Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Kontrolki od ABS i DSC ?????

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 4,4 M62TU; E36 coupe 2,8 M52
    Odświerze temat.... świecą kontrolki ABS, DSC i wykrzyknik na żółto, na kompie pokazuje prawy tylny czujnik ABSu, zamieniamy lewy z prawym i dalej pokazuje prawy tylny. A więc pewnie sterownik, kupił sterownik z gwarancją, zakłada i dalej kontrolki świecą. Chwilowy brak mozliwości podłaczenia pod kompa, drogą prób sprawdzamy przejście od kostki sterownika do prawego tylnego czujnika i jednak brak przejścia-(wewnatrz kostki przy czujniku jeden styk zaśniedziały). Łącze poprawione, na kostce przy sterowniku juz jest połączenie z czujnikiem, niestety kontrolki dalej świecą. I pytanie, póki nie bedzie miał mozliwoći podłączenia do kompa co ewentualnie i gdzie szukać? Kiedyś coś słyszałem że czasem jest tak że przy zużytym czujniku klocków kontrolka zgaśnie dopiero po iluś tam odpaleniach silnika bez wyłapywania już tego błędu (u mnie zawsze gaśnie od razu po wymianie ) . Czy przy czujnikach ABSu też coś takiego moze być, w 3ce tak jak klocki czujnik ABSu od razu mi gasł i z tego co się orientuje to obwody przy hamulcach są przy każdym paleniu sprawdzane obwodowo. Czy może być tak że teraz ten nowy sterownik musi "przypisać się" kompem do auta (oryginalny niestety zniszczył się),symbol ma ten sam, ewentualnie wykasować jakieś błędy ?

Może sprawdź pompę DSC. Jest od strony kierowcy blisko podszybia. Może być tak że prąd na nią nie dochodzi. Podaj na nią normalne napięcie i sprawdź czy ruszy, potem przejrzyj wiązkę od niej do sterownika
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Zaawansowany Użytkownik Awatar max
    BMW
    E38 730D
    Jestem w temacie więc opisuje mój przypadek .

Kilka dni też paliła mi sie kontrolka , komputer pokazał prawe koło przód i brak sygnału .

Z uwagi na brak nadwyżek finansowych myślę sobie zdejmę koło i zobaczę co jest cięte . Zwaliłem koło i oglądam dokładnie czujnik ale wygląda dobrze , liczyłem na jakiś słaby kabelek) ale zmierzam do tego że czujnik był ok a znalazłem przerwany przewód prowadzący do czujnika, swoją drogą jak na bmw to słabo zabezpieczony jakąś śmieszną izolacją. Polutowałem , zaizolowałem i 300 zł w suchym zaoszczędzone :) Tak więc dokładnie zobacz czy nie jakaś bzdura bo chłopaki już też pisali o takich podobnych przypadkach .

pozdro.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Porsche Cayenne Turbo S

Re: Kontrolki od ABS i DSC ?????

Cytat Zamieszczone przez budek
    witam wszystkich, urodziłmi się mały problem,
    mianowicie parę dni temu wymieniłem tarcze i klocki przód (był już czas zapaliła się kontrolka na czerwono) przy okazji wymianiałem czujnik ABS tak wskazał komp po podłączeniu w przednim prawym kole (zapalały się od czasu do czasu kontrolki ABS i DSC),
    mechanik napomknął że czasami pada kompresor od ABS czekgo komp nie diagnozuje, ale mówił żeby wymienić czujnik. czujnik ABS kupiłem firmy ATE (po nr katalogowych pasuje).
    i co... pa przejechaniu paru kilometrów znowu zapalają mi się kontrolki od ABS, DSC i zużycia klocków (lecz na żółto),
    czyżby czujnik ABS firmy ATE nie nadawal sie jednak, czy szykuje mi sie wymiana kompresora od ABS.
    cos Wam przychodyi do glowy co to moze byc...
    kolega sugerowal zeby pozamieniac czujniki z lewj strony na prawa i zobaczyc co wyjdzie.
    Ja tam stawiam ylko i wylącznie na czujnik, ewent najpierw weź odrdzewiaczem np WD popsikaj w kostki od czujników abs wszystkich kól, żeby wyeliminować brak przewodzenia, i dopiero pod kompa podlącz, często te kostki śniedzieją bo przecież kolo jest najbardziej narażone na bród. Ja popsikałem, zasmarowałem kostki tawotem i problem znikł na zawsze!!!

Uprawnienia umieszczania postów