Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: E38 i brak DSC...ujdzie?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Ventola
    BMW
    e38 740iA (m62b44)

E38 i brak DSC...ujdzie?

Witam
    DSC tzw. system dynamicznej kontroli stabilności jazdy był montowany seryjnie w wersjach poliftowych. Czy DSC w e38 to konieczność czy kolejny system bezpieczeństwa, który dobrze mieć.
    Pytanie może głupie, bo to jakby się pytać o jazdę w lecie na zimówkach itp., ale ciekawi mnie czy brak DSC w tak ciężkich autach o dużej mocy jest znaczący dla bezpieczeństwa.
    Prowadzę swoje życie, a nie BMW ...

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    ... a jak byś wyhamował szafę spadającą ze schodów ? W Niemcowni w fabryce siedzi sporo kumatych małych inżynierków i skoro zastosowali coś takiego to chyba w jakimś celu ? Do kontroli takiej masy jak sam napisałeś troszkę kabelków musi być potrzebnych bo nie każdy jest Schumacherem ...
    Ostatnio edytowane przez Greg38 ; 17-01-2011 o 00:53

Super Moderator Awatar EVAN
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Cytat Zamieszczone przez Neuf
    bo nie każdy jest Schumacherem ...
    Ja myślę, że w Polsce 90% kierowców uważa , że lepiej jeźdzą niż Schumacher ;D
    Ale wracając do tematu - miałem E38 bez kontroli trakcji, a drugią z kontrolą.
    Całkiem inna jazda. Bez kontorli na mokrej i śliskiej nawierzchni musisz być cały czas czujny i kontrować wszystkie lekkie uślizgi. Przy kontroli trakcji robi to za Ciebie elektronika. Nie mówie tutaj , że bez kontorli nie da sie jeździć ale ułatwia ona bardzo jazdę. Poza tym jeśli chcesz pojeździć bokami zawsze kontrolę można wyłączyć ;)
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Pytanie może głupie, bo to jakby się pytać o jazdę w lecie na zimówkach itp., ale ciekawi mnie czy brak DSC w tak ciężkich autach o dużej mocy jest znaczący dla bezpieczeństwa.
    Absolutnie tak. Auto o tej masie i tej wielkości nie jest stworzone do dynamicznej jazdy i nie lubi być wrzucane w poślizg nazwijmy go kontrolowany.
    Auta wielkości 5er i tej wielkości sedany np Opel Omega którą miałem to coś innego. Takie modele uwielbiają poślizgi, świetnie się nimi bawi i bez żadnych problemów utrzymuje kontrolę nad autem przy driftingu.

Spróbuj kiedyś bawić się sedanem wielkości 3er, 5er a później powtórz to samo 7er...
    W tedy zrozumiesz, że ta elektronika musi być.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 735 v8 98'
    Co prawda to prawda. Jak pierwszy raz próbowałem e38 podriftować (oczywiście z trakcją wyłączoną) w zimę to po kilkudziesięciu sekundach próbowania wyprowadzenia auta z poślizgu znalazłem się na poboczu między lampami. Auto typu 3er czy nawet piątkę raczej bym wyprowadził z tamtego poślizgu a tu miałem zonk :D Także na śliskiej nawierzchni kontrola trakcji to coś bardzo przydatnego.

Maciej Vip Awatar sennapowieka
    BMW
    ORIENT
    Cytat Zamieszczone przez Ventola
    czy kolejny system bezpieczeństwa, który dobrze mieć.
    Bardzo dobrze go mieć :]
    Pewność na każdym kilometrze ...

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Bardzo dobrze go mieć :D szczególnie kiedy jest włączony :] i raczej lepiej go nie wyłączać. 7er to ciężka bestia do opanowania w skrajnych sytuacjach .
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    Cytat Zamieszczone przez positiv
    w zimę to po kilkudziesięciu sekundach próbowania wyprowadzenia auta z poślizgu znalazłem się na poboczu
    Początkujący widzę jesteś :) Ja czekam na zimę to nagram jak się po rondzie lata taką krową :)
    Ostatnio edytowane przez Greg38 ; 17-01-2011 o 00:53

Zaawansowany Użytkownik Awatar phdream
    BMW
    E38 740i 6M
    DSC... może i przydatna rzecz,ale czy potrzebna??...raczej nie.Nie brakuje mi jej i jakoś nie jeździ mi się ciężko bez :]

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740i
    DSC pewnie jest całkiem fajne, ja mam ASC+T i nie zawsze działa to idealnie. np raz w deszcz umyślnie dając za dużo gazu przy skręcie 90* zacząłem latać na lewo i prawo z 5 razy zanim wyprostowałem gdyż kontrola trakcji robiła swoje a ja dodatkowo (niepotrzebnie?) w tym samym momencie kontrowałem kierownicą :) ... lepiej by to wyszło z wyłączoną lub gdybym się powstrzymał od kontrowania :P
    DSC z większą ilością czujników, np skrętu kierownicy, rozumiem że brał by pod uwagę że kontruje i takiej kichy by nie odwalił?

Uprawnienia umieszczania postów