Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 12

W±tek: [mechanika] V12 problem, od³±czaj±ce siê cylindry...

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar prezE32s
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów

[mechanika] V12 problem, od³±czaj±ce siê cylindry...

Witam, mam problem ze swoj± 750i. Odpalam rano zimny silnik, wszystko jest ok, silnik z³apie temp. robocz± jest ok, gdy w silniku w³±cza siê wisko, silnik traci moc, tak jakby wy³±cza³a siê po³owa cylindrów. Panowie i panie w czym problem? Przep³ywomierze zamieni³em stronami, nieszczelno¶æ pod kolektorami chyba mogê wyeliminowaæ poniewa¿ uszczelni³em je na cienk± warstwê silikonu. Dodam, ¿e w mojej nieszczêsnej mie¶cinie nie mam dostêpu do kompa. Proszê o pomoc...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    albo katalizator którys zapchany

Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    By³o 750iA, A8 4.2 D2 FL, Phaeton 3.2 V6, E270CDi W211 Avantgarde, jest: Phaeton 5.0 V10 TDi
    Sk±d
    Chojnów
    Po katalizatorach zostaly tylko same puszki ;) bo byly przytkane. a moze po rozgrzaniu ktoras sonda wariuje i koryguje na maksa prace silnika? nieraz jak stanie mi sie to podczas jazdy wystarczy, ze puszcze gaz i auto jedzie normalnie.

a gdzie panowie w V12 znajduja sie czujmiki walkow rozrzadu? mam pewien trop, gdy czujnik jest uszkodzony sa problemy z praca lub z odpaleniem auta na goracym silniku. Moze to samo jest u mnie. Pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    m70 nie posiada czujników wa³ków rozrzadu,dopiero m73 posiada³o czujnik w lewej g³owicy i sa to czujniki predkosci silnika.

Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    Sk±d
    Chojnów
    no ale ma chyba jakies czujniki polozenia walka, ze jak jeden padnie to silnik nie chce odpalic.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    M70 ma czujniki na wale korbowym z przodu silnika,a potwierdzenie zap³onu bierze z cewki umieszczonej na 6 i 12 kablu wysokiego napiecia,nie posiada czujników w g³owicy.A cewki na kablach sa tylko do potwierdzenia,rownie dobzre moga byc od³±czone i silnik bedzie tak samo chodzic.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E38 M51 , E39FL S62
    Sk±d
    Warszawa
    Witam radzê na sztywno wymieniæ czujniki po³o¿enia wa³u to standardowa usterka w v12
    nie wymieniaj jednego (tego co pad³) bo za chwile padnie drugi , czujniki masz 2 przesuniêty o k±t rozwarcia silnika czyli 60 stopni:)

je¶li chodzi o czujniki na kablach zap³onowych s± to czujniki indyfikujace 6 (12) cylinder jest to odpowiednik czujnika po³o¿enia wa³ka który wystêpowa³ w M73

nie prawd± jest to ¿e po od³±czeniu tych czujników nie ma ró¿nicy jak by nic nie dawa³y to producent by ich na pusto nie dawa³

przy pod³±czonych (sprawnych) czujnikach na przewodach zap³onowych
    uk³ad wtryskowy leje raz parzystymi z wtryskami na 1 obrót silnika i na 2 obrót silnika parzystymi (na danej stronie silnika) przy od³±czonym lub uszkodzonym 1/2 obrotu silniku leja parzyste druga 1/2 obrotu nie parzyste przez co zmienia siê :
    Wtryskiwacze lej± 2 razy czê¶ciej 2 krotnie mniejsza dawkê co siê przek³ada na mniejsza ekonomikê , pogorszeniem czysto¶ci spalin oraz gorsz± pracê silnika (trochê mniej stabilne wolne obroty) ale to i tak jest nie do odczucia przy v12 :) niestety nie jest to tak piêknie DME wchodzi w tryb pracy bez tego czujnika i auto ma gorszê osi±gi spalanie itp

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Bez impulsatora na kalbach WN M70 bêdzie dzia³aæ, ale w³asnie na u¶rednionych warto¶ciach - tak jak to napisano powy¿ej.

Zreszt± tak samo jest przy tym samym rozwi±zaniu w Motronicu 1.3 przy M30, taki sam impulsator jest tez przy M20 - po odpiêciu impulsatora motor bêdzie pracowaæ dalej, ale dawkowanie paliwa jest ju¿ inne i spalanie wzrasta zauwa¿alnie.
    Czarne e32 w benzynie!

Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    Sk±d
    Chojnów
    ale gdzie wogole sa zamontowane te dwa czujniki? szukalem na realoem ale nic nie znalazlem, albo jestem slepy :) dzisiaj zamowilem przewody zaplonowe i przy weekendzie biore sie za wymiane, mysle, ze praca silnika powinna sie troche zmienic (drgania na biegu jalowym)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez prezE32s
    ale gdzie wogole sa zamontowane te dwa czujniki?
    Na przewodzie WN cylindrów nr 6 i nr 12.
    Czarne e32 w benzynie!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •