatego ,że tu masz cokolwiek mądrego do powiedzenia i chodź był by dogodny wariant rozwiązania lub mojej podpowiedzi to i tak będziesz szukał innego by wyszło ,iż mój jest zły. Wiesz gdzie to mam:)

Zaawansowany Użytkownik Awatar YBSA
    BMW
    730d 2001r.
    Uważam ,że niskie tony powinny dochodzić do słuchacza z tyłu auta,a wysokie tony z przodu dlatego montuje się głosniki wysokotonowe z przodu a z tyłu niskotonowe. Tak właśnie napisałem.
    Zgadza się, ale układ takich głośników ma swój cel. Otóż tony średnie i wysokie są tonami kierunkowymi i ucho ludzkie potrafi rozróżnić skąd one dobiegają. Natomiast bas czyli tony niskie nie są tonami kierunkowymi i człowiek nie jest w stanie podać lokalizacji źródła tegoż dźwięku. Min. dlatego subwoofer możesz ustawić sobie w dowolnym miejscu a i tak będziesz słyszał bas dookoła siebie. Subwoofer montuje się w bagażniku tylko i wyłącznie z powodu jego gabarytów. W sumie nigdzie indziej byś nie upchał go.

- mamo, mamo, dlaczego ci ludzie klękają?
    - bo to jedzie BMW e38 synku...
    -------------------------------------------------
    ///M-Sport Individual

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Uważam ,że niskie tony powinny dochodzić do słuchacza z tyłu auta,a wysokie tony z przodu dlatego montuje się głosniki wysokotonowe z przodu a z tyłu niskotonowe. Tak właśnie napisałem.Jeśli uważasz ,że to niezgodne ze sztuką car audio i jest to brednia to masz zdanie inne od kazdej osoby zajmującej się w kr car audio z, która mialem możliwość wymienić zdania.
    To ciekawe, bo znam podejście kilku osób na śląsku zajmującymi się od dłuższego czasu branżą CA i jakoś mają nieco odmienne zdanie.
    Muzyka ma grać przed nami, dlatego montuje się zestaw odseparowany z przodu, żeby scena była poprawna i nie brakowało w niej niczego.
    Dlatego też woofery grają także część pasma niskotonowego(tnie się je od dołu w zakresie 50-90Hz), a resztę uzupełnia subwoofer, który dobrze zestrojony z przodem, powoduje, że stopkę perkusji słyszymy przed nami, na szybie lub nawet na masce(w lepszych systemach)

że dział Car Audio jest oblegany przez Ciebie z racji bytu, tylko dlatego ,że tu masz cokolwiek mądrego do powiedzenia
    To jest twoje zdanie, niektórzy znają mnie z innej strony. Prawda jest taka, że ja nie mam o czymś pojęcia to staram się nie zabierać zdania, dlatego póki co działy techniczne raczej czytam niż piszę, ponieważ BMW dopiero się uczę(od dawna z szajboosem grzebiemy przy oplach i to się jeszcze długo nie zmieni).

chodź był by dogodny wariant rozwiązania lub mojej podpowiedzi to i tak będziesz szukał innego by wyszło ,iż mój jest zły
    Szukasz dziury w całym, ale konkretów nadal brak ;)
    Henry Ford

Uprawnienia umieszczania postów