Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: [mechanika] U³amany króciec nagrzewnicy, co dalej :-(

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Grudzi±dz

[mechanika] U³amany króciec nagrzewnicy, co dalej :-(

Niestety jak w tytule...

Wczoraj mnie taka "niespodzianka" na drodze spotka³a.

Zastanawiam siê czy jest jaka¶ szansa to naprawiæ czy czeka mnie ju¿ tylko wymiana nagrzewnicy niestety?
    Mixer

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2010
    BMW
    E38 M51 , E39FL S62
    Sk±d
    Warszawa
    Wymiana , naprawy bêd± nie trwa³e i tak bêdzie czeka³a cie wymiana , na razie mo¿esz sobie zmostkowaæ wê¿e by p³yn nie szed³ przez nagrzewnice

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    To zale¿y ile tego króæca ci zosta³o, mnie zosta³o sporo wiêc za³o¿y³em z³±czkê miedzian± od CO, chyba 22/25 pasowa³o idealnie. Grubszy koniec na króciec przyklejony na masê (technicol) czy jako¶ tak, przeznaczona jest w³a¶nie do takich napraw, 30min i po sprawie, a na wystaj±c± mosiê¿n± koñcówkê w±¿ i je¿dzê tak ju¿ rok czasu i w zasadzie zapomnia³em o temacie. A dobrze jest ubrudziæ koniec redukcji t± mas± w miejscu gdzie nak³adasz wê¿a, masa jest chropowata i nie pozwoli zsun±æ siê wê¿owi przy wzro¶cie ci¶nienia. U mnie pomog³o jestem zadowolony, a je¿eli nie kupisz nowej nagrzewnicy to awarii mo¿na spodziewaæ siê i w jednym jak i w drugim przypadku, pozdrawiam.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Grudzi±dz
    Cytat Zamieszczone przez p3xeon
    Wymiana , naprawy bêd± nie trwa³e i tak bêdzie czeka³a cie wymiana , na razie mo¿esz sobie zmostkowaæ wê¿e by p³yn nie szed³ przez nagrzewnice

W³a¶nie takie rozwi±zanie podpowiedzia³ mi mój mechanik jako dora¼ne.
    Za tydzieñ mam zawie¼æ kuzyna do ¶lubu,wiêc chyba skorzystam w³a¶nie z tego rozwi±zania.
    Tylko teraz co z czym po³±czyæ?
    Mixer

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Grudzi±dz
    Cytat Zamieszczone przez lockbud
    To zale¿y ile tego króæca ci zosta³o, mnie zosta³o sporo wiêc za³o¿y³em z³±czkê miedzian± od CO, chyba 22/25 pasowa³o idealnie. Grubszy koniec na króciec przyklejony na masê (technicol) czy jako¶ tak, przeznaczona jest w³a¶nie do takich napraw, 30min i po sprawie, a na wystaj±c± mosiê¿n± koñcówkê w±¿ i je¿dzê tak ju¿ rok czasu i w zasadzie zapomnia³em o temacie. A dobrze jest ubrudziæ koniec redukcji t± mas± w miejscu gdzie nak³adasz wê¿a, masa jest chropowata i nie pozwoli zsun±æ siê wê¿owi przy wzro¶cie ci¶nienia. U mnie pomog³o jestem zadowolony, a je¿eli nie kupisz nowej nagrzewnicy to awarii mo¿na spodziewaæ siê i w jednym jak i w drugim przypadku, pozdrawiam.

Niestety chyba niewiele mi tego króæca pozosta³o...
    Na moje oko to wiêksza czê¶æ zosta³a od³amana, a pozosta³o jakie¶ 3, mo¿e 4 mm.
    To chyba zbyt ma³o...???
    Mixer

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    Sk±d
    - Sosnowiec
    Cytat Zamieszczone przez fabian1980
    Cytat Zamieszczone przez lockbud

Niestety chyba niewiele mi tego króæca pozosta³o...
    Na moje oko to wiêksza czê¶æ zosta³a od³amana, a pozosta³o jakie¶ 3, mo¿e 4 mm.
    To chyba zbyt ma³o...???
    i to du¿o za ma³o, niestety czeka ciê wymiana.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    ex: E32 750, E38 730i, E38 735i, E38 725d, E38 730d, E36 325i, E34 540i, E39 540i,740d F01; 730d E65
    Sk±d
    £ód¼
    Witaj
    Niestety ch³odnice i wszelkie urzadzenia wodne s± a) wykonane z plastiku praktycznie nie nadaj±cego siê do spawania, b) s± wygrzane i przez to baaaardzo kruche.
    Ale jest na to sposób (ja tak zrobi³em w swojej 750 z ch³odnica i do momentu sprzeda¿y dzia³a³o - czyli jakie¶ pó³ roku), dobra³em tulejê miedzian± z rurki jakiej¶ która idealnie wchodzi³a w króciec a wystawa³a dok³adnie tyle ile wystaje sprawny kruciec pó¼niej nasadzi³em u³amany koniec i spasowa³em. Nastêpnie ca³± tulejê posmarowa³em distalem i z³o¿y³em tak jak napisa³em wcze¶niej. Po wyschniêciu ca³o¶æ posk³ada³em i dzia³a³o.
    Musisz tylko ostro¿nie sk³adaæ i bardzo delikatnie bo naprawdê jest bardzo kruche.
    Pozdrawiam i ¿yczê Ci powodzenia.

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    Sk±d
    - Sosnowiec
    Cytat Zamieszczone przez julsan
    Witaj
    Niestety ch³odnice i wszelkie urzadzenia wodne s± a) wykonane z plastiku praktycznie nie nadaj±cego siê do spawania, b) s± wygrzane i przez to baaaardzo kruche.
    Ale jest na to sposób (ja tak zrobi³em w swojej 750 z ch³odnica i do momentu sprzeda¿y dzia³a³o - czyli jakie¶ pó³ roku), dobra³em tulejê miedzian± z rurki jakiej¶ która idealnie wchodzi³a w króciec a wystawa³a dok³adnie tyle ile wystaje sprawny kruciec pó¼niej nasadzi³em u³amany koniec i spasowa³em. Nastêpnie ca³± tulejê posmarowa³em distalem i z³o¿y³em tak jak napisa³em wcze¶niej. Po wyschniêciu ca³o¶æ posk³ada³em i dzia³a³o.
    Musisz tylko ostro¿nie sk³adaæ i bardzo delikatnie bo naprawdê jest bardzo kruche.
    Pozdrawiam i ¿yczê Ci powodzenia.
    w zasadzie to samo zrobi³em tylko na zewnêtrznej ¶ciance, ale faktycznie mo¿na to zrobiæ od wewn±trz je¿eli króciec jest za krótki jak w twoim przypadku i z pomoc± masy przeznaczonej do tego celu. No chyba ¿e chcesz nówkê nagrzewnicê wiadomo bêdzie najlepiej.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •