Witam, od niedawna jestem posiadaczem E65 735i z 2002 przebieg 178 tys. przywiezione do kraju.
Mam pytanie do użytkownikow tych aut i innych osób, które maja coś do powiedzenia w tej kwestii.
Chce być pewny dlatego wałkuje temat oleju, który chce wymienić, nie mam potwierdzenia co do poprzednich wymian wiec nie wiem co było lane, na innym forum napisali prosto i wyraznie ze do tej benzyny z Valvetronic tylko 0W40, 100 czy 200 tys. (i więcej) nie ma znaczenia bo i tak nie zmienia się oleju na półsyntetyk w tych silnikach.
Na 7er.pl szukałem i nie znalazłem podobnego tematu, tzn. podobnego problemu. Od pewnych mechaników od BMW dostałem rade, ze jeśli nie wiem jaki był lany to oni zalaliby 10W40, bo jeśli był 0W lub 10W to będzie ok, ale jeśli był 10W, a zaleje 0W lub 5W to może być lipa. Z kolei jeśli faktycznie do nich leje się tylko syntetyk 0W to niby dlaczego ma siedzieć w nim półsyntetyk. Mam dylemat, z jednej strony informacje, ze tylko syntetyk, a z drugiej, ze może być półsyntetyk jeśli nie wiem co było i na pewno nie będzie problemu.
Prosiłbym o informacje, niby banalna sprawa, a jednak mam dylemat dlatego zdecydowałem się jeszcze popytać :) Z góry dzięki, pozdrawiam!
MOD Edit:Jeżeli to możliwe to stosuj polskie znaki.