Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 101

Wątek: Polerka lakieru - samodzielnie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E38 740 1994r
    Duuuuży garaż by się przydał do zabiegów kosmetycznych -szczególnie do tylu aut :D

Vip Vip
    BMW
    brak
    Dzięki koledze martin81 również ja zakasałem rękawy i rozpocząłem prace.
    Z pomocą przyszedł mi również p. Mariusz ze sklepu showcarshine.pl - tam właśnie kupowałem środki i szczerze sklep polecam. Główną zaletą jest fakt, że sprzedają również tzw. testery, więc nie trzeba wydawać po 160-180zł za butelkę pasty, tylko 15zł za 100ml. Oprócz tego dostałem klika ściereczek z mikrofibry (chyba 6) oraz gustowną torebkę z logiem Meguiarsa na zakupione preparaty.

Użyte środki i przebieg prac:
    1. Mycie auta (zwykłym płynem do mycia naczyń, aby dobrze odtłuścić powierzchnię)
    2. Wstępne wycieranie
    3. Glinkowanie (glinka SHOWCARSHINE ORYGINAL 50 GRAM)
    4. Ponowne mycie i wycieranie
    5. Polerowanie pastą MEGUIARS 105 ULTRA CUT COMPOUND - TESTER 100ML (zużyłem taki jeden na całe auto) + gąbka zielona 3M z oferty sklepu
    6. Polerowanie pastą MEGUIARS 205 ULTRA FINISHING POLISH- TESTER 100ML (półtora opakowania - około 150ml). Gąbka niebieska 3M Ultrafina. Ogólnie najlepiej kupić po dwa testery #105 i #205.
    7. Po usunięciu mikrofibrą resztek poprzedniej pasty, nałożyłem POORBOY'S WORLD BLACK HOLE - celem zwiększenia głębi lakieru.
    8. Na koniec: MEGUIARS PROFESSIONAL PASTE WAX 16

Całość zajęła mi trzy dni, po 3-4h pracy na dzień, przy czym muszę zaznaczyć, że było to moje pierwsze polerowanie maszynowe auta (użyta polerka - prosty model z regulacją obrotów w zakresie 800-1800 obrotów/min, chyba firmy Dremel). Następne zabiegi na pewno pójdą sprawniej :)

Oto efekty, szczerze przyznam, że sam jestem zaskoczony :D :D

Mirror glaze pełną gębą :D

Zaawansowany Użytkownik Awatar matraks
    BMW
    2011 BMW 328i xDrive e92, 2007 Mitsubishi Endeavor
    lukasz740, jaki plyn do mycia naczyn??!! wszystko ladnie i pieknie ale nastepnym razem uzyj szomponu Megsa np. NXT albo Gold. Lepiej ci odtlusci lakier niz Ludwik a przy tym nie narobisz sobie syfu na lakierze tym plynem 8/

Vip Vip
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez matraks
    lukasz740, jaki plyn do mycia naczyn??!! wszystko ladnie i pieknie ale nastepnym razem uzyj szomponu Megsa np. NXT albo Gold. Lepiej ci odtlusci lakier niz Ludwik a przy tym nie narobisz sobie syfu na lakierze tym plynem 8/
    Normalny płyn do naczyń, taką poradę otrzymałem od p. Mariusza z Showcarshine.
    Jasna sprawa, że nie będę mył auta płynem do mycia naczyń później! Po prostu na pierwsze mycie przed glinkowaniem nie warto stosować szamponu Megs'a (choć i taki kupiłem - Gold Class), bo lepiej odtłuści powierzchnię zwykły płyn do naczyń. Bałaganu nie narobiłem żadnego, a nie wiem, czy Meg's byłby aż tak agresywny ;) Mycie między glinkowaniem a polerowaniem oczywiście wykonałem już Megs'em i dalej tylko ten szampon będę stosował.

Zaawansowany Użytkownik Awatar M@rcin
    BMW
    E65 730d FL
    lukasz740, Super! Pięknie wygląda na zdjęciach...
    Nie zniszcz sobie tylko efektu "nie umiejęctnie" myjąc auto, bo było by szkoda takiej pracy :)

Vip Vip
    BMW
    brak
    Dzięki za słowa pochwały :)
    Aktywna piana i wszelkiej maści podobne środki idą w niepamięć - zostaje szampon Meguiar's Gold Class. Chcę jeszcze dokupić Quik Cleaner, do usuwania kurzu między myciami. Zobaczymy jak będzie z efektem, na pewno będę uważał, żeby tego nie zepsuć, bo jakby nie patrzeć sporo pracy mnie to kosztowało.

Oj Łukasz ty to masz rękę do tego ;D. Rozumiem że zrobiłeś tacie prezent pod choinkę ?

użytkownik Awatar tomassi99
    BMW
    e38
    Cytat Zamieszczone przez lukasz740
    Cytat Zamieszczone przez matraks
    Normalny płyn do naczyń, taką poradę otrzymałem od p. Mariusza z Showcarshine.
    Jasna sprawa, że nie będę mył auta płynem do mycia naczyń później! Po prostu na pierwsze mycie przed glinkowaniem nie warto stosować szamponu Megs'a (choć i taki kupiłem - Gold Class), bo lepiej odtłuści powierzchnię zwykły płyn do naczyń. Bałaganu nie narobiłem żadnego, a nie wiem, czy Meg's byłby aż tak agresywny ;) Mycie między glinkowaniem a polerowaniem oczywiście wykonałem już Megs'em i dalej tylko ten szampon będę stosował.
    Mariusza z Showcarshine znam osobiście i jestem pewien że chłopak wie co mówi. Głęboko siedzi w detailingu aut. Bardziej zależy mu na zadowoleniu klienta niż na sprzedaży produktu. Na każde pytanie odpowie i zawsze coś doradzi. Polecam.

Vip Vip
    BMW
    brak
    Cytat Zamieszczone przez joe white
    Oj Łukasz ty to masz rękę do tego ;D. Rozumiem że zrobiłeś tacie prezent pod choinkę ?
    :D No, Tata się zdziwił :) A ja mam radochę i co najmniej dwa auta przed sobą do zrobienia (moje i Kuby), a później to chyba profesję zmienię na auto-detailer'a :what: Renowacja skóry, lakieru, pranie wnętrza itd. i auto jak nowe ;)
    W razie czego zapraszam, drogę już znasz :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E38 740 1994r
    Cytat Zamieszczone przez lukasz740
    Dzięki za słowa pochwały :)
    Aktywna piana i wszelkiej maści podobne środki idą w niepamięć - zostaje szampon Meguiar's Gold Class. Chcę jeszcze dokupić Quik Cleaner, do usuwania kurzu między myciami. Zobaczymy jak będzie z efektem, na pewno będę uważał, żeby tego nie zepsuć, bo jakby nie patrzeć sporo pracy mnie to kosztowało.
    Na QC musisz uważać ,o ile jest to garażowy drobny kurz można go użyć,jeżeli natomiast z zewnątrz możesz sobie narobić swirl'i -ja akurat stosuje Last Inspection z serii Mirror Glaze :P

No i jak widać mamy kolejnego nawróconego na dobrą drogę -drogę detalingu i gratuluję efektów :D
    I jak podoba Ci się kolego nowe hobby ???

Uprawnienia umieszczania postów