I u mnie magnes odpadł i rezystor najwolniejszego biegu był spalony.... ;)
I u mnie magnes odpadł i rezystor najwolniejszego biegu był spalony.... ;)
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
Wychodzi na to ze co by sie z nim nie stalo to można to zrobić...
Ide go poskładac do kupy i bede mial na zapas :)
No ale potomstwo już będzie miało informacje na ten temat... ;)
Jade wolno ale ciagle przed toba:)
A czy nie o to chodzi w tym wszystkim? ;DZamieszczone przez dOOm_PL
Powodzenia
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
Witam postanowiłem odświeżyć temat u mnie wentylator nie załancza się po włączeniu klimy i pali bezpiecznik 20A w skrzynce pod maska gdzie szukać przekażnika od klimy w E38
Zamiast krwi etylina.Zamist serca trurbina.Zamiast kregosłupa kolumna Macphersona
a nie jest tak, że da się przełożyć silnik z 4 pinowego do tego 3 pinowego? Jak wygląda nóżka sterująca? Nie ma na wentylatorze jakiegoś czujnika obrotów a całe sterowanie jest realizowane w module (może IHKA?) Gdyby okazało się, że do tego czteropinowca da się przełożyć ten czujnik (o ile jest demontowalny) to było by najlepiej..
Pisane było już kila razy.
Wentylator z trzema przewodami - dwa grube i jeden cienki
jest sterowany PWM czyli impulsami ze sterownika silnika. Jak nie dostanie impulsów to się nie włączy.
Wentylator z czterema przewodami jest załączany albo z panelu ihka albo z czujnika ciśnienia klimatyzacji lub temperatury.
Nie ma możliwości zamiennego stosowania wentylatorów mimo przeróbek nie do wykonania w tani sposób.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Witajcie.
Mam taki problem. samochód 96rok 2.8.
wiatrak 4-pinowy.
po włączeniu klimatyzacji nie działa w ogole wiatrak na żadnym biegu, odpiołem wtyczke i sprawdziłem czy dochodzi napięcie - DOCHODDZI ale tylko na czarno-brazowy kabelek (pokrętło klimy na 3).
Podałem napięcie z prostownika do wiatraka na każdy pin, wentylator nie ruszył.
Chciałem ruszyć wiatrak ale bardzo, bardzo cięzko chodzi tak jakby coś go blokowało, psikałem WD-40 i bez zmian,
Co to może być? da się to jakoś naprawić? czy szukać nowego.. ?
Pozdrawiam Was serdecznie!
Biały
Szukaj nowego, bo wentylator jest bardzo odpowiedzialnym urządzeniem w samochodzie i nie wolno lekceważyć jego usterek. Chyba że chcesz w upały wracać na lawecie i robić remont silnika. Potrafi rozwalić klimę od niesprawnego wiatraka.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Kolego nie da się tego naprawić ;) ?
Biały