Duuuuży garaż by się przydał do zabiegów kosmetycznych -szczególnie do tylu aut :D
Duuuuży garaż by się przydał do zabiegów kosmetycznych -szczególnie do tylu aut :D
Dzięki koledze martin81 również ja zakasałem rękawy i rozpocząłem prace.
Z pomocą przyszedł mi również p. Mariusz ze sklepu showcarshine.pl - tam właśnie kupowałem środki i szczerze sklep polecam. Główną zaletą jest fakt, że sprzedają również tzw. testery, więc nie trzeba wydawać po 160-180zł za butelkę pasty, tylko 15zł za 100ml. Oprócz tego dostałem klika ściereczek z mikrofibry (chyba 6) oraz gustowną torebkę z logiem Meguiarsa na zakupione preparaty.
Użyte środki i przebieg prac:
1. Mycie auta (zwykłym płynem do mycia naczyń, aby dobrze odtłuścić powierzchnię)
2. Wstępne wycieranie
3. Glinkowanie (glinka SHOWCARSHINE ORYGINAL 50 GRAM)
4. Ponowne mycie i wycieranie
5. Polerowanie pastą MEGUIARS 105 ULTRA CUT COMPOUND - TESTER 100ML (zużyłem taki jeden na całe auto) + gąbka zielona 3M z oferty sklepu
6. Polerowanie pastą MEGUIARS 205 ULTRA FINISHING POLISH- TESTER 100ML (półtora opakowania - około 150ml). Gąbka niebieska 3M Ultrafina. Ogólnie najlepiej kupić po dwa testery #105 i #205.
7. Po usunięciu mikrofibrą resztek poprzedniej pasty, nałożyłem POORBOY'S WORLD BLACK HOLE - celem zwiększenia głębi lakieru.
8. Na koniec: MEGUIARS PROFESSIONAL PASTE WAX 16
Całość zajęła mi trzy dni, po 3-4h pracy na dzień, przy czym muszę zaznaczyć, że było to moje pierwsze polerowanie maszynowe auta (użyta polerka - prosty model z regulacją obrotów w zakresie 800-1800 obrotów/min, chyba firmy Dremel). Następne zabiegi na pewno pójdą sprawniej :)
Oto efekty, szczerze przyznam, że sam jestem zaskoczony :D :D
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Mirror glaze pełną gębą :D
![]()
![]()
lukasz740, jaki plyn do mycia naczyn??!! wszystko ladnie i pieknie ale nastepnym razem uzyj szomponu Megsa np. NXT albo Gold. Lepiej ci odtlusci lakier niz Ludwik a przy tym nie narobisz sobie syfu na lakierze tym plynem 8/
Normalny płyn do naczyń, taką poradę otrzymałem od p. Mariusza z Showcarshine.Zamieszczone przez matraks
Jasna sprawa, że nie będę mył auta płynem do mycia naczyń później! Po prostu na pierwsze mycie przed glinkowaniem nie warto stosować szamponu Megs'a (choć i taki kupiłem - Gold Class), bo lepiej odtłuści powierzchnię zwykły płyn do naczyń. Bałaganu nie narobiłem żadnego, a nie wiem, czy Meg's byłby aż tak agresywny ;) Mycie między glinkowaniem a polerowaniem oczywiście wykonałem już Megs'em i dalej tylko ten szampon będę stosował.
lukasz740, Super!Pięknie wygląda na zdjęciach...
Nie zniszcz sobie tylko efektu "nie umiejęctnie" myjąc auto, bo było by szkoda takiej pracy :)
Dzięki za słowa pochwały :)
Aktywna piana i wszelkiej maści podobne środki idą w niepamięć - zostaje szampon Meguiar's Gold Class. Chcę jeszcze dokupić Quik Cleaner, do usuwania kurzu między myciami. Zobaczymy jak będzie z efektem, na pewno będę uważał, żeby tego nie zepsuć, bo jakby nie patrzeć sporo pracy mnie to kosztowało.
Oj Łukasz ty to masz rękę do tego ;D. Rozumiem że zrobiłeś tacie prezent pod choinkę ?
Mariusza z Showcarshine znam osobiście i jestem pewien że chłopak wie co mówi. Głęboko siedzi w detailingu aut. Bardziej zależy mu na zadowoleniu klienta niż na sprzedaży produktu. Na każde pytanie odpowie i zawsze coś doradzi. Polecam.Zamieszczone przez lukasz740
:D No, Tata się zdziwił :) A ja mam radochę i co najmniej dwa auta przed sobą do zrobienia (moje i Kuby), a później to chyba profesję zmienię na auto-detailer'a :what: Renowacja skóry, lakieru, pranie wnętrza itd. i auto jak nowe ;)Zamieszczone przez joe white
W razie czego zapraszam, drogę już znasz :)
Na QC musisz uważać ,o ile jest to garażowy drobny kurz można go użyć,jeżeli natomiast z zewnątrz możesz sobie narobić swirl'i -ja akurat stosuje Last Inspection z serii Mirror Glaze :PZamieszczone przez lukasz740
No i jak widać mamy kolejnego nawróconego na dobrą drogę -drogę detalingu i gratuluję efektów :D
I jak podoba Ci się kolego nowe hobby ???![]()