-
Zaawansowany Użytkownik
Tempomat sie wylącza
Witam.
Od razu zaznaczam, ze szukałem ale nic podobnego nie znalazłem. Mam problem z tempomatem w m52b28 rok 96 skrzynia manual.
Jadę włączam przycisk na drewienku - kontrolka się zapala. Wciskam + na kierownicy i auto zaczyna samo jechać. Po ok 10 sekundach tempomat się wyłącza i ponowne uruchomienie jest możliwe dopiero po ponownym odpaleniu auta. Po wyłączeniu nie zapala się nawet lampka na zegarach dopóki nie odpalę znowu auta
Co może być przyczyna?
-
Doświadczony Użytkownik
Kolego, znalazłeś może przyczynę tych niedomagań?
-
Zaawansowany Użytkownik
Dalej nic nie wiem. Błędów na kompie zero. Szczere mówiąc do większość czasu krążę po mieście i temat poszedł trochę w zapomnienie.
-
Doświadczony Użytkownik
No mam tak samo od końca tygodnia. Kilka miesięcy tempomat działał ładnie a teraz wyłącza się tak jak opisałeś.
-
Początkujący Użytkownik
Cześć nie wiem czy wam pomogę , ale miałem podobny problem kiedy wrzuciłem zimówki na tył . Rozmiar był trochę mniejszy niż przednich opon i tempomat po kilkuset metrach wyłączał się . Załączała się też kontrolka kontroli trakcji i dopiero po ponownym odpaleniu auta , na kilka minut był spokój . Może te czujniki przy kołach w waszym przypadku wysyłają jakieś błędne informacjie do kompa , pozdrawiam
-
Vip
Vip
zobaczcie czy nie macie jakichs błędów z mfl, moze byc temu winna taśma kierownicy, ew. sprawdzcie linke od przepustnicy temp. czy nie spadła
-
Doświadczony Użytkownik
Nie jestem pewien czy to ma związek z uszkodzonym przepływomierzem, ale na wczorajszej trasie 180km wszystko było cacy. Ani arzu się nie wyłaczył i ładnie trzymał tempo. Poprzez uszkodzony przepływomierz miałem strasznie zamulone auto. Delikatne muśnięcie pedałem gazu i na chwilowym spalaniu od razu 20L. Jak ustawiałem w tym czasie tempomat, to chwilę pracował, spalanie też w okolicach 20L, po czym wyłącza się zielona ikonka na zegarach i już nie daje włączyć aż do zgaszenia auta. Numer powtarzał się, jak odpinałem całkowicie wtyczkę od przepływomierza. Pojawia się wtedy kontrolka wyłączonego ASC. Przepływomierz wyłącza się czasem po 5 sekundach a czasem po 30 sekundach.
Ale wczoraj zmieniałem przepływomierz na inny, działający. I zrobiłem na nim wspomnianą trasę. Przez cały czas ładnie tempomat pracował (nie wspomnę, że musiałem się zatrzymać i skasować adaptację, bo auto oszalało od nadmiaru informacji oraz przez ładnych kilka km nauczyć go od nowa map).
Może to mieć z tym związek?
-
Zaawansowany Użytkownik
Sprawdź kostkę stacyjki :) Miałem dokładnie taki problem jak Autor. U mnie wprawdzie ten objaw występował z innymi, ale czasem też występował "pojedynczo".
Uprawnienia umieszczania postów