Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 25

W±tek: [ wnetrze] "Nowa" czarna pod³oga - fotorelacja

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK

[ wnetrze] "Nowa" czarna pod³oga - fotorelacja

Mam dylemat, kupi³em u¿ywan± czarn± wyk³adzinê pod³ogow± do swojej 7 i na weekendzie planujê swapa :) Zastanawiam siê czy warto j± upraæ czy nie. Ogólnie wykladziny s± w dobrym stanie, wystarczy³oby je odkurzyæ. Z drugiej jednak strony chcia³bym przy okazji to wszystko nieco od¶wie¿yæ (chocia¿ nie ¶mierdzi) i teraz moje pytanie:

Czy decyduj±c siê na upranie tych wyk³adzin nie spowodujê jakiego¶ rozkonserwowania ich czy co¶ w tym stylu? wiem ¿e niektóre materia³y musza byæ odpowiednio prane aby nie ulegly zniszczeniu, bo co mi z tego ¿e bede mial tydzieñ pachn±c± pod³ogê jak zaraz potem mi zgnije?

Je¿eli praæ to jakim ¶rodkiem i gdzie taki dostaæ?

Dziêkujê za rady :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Supermen
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Ja czy¶ci³em p³ynem do mycia naczyñ zmieszanym z p³ynem do p³ukania tkanin. £ana pogoda otwarte drzwi i wszystko ³adnie wysch³o. Mam te¿ taki preparat BMW do impregnacji dywaników i tym mo¿na zakonserwowaæ po myciu.
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza siê do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    750iL
    Sk±d
    UK
    W jakich proporcjach to zmiesza³e¶?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    e38 735
    Sk±d
    Kielce
    Je¶li praæ to z u¿yciem odkurzacza który Ci ten syf z nich wyci±gnie na mokro, je¶li nie wysuszysz wyk³adziny to mo¿e zgniæ dlatego dobry ¶rodek do prania wyk³adzin + natrysk tego ¶rodka na wyk³adzinê + szczotka do szorowania + ten w³a¶nie odkurzacz oraz zalecane powtórzenie dzia³ania ju¿ czyst± wod± a po wyschniêciu impregnat, ja nie stosowa³em.
    Pozdrawiam czy¶ciochów ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Supermen
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Wla³em ciep³ej wody do miski tak z litr (na oko ;) ) P³yny te¿ na oko. Chodzi o to ¿eby siê bardzo du¿a piana zrobi³a, któr± to w³a¶nie myjemy. G±bkê mia³em tak± jak do mycia naczyñ. Moczy³em j± w przygotowanym roztworze i razem z pian± szorowa³em. Oczywi¶cie g±bka ma byæ ledwo mokra ¿eby przypadkiem takiej ociekaj±cej nie nanie¶æ bo nie wyschnie. Wiêksze plamy mocniej szorowa³em a¿ do uzyskania zadowalaj±cego efektu.
    Oczywi¶cie przed praniem dobrze odkurzy³em ca³e auto :)
    Efekty mo¿na zobaczyæ w moim temacie powitalnym
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza siê do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Ja myje i piore auta - dywany traktuje p³ynem (woda plus proszek Karchera) i odkurzaczem pior±cym ;) W starcyh trupkach lub mocnych zabrudzeniach popsikam jeszcze p³ynem do silników :D I spoczko :)

Aldik dobrze gada. Te¿ kiedy¶ robi³em w tej bran¿y i metoda by³a ta sama. Proszek Karchera + odkurzacz pior±cy który ten syf wyci±gnie. Stosuj±c jakie¶ inne p³yny czy proszki + zwyk³a g±bka, rozpu¶cimy zabrudzenie, wiêc wyk³adzina mo¿e i bêdzie czystsza, ale tak na prawdê brud wetrzemy po prostu g³êbiej. A chyba nie o to nam chodzi
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Czyli jesli nie mamy odkurzacza pior±cego to jechac na myjniê rêczn± i zleciæ czyszczenie wnêtrza z odkurzaczem pior±cym?

Logiczne dla mnie jest to, ¿e wetrzemy brud g³êbiej :)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2009
    Witam
    Ja trzy tygodnie temu robi³em generalne pranie mojej Buni :)
    Z do¶wiadczenia wiem ¿e zwyk³e czyszczenie szczoteczka + proszek do prania nic nie daje, bo zostaj± plamy brudu, który jest wtarty tapicerke.
    Dlatego przyjecha³ znajomy i w trzy godzinki by³o po sprawie.
    Z powodu z³ej pogody autko sta³o w gara¿u i dla pewno¶ci odpali³em je i ustawi³em temp. max. na ok godzinkê.
    Teraz cieszê siê czystym wnêtrzem :)
    Pozdrawiam
    Dlaczego Fani ,,Wie¶ tuningu'' maj± szklane drzwi w samochodzie???
    - ¯eby by³o widaæ ca³y DRES!!! :-)

Tak, jak siê nie ma odkurzacza pior±cego, to lepiej podjechaæ na jak±¶ dobr± myjniê. Nie wiem jaka mo¿e byæ cena, ale przyk³adowo u nas pranie ca³ego samochodu (fotele, pod³oga, czyszczenie plastików, boczków drzwi, podsufitki) + standardowe mycie to by³ koszt 250-350z³, wiêc za sam± pod³ogê powinno byæ jakie¶ 50-70z³. Inna sprawa, czy pierzemy pod³ogê zamontowan± w aucie, czy tak± któr± mamy luzem i chcemy dopiero za³o¿yæ do auta. Bo jak mamy j± ju¿ w aucie, to ¿eby j± wypraæ w 100% dochodzi zabawa z wyjmowaniem przednich foteli, czego niektóre myjnie nie robi±. Zdarzy³o nam siê kilka razy, ¿e klient przywióz³ nam luzem pod³ogê. Wtedy dodatkowo zapianowwali¶my j± pian± Nerta, zostawili¶my na jakie¶ 30 minut, sp³ukali¶my zwyk³ym Karcherem do mycia aut (trzeba uwa¿aæ ¿eby nie waliæ za du¿ym ci¶nieniem i z bliska, bo mo¿na ¶ci±æ w³osy i zniszczyæ pod³ogê), a potem standardowo przelecieli¶my odkurzaczem pior±cym z proszkiem Karchera. Wszelkie sposoby bez u¿ycia odkurzacza pior±cego (typu szorowanie g±bk±) daj± krótkotrwa³y efekt. Jak ju¿ pisa³em, brud zostanie rozpuszczony, ale zamiast wyci±gn±æ go na zewn±trz, wetrzemy go jeszcze g³êbiej. Tak samo jest z praniem foteli. Niektóre firmy, zamiast wypraæ porz±dnie fotel id± na ³atwiznê i przelec± go pian± do tapicerki, któr± powinno u¿ywaæ siê tylko do podsufitki i boczków. Plamy owszem, znikn±, bo zostan± rozpuszczone, ale brud bêdzie wtarty jeszcze g³êbiej. A potem wystarczy tylko kilka kropel wody np podczas otwierania drzwi w deszczu i po wyschniêciu okazuje siê, ¿e w tym miejscu gdzie spad³a woda zostaj± plamy, bo woda znów zwi±za³a siê z brudem i zaczê³a go wyci±gaæ na wierzch. A siê rozpisa³em :) Podsumowuj±c. Je¶li nie mamy odkurzacza pior±cego, lepiej podjechaæ na jaka¶ dobr± myjniê, bo odkurzacz pior±cy to chyba jedyny skuteczny sposób.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •