Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: [mechanika] - 5 stopni przymarznięte drzwi oraz problem z ic

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    wstrząśnięty nie zmieszany Awatar WojtekD
    BMW
    e38 728 iA
    Blog
    11
    Evan - właśnie tak jest. Towot w lince robi się b. gęsty, by nie powiedzieć, że zamienia się w kamień. Pomóc może tylko temperatura.

Super Moderator Awatar olejus
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    tak moje drzwi zamkneły się dopiero pod pracą kiedy w aucie panowała już wysoka temeperatura. Do tego czasu jechałem z drzwiami na sznurówce ... kosmos i to ma być limuzyna BMW7 ?? :D

jutro to zrobię taką profilaktykę że będę wlewać olej przez miejsce którędy szyba się wysuwa :D
    Pić trzeba ! Jeść można !

wstrząśnięty nie zmieszany Awatar WojtekD
    BMW
    e38 728 iA
    Blog
    11
    Możesz olejus (jak nie masz czasu czekać na postoju) wsiąść, dociągnąć drzwi, wcisnąć ręcznie guzior zablokowania drzwi i wówczas zablokują się one na wpół zamknięte (otwarte :) ).
    Ale uwaga ! Tymi drzwiami, do czasu rozmrozu (słowotwórstwo ;( ) już nie wyjdziesz !

Super Moderator Awatar EVAN
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Cytat Zamieszczone przez wojtekd
    Możesz olejus (jak nie masz czasu czekać na postoju) wsiąść, dociągnąć drzwi, wcisnąć ręcznie guzior zablokowania drzwi i wówczas zablokują się one na wpół zamknięte (otwarte :) ).
    Ale uwaga ! Tymi drzwiami, do czasu rozmrozu (słowotwórstwo ;( ) już nie wyjdziesz !
    Przynajmniej olejusa żaden bandyta z auta nie wyciagnie :D
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    teraz to i złodziej zbaranieje jak nie da rady otworzyć... ;)
    Dreams from Dreams - 7er...

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Cytat Zamieszczone przez olejus
    ... kosmos i to ma być limuzyna BMW7 ?? :D
    Włściciele Lymuzynów maja garagie i im nic nie marznie chyba ,że stopa procentowa.... :hah:

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 730iA, 740iA, E65 750i
    Mi się chyba udało rozwiązać problem notorycznego zamarzania zamków. O dziwo tylko w przednich drzwiach. Nieraz mi się zdarzało że jechałem przez miasto i jedną ręką trzymałem drzwi bo albo się nie chciały zamknąć albo zamknęły się na "raz" a drugą kierownice (dobrze ze automat).
    Z WD40 nie chciałem eksperymentować bo pamiętam jak załatwił mi kędyś sworznie wycieraczek (na amen). Zauważyłem ze jeżeli miejsce potraktowane przez WD40 ma narażone jest na styczność z warunkami atmosferycznymi to jest to jednorazowy zabieg. Potem popsikany element można złomować!
    W akcie rozpaczy rozebrałem drzwi i próbowałem dostać się do zamka. Linka tam chodzi na sucho – więc zamarzanie towotu można odrzucić bynajmniej w lince. Natomiast sam zamek na pewno jest smarowany. Po tylu latach ma prawo się już zestarzeć. Z braku czasu już nie rozebrałem samego mechanizmu zamka.
    Znajomy polecił mi coś takiego .
    Potraktowałem tym zapadkę w zamku tam gdzie wbija się rygiel(dość obficie) i .... jak na razie działają bez zarzutu a mrozy już były.
    Wcześniej podejrzewałem że jak dostanie się tam woda to zamek się zacina. Aby tego dowieść wybrałem się na myjnie jak było poniżej zera. I tez się nie zacina. Więc chyba pomogło.

Co do samych uszczelek to są preparaty silicon w sprayu kiedyś zużyłem całe opakowanie na na uszczelki tylko w przednich drzwiach a i tak przymarzły.
    Żona chciał potraktować je kremem nivea bo wiadomo „nivea dobra na wszystko jest” ale się nie zdecydowałem.

Niektóre myjnie w czasie zimowym smarują uszczelki jakim ustrojstwem (ta z której ja korzystam ma nawet duży szyld o tym że to w cenie).

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów