Cytat Zamieszczone przez rodzinabmw
Cytat Zamieszczone przez beatles86
Dzisiaj milicja zabrała mi dowód za pęknięta szybę przednią z dopiskiem zjazd do miejsca garażowania tylko na dzisiaj.
Mam pytanko w związku z tym:
Co się stanie jeżeli zatrzymają mnie teraz np. w drodze do warsztatu na wymianę lub ogólnie jak mnie zatrzymają ponownie.
Atak poza tym to znalazłem taka szybę na allegro co o tym myślicie?
http://moto.allegro.pl/item107725831..._pas_nowa.html
Pozdrawiam
Milicja?
Teoretycznie powinienies zawieść samochód laweta do warsztatu, zabranie dowodu jest równoznaczne z niedopuszczeniem samochodu do ruchu-czyli nie może się poruszać po drogach publicznych. Możesz zaryzykować i powiedzieć że nie wiedziałem i przekonać policjanta że jedziesz zmienić szybę, jak będzie miał dobry humor to Cię puści jeśli nie zabierze fure na lawecie na parking policyjny-na Tym koszt.
Wybaczcie dociekliwość w tym temacie.

Z tego co mi wiadomo to przy odebraniu DR dostaje się w zamian kwit, który zezwala na poruszanie się pojazdem przez kolejne 7 dni (jest to wypisane na kwicie).
Tak jest w przypadku uzasadnionego podejżenia że stan techniczny auta odbiega od wymogów. Taki kwit dostaje się więc w przypadku łysych opon, szyb zaklejonych folią, nieprzepisowych świateł, wydechu, obniżenia czy czegokolwiek w tym rodzaju. Lista ta jest dłuższa, bez sensu mnożyć przykłady - każdy wie o co chodzi.

W przypadku stłuczki DR też może zostać zabrany - tutaj nie do końca rozumiem konsekwencje w postępowaniu drogówki, bo zdarza im się odbierać dowód za bardzo niewielkie uszkodzenia, a zdarza się też że np. bardzo mocno rozbite auto jest oferowane do sprzedaży wraz z dowodem rejestracyjnym, który nie został zabrany.

Spotkałem się też z tego rodzaju kwitem bez żadnej adnotacji o obwarowaniach czasowych, po zrobieniu przeglądu "na kartkę" odzyskuje się DR z pieczątką którą wbija już nie diagnosta a UM - przerabiałem taki przypadek.

Zastanawia mnie jakim prawem drogówka dopuściła się takiego wpisu w kwit o którym tu mowa, zwłaszcza przy uszkodzeniu szyby. Widomo szyba przednia wpływa na bezpieczeństwo, przy większym uszkodzeniu może wpaść do środka, dlatego zostal odebrany DR, ale wpisu z jedno dniowym pozwoleniem nie rozumiem i chętnie poznam podstawę prawną z kodeksu - jeśli ktoś sięga pamiecią że takie postepowanie jest dopuszczalne.

wg. mojej dość zawodnej pamieci nie było o tym wzmianki w kodeksie!!