Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 14

W±tek: Pêk³a sprê¿yna

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e38 4,0 aut. 1995
    Sk±d
    Warszawa

Pêk³a sprê¿yna

Dzi¶ rano odpalam autko po dwóch dniach przerwy w je¿d¿eniu i co¶ mi trze w przednim lewym jak wrzuci³em wsteczny, wysiad³em sprawdziæ, wszystko ok, opona ma powietrze, nic nie wskazuje na problemy, d¼wiêk by³ podobny do ruszenia na podrdzewia³ej tarczy hamulca. A ¿e ko³o by³o akurat na wysoko¶ci szafki w gara¿u nie bardzo by³o podej¶cie ¿eby np wsadziæ rêkê czy dok³adniej zaj¿eæ, postanowi³em wyjechaæ na podjazd w celu lustracji. Jeszcze jeden obrót ko³a i bum, stojê na flaku. Zamieni³em samochody bo trzeba by³o siê spieszyæ do roboty. Przed chwil± jako¶ uda³o mi siê tam zaj¿eæ i niestety, sprê¿yna walnê³a i to tak niefortunnie, ¿e przeciê³a mi oponê z boku. Czeka mnie wyjmowanie mcpersona w strasznej ciasnocie, ledwie ko³o uda³o siê zdj±æ. Mam nadziejê, ¿e nie ma w tej czynno¶ci jaki¶ kruczków a je¶li co¶ to proszê o szybk± radê, jutro muszê to ¶ci±gaæ a wcze¶niej nigdy nie mia³em okazji przeæwiczyæ. Dobrze by by³o mieæ sprê¿yny na wymianê w ten weekend st±d pytanie czy który¶ z kolegów z wawy nie posiada na zbyciu?
    pzdr

Vip Vip Awatar ArekLand
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    E38 2.8i "Zender"
    Sk±d
    Leszno
    Pawe³ - ja osobi¶cie te¿ to przechodzi³em i mogê Ci doradziæ, ¿e ¶ruba mocuj±ca amortyzator z zwrotnic± ( je¶li postanowisz w ten sposób wyj±c amortyzator - bez ca³ej zwrotnicy ) powinna byæ dobrze oczyszczona szczotk± drucian± (wystaj±ca koñcówka gwintu), bo przy odkrêcaniu niby ³adnie idzie, a¿ prawie stanie i ... pêknie i masz "Babo klops" - rozwiercanie zwrotnicy ! ! ! Polewaj ¶rodkiem tzw penetruj±cym i jak poczujesz opór w odkrêcaniu to cofaj i ponawiaj odkrêcanie.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    A ja Ci ¿yczê du¿o chêci i nerwów na wodzy jak bêdziesz to robi³ w takim miejscu...
    Co prawda sam nie robiê takich rzeczy ale czêsto wpadam do warsztatów, które robi± moje auto bo lubiê popatrzeæ jak i co robi± :)
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2010
    BMW
    728 lift
    Sk±d
    Radom
    no przy wymianie sprê¿yn trzeba siê troszkê pomêczyæ, sam wymienia³em u siebie z przodu i zesz³o mi kilka ³adnych godzin, ogólnie bez jaki¶ wiêkszych problemów, trzeba mieæ tylko ¶ciski do sprê¿yn i klika mocnych kluczy, wszystko zale¿y od tego jak sie bêd± ¶ruby odkrêca³y, noi pamiêtaæ po wymianie sprê¿yn o sprawdzeniu zbie¿no¶ci

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    F 01
    Sk±d
    z azot
    kilka razy to robi³em osobi¶cie i w³a¶nie tylko t± jedn± ¶rube trzeba odkrêciæ, zwrotnice zbiæ w dó³ i ca³y amor wychodzi w bok pod b³otnikiem bez problemu
    BMW sie nie psuje

Wymieñ od razu obydwie bo druga tez strzeli wiem z do¶wiadczenia u mnie tak by³o za miesi±c pêk³a druga

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    BMW E38 740i M62B44
    Sk±d
    Warszawa
    Gosc ze skierniewic bedzie mial dla ciebie sprezynki on ma wszystko na placu z 10 e38 na czesci , jest w czym wybierac tel do goscia 600259736
    Kiedy ogarnia Ciê ochota do pracy, usi±d¼ i poczekaj a¿ Ci przejdzie...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    F 01
    Sk±d
    z azot
    ale czy czasem przyczyna nie jest padniêty amor, bo wymieniaj±c sama sprê¿yne wyeliminujesz tylko skutek a nie przyczyne
    BMW sie nie psuje

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e38 4,0 aut. 1995
    Sk±d
    Warszawa
    Dziêki Panowie za wsparcie i rady. Sprê¿ynki ju¿ mam, Sylwekk jest po prostu nie do przecenienia. ¦ci±gn±³em mcphersona maj±c od ko³a do szafki 30cm luzu ale na tym koniec moich sukcesów. ¦ci±gacze jakie posiadam dobre by³yby do tylnych sprê¿yn o obrysie walcowym, do przednich"beczkowatych"po d³ugiej walce okaza³y siê nieprzydatne. Zawo¿ê jutro do warsztatu do zmontowania kolumnê a potem tylko w³o¿yæ wiêc mam jakby z górki. Drug± stronê powierzê ju¿ w ca³o¶ci warsztatowi.
    Nie bardzo rozumiem dlaczego mam zbie¿no¶æ po tym ustawiaæ, wahaczy nie zdejmowa³em, nic na moje oko tam siê nie mo¿e zmieniæ w tych sprawach.
    pzdr

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2010
    BMW
    728 lift
    Sk±d
    Radom
    teoretycznie zbie¿no¶æ nie powinna sie zmieniæ, ale ja zawsze po jaki¶ wymianach i ingerencjach w zawieszenie to sprawdzam zbie¿no¶æ tym bardziej ¿e u siebie zak³ada³em ni¿sze sprê¿yny, a poza tym dla ¶wiêtego spokoju ja wole mieæ wszystko sprawdzone :)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •