myszor10, a nie my¶³a³ê¶ kupiæ samych fiko³ków w welurze i prze³o¿yæ swoj± skórkê , je¶li masz po³amane same oparcia to tylko oparcia przezucic bo s± zdejmowane i po k³opocie takie fiko³ki w welurze po 50z³ kupisz
myszor10, a nie my¶³a³ê¶ kupiæ samych fiko³ków w welurze i prze³o¿yæ swoj± skórkê , je¶li masz po³amane same oparcia to tylko oparcia przezucic bo s± zdejmowane i po k³opocie takie fiko³ki w welurze po 50z³ kupisz
Prze³ó¿ najpierw sam skóre z opracia fotela na stela¿ innego, zw³aszcza w welurze bez grzania i elektryki to dowiesz siê dlaczego tego nie zrobi³.Zamieszczone przez jarek88
Czarne e32 w benzynie!
Zamiast jak zwykle próbowaæ kogo¶ zgnoiæ spróbuj po prostu wyt³umaczyæ dlaczego tego nie mo¿na zrobiæ w ten sposób. Oprócz Jarka pewnie s± jeszcze inne osoby na tym forum (w tym ja), które chêtnie siê dowiedz± co i jak. Byæ mo¿e równie¿ w przysz³o¶ci komu¶ innemu Twoje wyja¶nienie te¿ siê przyda.Zamieszczone przez sz4l0ny
No w³a¶nie... W czym jest trudno¶æ? W e38 rozbiera³em fotele na czynniki pierwsze i sk³ada³em z powodzeniem. Czy w e32 jest jaka¶ ukryta trudno¶æ?Zamieszczone przez sz4l0ny
Nie doradza³bym nikomu nie sprawdzonej w³asnorêcznie metody dzia³ania - a to w³a¶nie mia³o miejsce w po¶cie powy¿ej.Zamieszczone przez tuczi77
St±d uwaga ¿eby nie polecaæ metod z którymi siê nie ma do¶wiadczenia.
Z tego co wiem to sam serwowa³e¶ wskazówki napraw napêdu zag³ówka w fotelu - wiêc na pewno dobrze znasz budowê jego oparcia i sposób w jaki jest zatapicerowane, co z ca³± pewno¶ci± daje ci wystarczajac± wiedzê ¿eby odnie¶æ siê do tej kwestii bez zwa¿ania na moje "gnoj±ce wypowiedzi".
Je¶li wi±za³o siê to z przetapicerowaniem oparcia fotela - wraz z prze³o¿eniem skóry z jednego stela¿a oparcia fotela na drugi i jednoczesnym transplantem lumbar supportu, zag³ówka w pr±dzie oraz mat to naprawde nie pozostaje nic innego jak pogratulowaæ kunsztu i umiejêtno¶ci bo jest to bez w±tpienia wy¿sza szko³a jazdy.Zamieszczone przez sylwekk
Mówie z w³asnego do¶wiadczenia z tapicerowaniem tych foteli oczywi¶cie.
P.S. Wypada³oby jeszcze dodaæ ¿e sam efekt "³amania" siê oparcia, a raczej jego opadania powodujacego skrzywienie i nie równe podparcie wi±¿e siê z uszkodzeniem mechanicznym a nie strukturalnym samego oparcia. Element który zawodi znajduje siê oczywi¶cie w siedzisku, wiêc ca³e to rozwodzenie siê nad tym co by da³o siê zrobiæ a co nie - nie poparte ¿adnym w³asnym do¶wiadczeniem, jest ca³kowicie pozbawione sensu.
Czarne e32 w benzynie!
sz4l0ny, nie znam DOK£ADNIE jego budowy i ewentualnych k³opotów zwi±zanych z podmiank± weluru na skórê. Rozbiera³em mechanizm zag³ówka - fakt, naprawia³em pod³okietnik - fakt, ale w ¿adnym z tych wypadków nie musia³em ¶ci±gaæ ca³ej skóry. Za ka¿dym razem wystarczy³o odgi±æ metalowe zêby i zdj±æ skórê na ¿±danym fragmencie oparcia, a to nie nastrêcza³o ¿adnych k³opotów. Dlatego te¿ jestem ich ciekawy ;)
W moim przypadku wi±za³o siê to z przek³adaniem wszystkiego (oparcie, siedzisko, modyfikacja wi±zki pod dodatkow± pamiêæ, do³o¿enie lumbaru, naprawa mechanizmu ³amania oparcia). Robi siê to bardzo przyjemnie, choæ operacja jest czasoch³onna. Jedyne, na co nale¿y uwa¿aæ, to ostre krawêdzie, o które ³atwo siê skaleczyæ, pozostawiaj±c krwawe plamy na poszyciu ;)Zamieszczone przez sz4l0ny
Masz moje uznanie. Niewiele osób siê tego podejmuje, wiem po sobie ¿e uczenie siê wszystkiego samemu to w wielu kwestiach d³uga droga. Tapicerowanie wnêtrz zaliczy³bym do tych trudniejszych zabaw mówi±c szczerze.Zamieszczone przez sylwekk
Nie napisa³e¶ tylko czy te zabiegi wi±za³y siê ze zdjêciem poszycia z oparcia fotela?
Przek³adka oparcia na stela¿ siedziska innego fotela to jedno, przetapicerowanie jednego opracia na drugi stela¿ oparcia to w moim rozumieniu zupe³nie co innego.
I zaryzykowa³bym nawet stwierdzenie ¿e jest to rzecz trudniejsza nawet od samej przek³adki lumbaru, czy nawet do³o¿enia pamiêci do fotela z elektrycznym zag³owkiem ale bez pamieci ustawieñ :hihi:
Niemniej jednak - doradzanie komu¶ ¿eby celem naprawienia mechanizmu odchylania oparcia w fotelu - znajdujacym siê w siedzisku - przetapicerowa³ ca³e jego oparcie, podczas gdy ten zabieg nie wymaga absolutnie ¿adnych zabiegów przy nim, daje mi wystarczajacy dowód na brak jego pojêcia o sprawie.
St±d moja pocz±tkowa wypowied¼ i brak entuzjazmu wobec porad z którymi nie ma siê do¶wiadczenia.
Czarne e32 w benzynie!
To by³a kompletna zmiana stela¿a. Nie wa¿ne. Sama przek³adka poszycia nie jest tak skomplikowana, jak by siê mog³o wydawaæ. Skóra b±d¼ materia³ u¿yty do poszycia ma wyra¼ne otwory na których poszycie trzyma siê stela¿a. Dodatkowo oparcie jest przytwierdzone drucikami wewn±trz konstrukcji. Wystarczy dobry p³aski wkrêtak, szczypce z w±skimi koñcówkami.... ;)Zamieszczone przez sz4l0ny
Co innego, kiedy zaczynamy rozmawiaæ o tapicerowaniu od podstaw. Tu faktycznie trzeba mieæ wiele do¶wiadczenia i wyobra¼ni. :)
Takie mia³em plany,tzn mia³em kupiæ fotele ze zniszczon± skór± i prze³o¿yæ dobr± z moich foteli.Tyle ¿e ja o tym nie mam pojêcia,a widzia³em tak± przek³adkê nieudolnie wykonan± i mi siê odechcia³o ;D Ale mam ju¿ namiar na firmê co szyje skórzane tapicerki do aut i podobno prze³o¿± ¿e bêdzie jak w fabryce,fotele ju¿ te¿ mam na oku,wiêc mo¿e w koñcu bêdê siedzia³ w aucie normalnie ;)Zamieszczone przez jarek88