Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 23

W±tek: WYMIANA SKRZYNI

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    e66
    Sk±d
    bialystok

WYMIANA SKRZYNI

Witam,w koñcu siê uda³o, i zakupi³em u¿ywana skrzynie, w najbli¿szym czasie chcia³bym ja wymieniæ,czy móg³by mi kto¶ pomoc i poinstruowaæ mnie od czego najlepiej po kolei zacz±æ, co najpierw odkrêciæ i na co powinienem szczególnie uwa¿aæ.??????
    jakie oleje najlepiej móg³bym zalaæ do skrzyni bo od razu chce go zmieniæ.
    Przypomnê ze mój silnik to: 3.5 M62 98r.
    Za ka¿da odpowiedz bêdê wdziêczny.pozdrawiam..

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    BMW E38 740i M62B44
    Sk±d
    Warszawa
    UUUUUUUU
    kolego jak przygladalem sie mechanikom robiacym moja skrzynie (naprawa w czestochowie "od reki") to bylo to raczej dosc k³opotliwe. samochod na podnosniku i mieli jeszcze maly podnosnik do podniesienia samej skrzyni. Cala robota z naprawa zeszla im sie okolo 5 godzin
    samo zdjecie skrzyni jakies 40min, zalozenie okolo 1,5 h
    Sam tego na pewno nie zrobisz
    Kiedy ogarnia Ciê ochota do pracy, usi±d¼ i poczekaj a¿ Ci przejdzie...

takiego manuala krok po kroku raczej nikt nie bêdzie w stanie podaæ... To nie wymiana ¿arówki ;)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Vip Vip Awatar Marecki7er
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Sk±d
    Wroc³aw
    Je¿eli nie masz do¶wiadczenia nie bierz siê za to sam bo bardzo ³atwo co¶ popsuæ nawet jak masz dok³adn± instrukcjê. Lepiej zainwestowaæ kilkaset z³otych i oddaæ to w rêce zawodowców.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    e66
    Sk±d
    bialystok
    JESTEM za granica a dokladnie w Niemczech,tutaj sama wymiana naprawde sporo kosztuje,co do wymiany znajomy ma prywatny warsztat, ma wszystko, podnosnik i to co jest potrzebne.Podejrzewam, ze to nie jest takie proste,ale chcialbym zeby ktos mi udzielil jakichkolwiek wskazowek,moze jest cos na co powinienem uwazac. Ktos juz moze wymienial skrzynie i natkna sie na szczegolny klopot na ktory trzeba uwazac,w sumie po co mam robic podwojna robote,jak ktos mi pomoze i to omine.Wiem ze trzeba sciagnac wydechy,ale czy to wystarczy zebym odkrecil cala skrzynie,czy tez moze musze troche opuscic silnik,o takie wskazowki mi chodzi!.

Prosilbym was jeszcze zebyscie mi podali oleje jakie moge zalac do tej skrzyni (5hp24)!

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    7
    Jakiekolwiek wskazówki - z pamiêci:
    - odkrêca siê 4 ¶ruby ³±cz±ce ko³o zamachowe z konwerterem
    - konwerter trzeba przytrzymaæ, ¿eby siê nie zsun±³
    - przy zak³adaniu konwertera trzeba uwa¿aæ, ¿eby siê dobrze nasun±³

Najlepiej poczytaæ w TISie - jak nie masz, to popytaj, mo¿e kto¶ Ci PDFa pode¶le.
    Skrzynie automatyczne siê zu¿ywaj±! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestaj± wierzyæ w Boga, to nie jest tak, ¿e w nic nie wierz±, ale wierz± w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    e66
    Sk±d
    bialystok
    Witam.Wczoraj przeprowadzilem akcje wyjecia skrzyni,mimo moich watpliwosci,niesadzilem ze uda sie to tak szybko wyjac,jednak nie jest to az tak skomplikowane jak mi sie wydawalo.W poniedzialek przychodzi skrzynia wraz z koputerem czy ze sterownikiem,czy jakos tak.Mam takie pytanie;czy NOWA SKRZYNIE TRZEBA WYMIENIAC WRAZ Z TYM CALYM STEROWNIKIEM CZY OD STAREJ SKRZYNI TEZ BEDZIE PASOWAL,i bedzie wszystko dzialalo ze soba.Slyszalem tez ze nowa skrzynie trzeba pozniej zaadoptowac,prosil bym zeby ktos mi to blizej wyjasnil.Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar grze¶73
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    e38 728
    Sk±d
    Warszawa/Ursynów
    Ja wymienia³em skrzyniê. Dla bezpieczeñstwa (³apanie b³êdów) od³±czono najpierw klemê.
    Komp pozosta³ ten sam. adaptacji nie wykonywa³em i wszystko gra. Typ skrzyni by³ taki sam jak orygina³ - tyle ¿e od e39.
    Przy zak³adaniu skrzyni trzeba zwróciæ szczególn± uwagê na konwenter bo w sumie lu¼no siedzi na wa³ku i przy zak³adaniu mo¿e siê zsun±æ - ¼le u³o¿yæ na tym wa³ku.
    Dodam jeszcze, ¿e jak bêdziesz mia³ skrzyniê to dobrze obejrzyj zimering na wa³ku od konwentera - je¶li mokro wokó³ to zmieñ do pó¼niej skrzynie trzeba zrzucaæ ¿eby go wymieniæ - a ta druga skrzynia pewnie te¿ ma swoje latka. Powodzenia.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    e66
    Sk±d
    bialystok
    Cytat Zamieszczone przez grze¶73
    Ja wymienia³em skrzyniê. Dla bezpieczeñstwa (³apanie b³êdów) od³±czono najpierw klemê.
    Komp pozosta³ ten sam. adaptacji nie wykonywa³em i wszystko gra. Typ skrzyni by³ taki sam jak orygina³ - tyle ¿e od e39.
    Przy zak³adaniu skrzyni trzeba zwróciæ szczególn± uwagê na konwenter bo w sumie lu¼no siedzi na wa³ku i przy zak³adaniu mo¿e siê zsun±æ - ¼le u³o¿yæ na tym wa³ku.
    Dodam jeszcze, ¿e jak bêdziesz mia³ skrzyniê to dobrze obejrzyj zimering na wa³ku od konwentera - je¶li mokro wokó³ to zmieñ do pó¼niej skrzynie trzeba zrzucaæ ¿eby go wymieniæ - a ta druga skrzynia pewnie te¿ ma swoje latka. Powodzenia.
    Wielkie dzieki za wskazowki.Skrzynia jest uzywana to tez ciezko okreslic ile pochodzi,zobaczymy!.pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    e66
    Sk±d
    bialystok
    Witam,Nniedawno przekladalem skrzynie,a juz znowu same problemy.A mianowicie,po zmianie skrzyni czasami troche trzeslo autem,niemoglem tego zdiagnozowac!,podejrzenia padly na niepalacy cylinder,(mialem juz kiedys taki przypadek).a wiec jak robilem to juz wczesniej,zaczelem po kolei wyciagac fajki z cewkami ze swiec,by sprawdzic czy daja iskre,kiedy wyciagnalem jedna fajke (obok byl kabelek ktory sie przykrecalo razem z cewkal do silnika) chyba 3 zaczelo sie cos iskrzyc i komputer wywalil blad GETRIEBENOTprogram!!!.Bylem na djagnozie i wyskoczylo ze albo zamalo oleju ,lub czujnik temperatury oleju w skrzyni.olej sprawdzalem niby jest,po odkreceniu sruby leci olej to chyba ok.tylko wydaje mi sie ze po zmianie oleju powinno wejsc wiecej niz 8,5l.chyba ze jeszcze mozna go dolac z innej strony???.ile w ogole powinno mniej wiecej tam wejsc???a moze przez zwarcie cewki padl kom od skrzyni?gdzie on sie znajduje?.Wiem ze zadaje duzo pytan,ale jak wy mi nie pomozecie to chyba nikt juz niebbedzie w stanie!Pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •