Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: [mechanika] Wymiana pasków

Zaawansowany Użytkownik Awatar Marcin-e32
    BMW
    E32 '92 735i

[mechanika] Wymiana pasków

Cześć,

Mój mechanik jest obłożony do końca tygodnia, natomiast ja muszę mieć auto gotowe do piątku i pojawiło się widmo wymiany pasków samodzielnie. Zdecydowałem się na wymianę bo nie wiem kiedy ostatnio były wymieniane, nie wyglądają już najlepiej i chciałbym uniknąć przykrych niespodzianek w trasie.

Teraz pytanko, jak się do tego zabrać, na co zwrócić uwagę i na jakie problemy mogę natrafić po drodze? :) Niby temat banalny, ale wolę popytać i zrobić dobrze, niż później pluć w brodę, że nie zapytałem :)

Pozdrawiam,
    Marcin

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    735iA

Re: Wymiana pasków

Cytat Zamieszczone przez Marcin-e32
    Cześć,

Mój mechanik jest obłożony do końca tygodnia, natomiast ja muszę mieć auto gotowe do piątku i pojawiło się widmo wymiany pasków samodzielnie. Zdecydowałem się na wymianę bo nie wiem kiedy ostatnio były wymieniane, nie wyglądają już najlepiej i chciałbym uniknąć przykrych niespodzianek w trasie.

Teraz pytanko, jak się do tego zabrać, na co zwrócić uwagę i na jakie problemy mogę natrafić po drodze? :) Niby temat banalny, ale wolę popytać i zrobić dobrze, niż później pluć w brodę, że nie zapytałem :)

Pozdrawiam,
    Marcin
    1. najpierw zdjąć wisco potem pasek od niego
    2. koło pasowe na którym jest visco lepiej odkręcić gdyż inaczej ciężko będzie założyć nowy pasek
    3. paski od klimatyzacji i wspomagania najlepiej przeciąć do ściągania
    4. pasek od wspomagania ma zapewne zerwaną regulację i żeby go naprężyć trzeba czymś zaprzeć się o alternator
    5. pasek od klimatyzacji jest za krotki żeby go normalnie nałożyć, trzeba nałożyć go lekko na koła a następnie poruszać silnikiem za pomocą wału kluczem chyba 32 nasadkowym.

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    Michael7,
    a nie lepiej zrobić tak jak powinno być?
    na sprężarce klimy jest regulacja naciągu to samo na alterantorze ,nie kojaże teraz jak jest z paskiem od pompy wody, ale chyba tez powinna byc regulacja. chyba jest tam tak jak w byczku naciąg paska odbywa się za pomocą skręcenia talerzyka koła pasowego na pompie

Uprawnienia umieszczania postów