Ja też stawiam na przepływkę.Miałem ten sam problem w takim silniku tyle że w e60.
Zmieniłem przepływkę ,filtry i sprawa ucichła.Teraz już nie dymi
Ja też stawiam na przepływkę.Miałem ten sam problem w takim silniku tyle że w e60.
Zmieniłem przepływkę ,filtry i sprawa ucichła.Teraz już nie dymi
Aha zapomniałem napisać, żę przepływkę wymieniałem jakieś 10 tysięcy km temu w serwisie, filtr powietrza wymieniłem jakieś 1500 tysie km temu. Pytanie moje brzmi czy to kopcenie może mieć coś wspólnego z jakością paliwa, bo do tej pory tankowałem na orlenie i strasznie auto kopciło, a po zatankowaniu na shell'u i dolaniu płynu do czyszczenia wtrysków, kopcenie znacząco się zmniejszyło po wyjeżdżeniu 1/2 zbiornika. I teraz mam zagwozdkę dopiero co dalej. Faktem jest też to iż miałem około 45 tysięcy km temu awarie taką że olej poszedł w układ wydechowy i kopciło na biało po naprawie przez pewien czas, ale czy to mogło tak zniszczyć katalizator iż faktycznie blokuje swobodny wylot spalin? A jaki jest wasz stosunek do wycinania katalizatorów. Na końcu pytanie gdzie znajdę zawór Egr i jak go wyczyścić?
Uff dużo tego! :D
Ps. W moim modelu i roczniku jeszcze nie było filtra cząstek stałych.
Risorius ;-)
Dwie najważniejsze kwestie:Zamieszczone przez Risorius
1. Sondy lambda - jeśli masz jedną przed, a drugą za katalizatorem(a na 99% tak będzie u ciebie) to nie możesz go sobie od tak wyciąć, bo druga sonda zacznie inaczej pracować i sterownik zeświruje, wywali błąd sondy i przejdzie w tryb awaryjny.
2. Przegląd okresowy - na wielu stacjach nie sprawdzają norm emisji, ale trafi się nadgorliwiec i sprawdzi, wyjdzie nie taka norma jak powinna(chociaż w Polsce chyba nie powinno to być problemem) i nie przepuści Cię dalej. Mam na myśli sytuacje gdzie przegląd załatwiasz bez jakiś znajomości.
Znajdzie się też i trzeci powód, a mianowicie wpływ na pracę samego silnika. Katalizator działa jak puszka rozprężna, co pomaga wyciągnąć spaliny(w przypadku silnika turbo nie jest ona koniecznością) i na pewno ktoś w BMW ją policzył tak, żeby dawała jakiś efekt w konkretnym zakresie obrotów, stąd wynika jej pojemność i umiejscowienie. Jeśli zastąpisz katalizator kawałkiem rurki, to najprawdopodobniej odczujesz to w dolnym zakresie obrotów, a zakładając puszkę, nie wiesz jaką powinna mieć ona pojemność i nie wiesz jak wpłynie to na pracę silnika(pomijam punkt 1).
Wątpię, a jeśli chcesz być pewien to zrób tak jak robi się z filtrami DPF. Wskocz na autostradę, przełącz na manual i przejedź parę kilometrów mając 3,5-4 tys obrotów, przegonisz dobrze wydech, co się ma to się wypali i będziesz pewny, że to odpada.Zamieszczone przez Risorius
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms
Ludzie katalizatory,odmy,DPFy, przepływki ....... czy ktoś sprawdził rury gumowe?może jest po prostu pęknięta któraś?Częsty przypadek
Rozwiązaniem sprawy kopcenia po dwóch miesiącach szukania i przymiarce do wymiany wtrysków, okazało się banalnie proste, pęknięta rura gumowa prowadząca powietrze do kolektora dolotowego, koszt naprawy 20PLN i niunia znowu ma moc i świeży wydech.
Risorius ;-)
Gratuluję :)
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
Risorius który to wąż ?
http://bmwfans.info/parts-catalog/E6..._air_duct_agr/
mam podobne objawy , wtryski niby ok , odma nowa , filtr ok ...
Ostatnio edytowane przez szpoper ; 12-10-2014 o 17:11
Nr 9, peka guma przy uszczelce nr 7.
nr.9 to uchwyt ale rozumiem że ta rura co wchodzi do egr ?