Jedno jest pewne palenie gumy bmw z automatyczną skrzynia może się źle skończyć. Znam co najmniej 2 przypadki i konsekwencji jakie przynosi palenie gumy bmw z automatem.
Jedno jest pewne palenie gumy bmw z automatyczną skrzynia może się źle skończyć. Znam co najmniej 2 przypadki i konsekwencji jakie przynosi palenie gumy bmw z automatem.
michal_5000 właśnie o takie coś mi chodziło. Nie będę zaczynał dyskusji na temat czy siódemką wypada palić gumę czy nie. Z tego co widzę zdania są podzielone i jedni uważają to za poniżanie auta a drudzy za fajną zabawę i niech tak zostanie. Nie mam zamiaru palić w ten sposób kapci. Byłem tylko ciekaw w jaki sposób oni to robią. Z tego co koledzy piszą skrzynia biegów nieźle obrywa przy takim paleniu a nie uśmiecha mi się wydawać kilka tyś. na remont transmisji. Tak na mój chłopski rozum to musi się też obrywać hamulcom bo skoro oni robią to na zaciągniętym hamulcu to zblokowane są 4 koła więc jak to? Tylne się kręcą zablokowane? Nie podoba mi się to za bardzo....
Nigdy się nie poddawaj-NIGDY!
Zamieszczone przez Individual23
Nie na zaciągniętym ręcznym,naciskasz jedną nogą na pedał hamulca a drugą na gaz,więc blokujesz tylko koła przednie co uniemożliwia rozpędzenie auta,pewnie wiesz że tylne hamulce nie mają takiej siły hamowania jak przednie więc z hamulcami nic się nie dzieje.
No ja miałem na myśli nożny a nie ręczny. Nożny hamuje na 4 koła przecież. No chyba ze jest jakiś cudowny sposób że da się tylko zblokować przednie koła a tył się kręci bez oporów....
P.S. Ręczny blokuje tylko przednie koła ????
Nigdy się nie poddawaj-NIGDY!
Sprostowanie do tylnych hebli post wyżej ;) może nie nic,ale na pewno mocno nie dostająZamieszczone przez Individual23
Chyba tylne.Zamieszczone przez Individual23
Napisałeś zaciągasz hamulec,zazwyczaj to się ręczny zaciąga.
Tak, ale nie wbijasz go do oporu, tylko z wyczuciem - na tyle, żeby trochę złapał przód (auto stoi lub wolno się porusza) ale jednocześnie, żeby jeszcze kręcił się tył.Zamieszczone przez Individual23
Taki sposób w sumie też jest (nie wiem czy cudowny ;) ). Można tak zmodyfikować układ hamulcowy, żeby "na żądanie" dało się odłączyć hamowanie tyłu. Ale to raczej chłopaczki w kebabach E36 czy E30 praktykują ;)Zamieszczone przez Individual23
'00 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau
Ręczny nie blokuje przednich kół ;) Najlepiej wcisnąć ham i lekko go popuszczać.Moc silnika przełamie tylne hamulce i tylko przednie będą trzymać.Rzecz jasna że gumy nie spali jak będzie się trzymać hamulec do oporu.
Co do amerykańskich a niemieckich automatów-fakt jest spora różnica.
Amerykańskie nie są aż tak precyzyjne jak od naszych sąsiadów(mowa o tych starszych)
Przykładem jest pontiac który śmiga po sando (jaki nie wiem,Aurel pewnie będzie wiedział.Stoi koło klubu secret),Auto dość leciwe ale nie raz widziałem jak gość jedzie 60km/h i więcej i ładuje "wsteka",wygląda to dość efektywnie :] I to samo robi na wstecznym,jedzie ile fabryka i wbija D.Ja sam to widziałem nie raz "nad wisła".Gość mówi że robi tak od kiedy ma auto i ze skrzynią kompletnie nic się nie dzieje :)
Kumpel tak ma w e34 3,5 ;DZamieszczone przez michal_5000
Fiat 126p też to wytrzymuje,może nie takie prędkości,rozpędzaliśmy się na jedynce i wbijaliśmy wsteczny,jeszcze nigdy nie widziałem żeby tak maluch gumę jarał,trzeba się tylko do zgrzytu wsteka przyzwyczaić,dość nieprzyjemny ;)Zamieszczone przez Dzuda
Jeszcze nie widziałem 126P w automacie ;D
Kiedy ja gustuję w takich porównaniach... :> Ale to właściwie nie na temat.Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Bez legend... Impala SS miała 330 lb ft momentu, co daje ok. 450 Nm.Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Powtarzam: na tych filmach oni to robią NA HAMULCU.
"Palenie gumy" robi się NA HAMULCU!!Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Proszę, tutaj filmik z E38:
Filmik
'00 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau