ooo maszZamieszczone przez Damias
To teraz mam pytanie:
Czy te paliwa typu "statoil gold", "Orlen verva", "Shell v-power" to tylko "chłyt marketingoty"
Skoro nie ma różnicy to po co przepłacać ...
ooo maszZamieszczone przez Damias
To teraz mam pytanie:
Czy te paliwa typu "statoil gold", "Orlen verva", "Shell v-power" to tylko "chłyt marketingoty"
Skoro nie ma różnicy to po co przepłacać ...
Pewność na każdym kilometrze ...
Od pewnego zaprzyjaźnionego cpn'iarza wiem, że podobno te "super benzyny" to zwykła benzyna z dolewką czegoś w pokroju motodoctora. Różnica jest podobno tylko w olejach napędowych
Z tymi "specjalnymi" benzynami to jest tak samo jak z olejami. Po co kupować pełny syntetyk castrola, jak można kupić lotosa, przecież baza jest taka sama. Z tym, że baza to tylko 75% jak dobrze pamiętam(może więcej), a reszta to uszlachetniacze, które każda firma dodaje swoje i po swojemu.
Tak samo jest z benzyną. 95 na statoil to ta sama benzyna co na BP, pod warunkiem, że właściciel danej stacji nie dodał czegoś od siebie(ale to już jedynie trzeba rozpatrywać konkretne stacje). A Ultimate, Gold(statoil), Verva to paliwa z dodatkami, wg patentu danego koncernu.
Póki co, to takimi tekstami prowokujesz do kłótni, a konkretnego argumentu jakoś nie potrafisz podać.Zamieszczone przez MariuszE38
Ile litrów miesięcznie wlewasz do swojego auta, 160, 250? Osobowe służbówki w wielu przypadkach to norma takie wartości, a mają mniejsze i ekonomiczniejsze silniki.Zamieszczone przez MariuszE38
Kolejny sprawa, ile takich e38 w dieslu trzeba, żeby zalać tyle paliwa co naraz wchodzi do jednego tira?
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Zamiast bojkotować koncerny paliwowe lepiej zaprotestować przeciwko tym chorym podatkom jakie nasze państwo nakłada na paliwa. Ale to też utopijny pomysł :/
Gdzieś czytałem że jakby w stanach takie podwyżki cen paliwa były to wybuchły by zamieszki.
Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
lecz jest celem samym w sobie.
https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/
No coż, czyli pozostaje zacząć więcej zarabiać (i więcej, i więcej) :D
ex:
E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
E38 728iA Shadowline Individual
E53 X5 4,4i Sport Pack
albo wzniecać zamieszki ;D
U nas nie ma społeczeństwa obywatelskiego więc takie akcje są skazane na niepowodzenie, ale widać to się powoli zmienia.
Pamiętam swego czasu w Łodzi (chyba ze 3 lata temu) były takie drakońskie podwyżki cen, tam blokowali stacje i płacili w groszach za paliwo - policja była bezsilna - ale tylko o takich akcjach słyszałem.
We Włoszech jak paliwo idzie w górę to cały kraj stoi w korku i rząd się boi, a u nas? Co mnie nie stać? "A niech paliwo kosztuje po 10 zł za litr - będzie luźniej na drodze". Z takim podejściem trudno walczyć. Albo - "Mnie to nie dotyczy, zawsze tankuję za 100"![]()
To są cytaty z for interii.
Fakt, chyba 2,5 zł w każdym litrze to podatki, najwyższy to akcyza (def. podatek od dóbr luksusowych). Czy paliwo to luksus? Pewnie, zawsze można jechać na rowerze (ja mam 16km do pracy - w garniaku, teczka do koszyczka i sru - może byłbym szczuplejszy :D )
Źródło
No i dla porównania :D :D :D
Polska to takie Monaco.
Tyle, że poza utrudnieniem dla pracowników to nic innego nie daje.Zamieszczone przez MarcinV8
Stacja jest prywatną własnością i działa tylko pod patronatem jakiegoś koncernu.
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Zamieszczone przez sz4l0ny
Niestety tak jest - tutaj jeden przykład - w tym roku orlen ma chyba już umowy na dostawy do większości sieciowych stacji - http://www.riv.pl/pkn-orlen-ma-umowy...trum-na-2009-r
Z tymi podatkami to też granda - oburzamy się na 22% vatu, a w paliwach zabierają nam 50% - to jest rozbój w biały dzień !
panowie wszystko ładnie pięknie , idea szczytna , ale tak czy inaczej jakoś nie wieże w powodzenie tej akcji , dlaczego ??????? ponieważ chcąc jeździć naszymi autami , musimy je najpierw zatankować , a niestety to nie my ustalamy ceny paliw ( a szkoda :D :D :D ) .....................