Miałem wczoraj przykrą awarie auta. Otóż wracając z rodziną z Zegrza, pękł mi wąż, od obiegu płynu chłodzącego (instalacja LPG), na wysokości kolektora ssącego. Oczywiście wylało chyba wszystko co było, no ale jakiś "warsztat" połatał ten wąż i po odpowietrzeniu układ pojechałem dalej.
Kilka godzin później wywalił mi komunikat "sprawdź poziom płynu chłodzącego". Sprawdziłem, był w normie, jeszcze lekko zapowietrzony, a zatem znów odpowietrzyłem. Komunikat wyskoczył jeszcze dwa razy i temp. zaczęła rosnąć.
Zatrzymałem się i zauważyłem że znów gdzieś cieknie (niestety nie udało się zlokalizować wycieku), a towarzyszył temu dziwny delikatny "syk". Dolałem płynu, odpowietrzyłem i odwiozłem rodzinę do domu. Następnie pojechałem do najbliższego warsztatu aby sprawdzili co jest grane.
Powie odkręcili korek od zbiorniczka i zaczęło wywalać wodę. W mojej ocenie to chyba naturalne, że na rozgrzanym silniku i zapłonie wywali płyn po odkręceniu nakrętki zbiorniczka, natomiast panowie z warsztatu stwierdzili że to uszczelka pod głowicą, ewentualnie głowica. Ponoć na węch czują obecność spalin w układzie (ja nie zauważyłem). Jedynym chyba nie do końca zdrowym objawem jest fakt, że węże po odpaleniu auta (ostygnięty silnik) robią się chyba trochę za szybko twarde. Mało tego nie zlokalizowali wycieku, bo po prostu przestało cieknąć i nawet dziś po nocy, nie było jednej mokrej plamki na podłodze, w garażu. Tak czy inaczej, problemu nie rozwiązali (bo nie mają sprzętu, aby zdiagnozować).
Zrobiłem samochodem ok 50km i nie zauważyłem aby temp rosła, ani innych złych objawów. Przyśpiesza normalnie, wywaliło mi jeszcze ze dwa razy komunikat o stanie płynu, no i przy hamowaniu silnikiem słychać jak by delikatne syczenie (choć może tylko mi się wydaje, bo żona nic nie zauważyła). Tutaj pojawia się pytanie do szanownych kolegów, czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi, czy powinienem obawiać się tej uszczelki, ewentualnie gdzie w warszawie mógłbym zdiagnozować i naprawiać tego typu awarie. Zdaje sobie sprawę z ewentualnych kosztów, dlatego chciałbym to zrobić dobrze i w miarę możliwości tanio, ale przede wszystkim mieć 100% pewności co jest nie tak.