I tu jesteś w błędzie...E60 530d ma lepsze osiągi niż e38 4,4,nie mówiąc o bi-turbo (czytaj 535d)Zamieszczone przez coboss
I tu jesteś w błędzie...E60 530d ma lepsze osiągi niż e38 4,4,nie mówiąc o bi-turbo (czytaj 535d)Zamieszczone przez coboss
Mówiłem o 5er z tymi silnikami ;) widziałem w Top Gear jak na siłę chcieli udowodnić, że BMW się myli i 4,4 PB musi być lepsze... dla mnie program na prawdę zrobiony na siłę :)
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
Hehe,dokładnie...W E60 inna konstrukcja motoru i 3.0D radzi sobie z 4.4 w e38 ;) Sprawdzone mimo że prawie 70KM mniej :]
A 535d i jeszcze po małych modach pocisk nie do zabicia![]()
Mimo że nie długo mam diesla to już się do niego przekonałem... Innego auta niż E60 nie chce,jeśli będzie mnie stać to kupię M5 a po kosztach można kupić 535d i dać mu chip :] Do tego M-pakiet i kozak nie z tej ziemi jak dla mnie... i taki diesel będzie na wiosnę (535d M-pakiet,naturalnie czarna i z lepszym wypasem niż mam teraz ) :hihi:
Nie obrażając nikogo, dla mnie 7er skończyło się na E32.I jeśli nowszy model to tylko E60 M-pakiet ...
E65 jest dla mnie przerośnięta i nie ma zacięcia w porównaniu do E60 w M-pakiet
Ktoś teraz powie że mówię tak bo mam E60 ale od razu mówię że za tą kasę mogłem kupić E65 ale nie chciałem
co do osiągów E-60 530d i E-38 740 4,4 to jak 4,4 jest zdrowe to może do 100 530d z racji krótkich biegów da radę nie powiem, że nie ale zróbmy test od 0-250km/h a stawiam flaszkę, że 530d polegnie i to sporo te nowe diesle głównie wygrywają krótkimi przełożeniami do około 130-140 dają radę a potem te krótkie przełożenia działaja w druga stronę bo diesel wychodzi poza pole swoich obrotów roboczych a 4,4 ciągnie 4 biegiem w swoich ukochanych wysokich obrotach do 250km/h. Jakbyśmy w 4,4 dali nowszy automat z E-60 start byłby od razu lepszy a po drugie ciągle wszyscy sie podniecają dieslem turbo i porównują go do wolnossącej benzyny w cenie 530d E-60 kupię zadbane E-38 740 4,4 i dołożę kompresor na 400KM i pogadamy co jest powolne :) Także trochę obiektywności panowie porównujmy równe silniki.
Inna bajka to 535d, które nie ma tego bólu co w E-60 530d czyli ciągnie do 4000RPM równo bo 530d kończy się już powyżej 3000RPM i wtedy 4,4 zrobi swoje.
To jak z audi 3,0TDI w A6 do setki jest lepsze od mojego starego 740 o sekundę prawie ale do 180 odrabiam tę stratę i wygrywam ( przetestowane w praktyce mina gościa z A6 bezcenna ) na tej samej zasadzie wszyscy twierdzą, że 530d ma lepsze osiągi od 740 bo w Polsce mało jest dróg gdzie 740 może udowodnić swoja wyższość, ale to, że mieszkamy w wydupiewie gorszym jak czad, nie oznacza, że te samochody tworzono pod nasze drogi ale pod niemieckie autobany i tam radzę porównać 740 i 530d.
Alem się rozpisał ale męczy mnie jak ktoś ciągle wierzy w mit niutonometra wielkiego.
Co by nie było moment jest ważny ale jego przebieg i ogólna wartość a nie chwilowa wartość maksymalna jak ogłupiają nas producenci aut w katalogach.
Widzę kolego że nie miałeś styczności za bardzo z 530d.
Tu masz przyspieszenie do 200km/h i porównaj go sobie z e38 4,4.Porównywaliśmy to z Joe'a 740 i dużo lepiej wypada diesel do 200.Mi bardziej chodzi np o sprint na 400m :)
To że po 200km/h będzie lepiej ciągnąć to jasne bo raz że dużo mocniejszy silnik a dwa że tak jak wspomniałeś że skończy się przedział obrotowy dla diesla.
Tylko jeszcze zasadnicza spr.Ja będę cisnął swojej i spali mi 8-8,5L na trasie a Tobie przy takiej samej jeździe 15 albo i więcej ;) Ostatnio jak jechaliśmy na zlot 740-stką dość spokojnie i wyszło średnio ponad 13L.
Co do dołożenia kompresora.Spoko, zakładaj wtedy chciałbym zobaczyć wyścig z G-power'em ;)
Hmm ja w tym filmie widzę 26-27s do 200 w tyle to robi moja 740i E-32 więc jakim cudem E-38 740i 4,4 może być gorsze?? Na potwierdzenie swoich słów mam film nawet dałem go kiedyś na tym forum.
Jedyne co może uratować 530d to megaśny wypas w 740i który wtedy sporo waży.
Czyli tak do 200 diesel idzie równo potem polegnie to gdzie tu jego lepszość ?? Bo nie kapuję
Co do spalania okej spalisz mniej ale jak jeżdżę powiedzmy 7 000km rocznie to co mi po różnicy w spalaniu wystarczy, że parę razy trafię dupne paliwo a zdarza się czasem nawet na orlenie czy shellu i komplecik wtrysków kosztuje tyle co moje E-32 :)
I czemu porównujesz 740i z kompresorem do G-power ile kosztuje g-ower??
Porównujmy auta z równych półek cenowych dlatego ja za koszt 530d E-60 mogę mieć 740 z kompresorem a Dzuda nie kupisz w tej cenie G-power-a niestety.
http://www.youtube.com/watch?v=EeGRP3IZpHY co bym nie był gołosłowny to jest stare 740 E-32 do tego troche gratów z remontu w bagażniku stoper w aucie fabryczny z bc pokazał 26,8s do 200 ostatnio zrobiłem nawet 26,3 ale na to już nie mam filmu to można nie uznawać czyli nic gorzej jak to nowiutkie 530d a powyżej 200 ja pojadę dalej a diesel stanie niestety. Tylko teraz trzeba pamiętać, że E-38 ma silnik 4,4 a nie 4,0 :)
I pamiętajmy, że mój silnik ma już 18 lat gdyby był robiony w ówczesnej technice z dwoma vanosami itp to diesel dostałby po dupie niestety.
widzę, że już mnie nikt nie polubi na forum teraz skoro napisałem , że diesel jest be :P
Zdzira,każdy ma swoje zdanie na temat ON i Pb i nikt za to Cie nie znienawidzi ;D Przypominają mi się moje posty na temat diesla,też byłem anty dopóki nie spróbowałem ;)
530d też pojedzie 260km/h tylko trochę dłużej mu to zajmie ;)
Kurdę,tak sobie patrzę na filmiki które mi przesłał Joe i na prawdę mój diesel lepiej jedzie.Ja już swoim zrobiłem 8tysiecy a mam go od kwietnia.Generalnie dużo jeżdżę więc muszę mieć kompromis między spalaniem a osiągami(lpg oczywiście nie biorę pod uwagę).
545 to bez wątpienia dobry silnik ale przy moim ciężkim bucie spalała by przeliczając na zł dwa lub trzy razy więcej niż 3.0d.Nie lubię też jeździć tak że tylko patrzę na ekonomizer.
Jeśli dla kogoś spalanie nie ma większego znaczenia to 545 będzie bardzo dobrym wyborem.
Ja swoje zdanie napisałem,jeśli benzyna to M5 :)
Dzisiaj nie mogłem nadgonić 320d ;D
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
ja ogólnie do diesla nic nie mam znajomy w Rawiczu ma 530d E-39 a jego ojciec 530d w E-61 jechałem jednym i drugim i o ile 530d e-39 mi nie doskoczy o tyle E-61 530d nieźle idzie ale o ile do 100 stawiam na remis lub jego to do maxa stawiam na siebie
Co do 260 diesel tyle nie pójdzie za słaba góra ale nie chodzi o to ile jakie auto pójdzie tylko w jakim tempie :P
Swoją droga te e-61 ma boski kolor złoty metalic piękna rzecz.
A z ciekawości jak się maja filmiki Joego do moich z moim paździerzem??
Coboss Ty byś nawet 318TDS-a nie dogonił bo za leniwie jeździsz ;D :P
Dzuda proponuje ustawkę jak będziesz w okolicy wlkp daj znać najlepiej okolice Leszno-Gostyń-Rawicz to zrobimy mała próbę :D
Polecam fimiki z youtube i zobaczysz że pojedzie ;) .Dla mnie v-max nie jest aż tak ważny(bo wiadomo nie ma gdzie tak szybko śmigać)Dla mnie ważne jest przyspieszenie do 160km/h no i przede wszystkim spalanie bo dużo podróżuję...Zamieszczone przez Zdzira 850I
Nie zanosi mi się na odwiedziny w Twoich okolicach ale jak będę to dam znać.Chętnie się spróbuję na 400m :P