Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Rozbite auto i co dalej

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    e38 740iA 1999 r.
    Sk±d
    Warszawa

Rozbite auto i co dalej

Witam.
    tak jak w temacie. Dwa tygodnie temu zosta³em poszkodowany w wypadku drogowym. Niestety moje E39 zosta³o ocenione przez rzeczoznawcê jako szkoda ca³kowita. St±d moje pytanie co polecacie, ¿eby odzyskaæ jak najwieksz± kasê:
    - czy wystawiæ na allegro w ca³o¶ci jako rozbity,
    - czy sprzedaæ silnik, skrzynie i inne dro¿sze podzespo³y osobno (tylko jak pó¼niej wygl±da sprawa z wyrejestrowaniem auta?)
    Z góry dziêki za podpowiedzi
    Pozdrawiam Jaro

ex 540i 6b
    ex e39 525i
    ex e38 735iA
    ex e39 540iA

---------------
    Ostatnio edytowane przez Damias ; 16-02-2011 o 12:14
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    by³o e32 m60, teraz po¿yczam matiza od ¿ony
    Sk±d
    Kraków
    A jak jest z wyrejestrowaniem to nie wiem :/
    Obecnie nie ma prawnej regulacji do wyrejestrowania (kiedy¶ mo¿na by³o nawetczasowo wyrejestrowaæ) - teraz masz 2 mo¿liwo¶ci: sprzeda¿ albo z³omowanie.
    Okres i wyp³ata... jedno i drugie jest co miesi±c, a jak nie ma to znaczy, ¿e kto¶ was zdrowo wyrucha³...

--------------------
    Ostatnio edytowane przez Damias ; 16-02-2011 o 12:13
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    Cytat Zamieszczone przez Damias
    Czyli po wyrejestrowaniu musi oddaæ auto na z³om? Nie mo¿e sobie zatrzymaæ grata?
    A jakby rozbebeszyæ auto i zostawiæ to co siê nadaje na sprzeda¿ a na z³om oddaæ tylko ramê, jakie¶ niepotrzebne blachy itp?
    jak nam ukradziono E 34 ponad 2 lata temu (znalezione kompletnie rozbite) wiadomo samochód trzeba wyrejestrowaæ, wiec pojecha³em z Ojcem na z³omowisko i powiedzia³em facetowi ¿e mam samochód do zabrania! i co siê okaza³o ¿e samochód po przywiezieniu na z³om wa¿±!!!!!! i za ka¿dy brakuj±cy kg w³a¶ciciel samochodu DOP£ACA (pokaza³ mi ustawê na to). oczywi¶cie wpad³em w furie!!! facet na to ¿e mo¿e zrobiæ tak¿e przywiozê mu za¶wiadczenie z policji, ¿e samochód zosta³ skradziony i ¿e jest zg³oszony na policji i na tej podstawie przyjmie samochód i wyda kwit do urzêdu. (wcze¶niej rzecz jasna wyj±³em silnik ze skrzyni±) tak po krotce to wygl±da.

Vip Vip Awatar ArekLand
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    E38 2.8i "Zender"
    Sk±d
    Leszno
    Dobrze kombinujesz Damias - jak prawdziwy Polak. Istnieje taka mo¿liwo¶æ kwestia umowy z drug± stron±.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Sk±d
    Kraków
    Tak mo¿na - kwestia dogadania ze z³omiarzem.
    Bo tu jest ma³y myk prawny:
    - jak sam Damian piszesz, w/g kodeksu autem jest "buda", z nadanym nr VIN.
    i w/g przepisów, jak np. auto po dzwonie, albo przerdzewia³e zienia budê (czyli wszystkie bebechy i wyposa¿enie idze w nowe pude³ko - razem z ko³ami, wahaczami, kabelkami), to jest to zmiana pojazdu, a nie tylko zmiana czê¶ci w poje¼dzie.

Tak wiêc pozostaje dogadaæ ze z³omiarzem, albo wzi±æ jakiego¶ menela niech za 2 flaszki podpisze umowê na kupno auta "niesprawnego/uszkodzonego" za 100pln, potem w urzêdzie bierzesz piecz±tkê na swoim egzemplarzu umowy o wyrejestrowaniu pojazdu i koniec przygody
    Okres i wyp³ata... jedno i drugie jest co miesi±c, a jak nie ma to znaczy, ¿e kto¶ was zdrowo wyrucha³...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Siudmy Irl
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    E38 728i
    Sk±d
    IRL
    Cytat Zamieszczone przez Hubertus7er
    albo wzi±æ jakiego¶ menela niech za 2 flaszki podpisze umowê na kupno auta "niesprawnego/uszkodzonego" za 100pln, potem w urzêdzie bierzesz piecz±tkê na swoim egzemplarzu umowy o wyrejestrowaniu pojazdu i koniec przygody
    Mnie sie wydaje, ze auto po orzeczeniu o calkowitej szkodzie nie moze stanowic przedmiotu kupna sprzedazy.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez Guralbmw
    Mnie sie wydaje, ze auto po orzeczeniu o calkowitej szkodzie nie moze stanowic przedmiotu kupna sprzedazy.
    Mo¿e - zawsze je mo¿e sprzedaæ jako uszkodzone powypadkowe, jako wrak, ....i tp.

Bo i po co i taki z³om?
    Dla dodatkowego przyk³adu (jako dowód) - sam rzeczoznawca z ubezpieczalni odlicza Ci od warto¶ci szkody rzekom± warto¶æ wraku w daje do wyp³aty ró¿nicê (co uwa¿am za chamstwo ze strony ubezpieczalni).

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Siudmy Irl
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    E38 728i
    Sk±d
    IRL
    Cytat Zamieszczone przez Hubertus7er
    sam rzeczoznawca z ubezpieczalni odlicza Ci od warto¶ci szkody rzekom± warto¶æ wraku w daje do wyp³aty ró¿nicê
    No to faktycznie chamsko podchodza. W takim razie bardziej oplaca sie dogadac ze zlomiarzem, .sprzedac auto na czesci, pozostalosc pociac i oddac na zlom. Albo, wyklepac i sprzedac w Chinach ;D

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •