Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: Ceny paliwa - poczytajcie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Maciej Vip Awatar sennapowieka
    BMW
    ORIENT
    Cytat Zamieszczone przez Damias
    Tankuje tam tyle samo cystern Orlenu co BP
    ooo masz

To teraz mam pytanie:
    Czy te paliwa typu "statoil gold", "Orlen verva", "Shell v-power" to tylko "chłyt marketingoty"
    Skoro nie ma różnicy to po co przepłacać ...
    Pewność na każdym kilometrze ...

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    Od pewnego zaprzyjaźnionego cpn'iarza wiem, że podobno te "super benzyny" to zwykła benzyna z dolewką czegoś w pokroju motodoctora. Różnica jest podobno tylko w olejach napędowych

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Z tymi "specjalnymi" benzynami to jest tak samo jak z olejami. Po co kupować pełny syntetyk castrola, jak można kupić lotosa, przecież baza jest taka sama. Z tym, że baza to tylko 75% jak dobrze pamiętam(może więcej), a reszta to uszlachetniacze, które każda firma dodaje swoje i po swojemu.

Tak samo jest z benzyną. 95 na statoil to ta sama benzyna co na BP, pod warunkiem, że właściciel danej stacji nie dodał czegoś od siebie(ale to już jedynie trzeba rozpatrywać konkretne stacje). A Ultimate, Gold(statoil), Verva to paliwa z dodatkami, wg patentu danego koncernu.

Cytat Zamieszczone przez MariuszE38
    a mam pomysł - nie róbmy nic nawet się nie odezwijmy a już niedługo do naszych autek będziemy lać Pb po 10 zł za litr
    Póki co, to takimi tekstami prowokujesz do kłótni, a konkretnego argumentu jakoś nie potrafisz podać.

Cytat Zamieszczone przez MariuszE38
    Tak, główne zyski to samochody firmowe... a ile jest tych samochodów?
    Ile litrów miesięcznie wlewasz do swojego auta, 160, 250? Osobowe służbówki w wielu przypadkach to norma takie wartości, a mają mniejsze i ekonomiczniejsze silniki.
    Kolejny sprawa, ile takich e38 w dieslu trzeba, żeby zalać tyle paliwa co naraz wchodzi do jednego tira?
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    Zamiast bojkotować koncerny paliwowe lepiej zaprotestować przeciwko tym chorym podatkom jakie nasze państwo nakłada na paliwa. Ale to też utopijny pomysł :/
    Gdzieś czytałem że jakby w stanach takie podwyżki cen paliwa były to wybuchły by zamieszki.
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Doświadczony Użytkownik Awatar MariuszE38
    BMW
    Sprzedane
    No coż, czyli pozostaje zacząć więcej zarabiać (i więcej, i więcej) :D
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    albo wzniecać zamieszki ;D

Początkujący Użytkownik
    U nas nie ma społeczeństwa obywatelskiego więc takie akcje są skazane na niepowodzenie, ale widać to się powoli zmienia.
    Pamiętam swego czasu w Łodzi (chyba ze 3 lata temu) były takie drakońskie podwyżki cen, tam blokowali stacje i płacili w groszach za paliwo - policja była bezsilna - ale tylko o takich akcjach słyszałem.
    We Włoszech jak paliwo idzie w górę to cały kraj stoi w korku i rząd się boi, a u nas? Co mnie nie stać? "A niech paliwo kosztuje po 10 zł za litr - będzie luźniej na drodze". Z takim podejściem trudno walczyć. Albo - "Mnie to nie dotyczy, zawsze tankuję za 100"
    To są cytaty z for interii.
    Fakt, chyba 2,5 zł w każdym litrze to podatki, najwyższy to akcyza (def. podatek od dóbr luksusowych). Czy paliwo to luksus? Pewnie, zawsze można jechać na rowerze (ja mam 16km do pracy - w garniaku, teczka do koszyczka i sru - może byłbym szczuplejszy :D )

Źródło

No i dla porównania :D :D :D

Polska to takie Monaco.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez MarcinV8
    tam blokowali stacje i płacili w groszach za paliwo
    Tyle, że poza utrudnieniem dla pracowników to nic innego nie daje.
    Stacja jest prywatną własnością i działa tylko pod patronatem jakiegoś koncernu.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    Czy jest chociaż jedna osoba która poda POTWIERDZONE informacje na temat "jednego" hurtownika paliw dla wszystkich stacji "monopolizującego" rynek?

Niestety tak jest - tutaj jeden przykład - w tym roku orlen ma chyba już umowy na dostawy do większości sieciowych stacji - http://www.riv.pl/pkn-orlen-ma-umowy...trum-na-2009-r

Z tymi podatkami to też granda - oburzamy się na 22% vatu, a w paliwach zabierają nam 50% - to jest rozbój w biały dzień !

Vip Vip Awatar wisior
    BMW
    BMW E61 525ia
    panowie wszystko ładnie pięknie , idea szczytna , ale tak czy inaczej jakoś nie wieże w powodzenie tej akcji , dlaczego ??????? ponieważ chcąc jeździć naszymi autami , musimy je najpierw zatankować , a niestety to nie my ustalamy ceny paliw ( a szkoda :D :D :D ) .....................

Uprawnienia umieszczania postów