Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 44

W±tek: Dziwny d¼wiêk przy hamowaniu

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    U mnie skrzypialy Tuleje Plywajace (czesc nr. 2) w tyle jak diabli, wd40 pomoglo doraznie a potem wymiana.
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    E38 730d 1999r
    Sk±d
    Wejherowo
    Zaciski mam czterot³oczkowe, nie rozbiera³em ich jeszcze wiêc nie wiem, czy na pewno chodz± bez zarzutu. Sprawdzê przy wymianie klocków, co z nimi :)

Tak Coboss, przy takim wachlowaniu te¿ tak skrzypi. Bêdê powoli eliminowa³ kolejne podejrzane elementy, bo to skrzypienie to trochê wie¶ ;D Czekam na info, czy pieszczenie t³oczków pomog³o ;)

Tuleje p³ywaj±ce w ty³u wymieni³em parê miesiêcy temu, kupi³em Lemfordery, wiêc wykluczam tê opcjê :) Poza tym, skrzypi ewidentnie z przodu.

---

Je¶li chodzi a auta z automatyczn± skrzyni± to u mnie tez skrzypi, u wujka w a4 b5 2.5 tdi tiptronic tez skrzypi a nowe zawieszenie i hamulce przód ty³ i je¼dzi³em e46 330xd i tez skrzypia³o moim zdaniem skrzypi, poniewa¿ kiedy siê popu¶ci hamulec trochê a automat przecie¿ ci±gnie ca³y czas to zaczynaj± siê krêciæ ko³a minimalnie i klocek z ma³± prêdko¶ci± trze o tarcze do¶æ mocno. Moim zdaniem to normalne zjawisko.

MOD: Edytuj posty!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    E38 730d 1999r
    Sk±d
    Wejherowo
    Jeden podejrzany element wyeliminowany, to nie klocki. Zmieni³em na Boscha i nie ma zmiany, dalej skrzypi. T³oczki chodz± poprawnie. Poza tym, zauwa¿y³em dzisiaj, ¿e jak podnoszê auto podno¶nikiem to te¿ co¶ skrzypi, wiêc na 99% S7 ma racjê :) Trzeba bêdzie to zrobiæ nied³ugo. Nie mogê siê zgodziæ, ¿e to skrzypienie to normalna sprawa, bo je¼dzi³em inn± E38 730d i tam tego nie by³o, pe³en aksamit.

Sylwekk, ale¿ ja edytujê posty :) To, co doklei³e¶ do mojego posta nie jest moim tworem, mo¿e inny u¿ytkownik ma podobny nick? Sprawd¼ ;) Teraz nie edytowa³em, bo nie mia³em dwóch postów obok siebie.

Pozdrawiam :)

dzia³aj kolego i melduj proszê jak efekty :)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2009
    ja tez mam dziwny dzwiek z przodu w ostatniej fazie hamowania i skrzynie manualna
    czekam tez co odpadnie bo szukania mam dosc..

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Nie wiem co skrzypi ale to nie wina t³oczków :)
    Moje s± zrobione i chodz± elegancko teraz ale skrzypienie przy naci±ganiu siê zawieszenia po wrzuceniu biegu w automacie pozosta³o. Mnie to xxxx ale faktycznie bêd± to jakie¶ gumki lub po prostu klocki tak siê dziwnie zachowuj±. Wydaje mi siê, ¿e jak siê solidnie wci¶nie peda³ hamulca przed prze³±czeniem skrzyni np z N na D nie wystêpuje ¿adne skrzypienie.

Co do samych t³oczków kupi³em mechanikowi jaki¶ polski ¶rodek do czyszczenia (ok 12z³ ma³y spray) zapomnia³em niestety nazwy :( i oczywi¶cie smar ATE Bremszylinder-Paste, mechanik stwierdzi³, ¿e oba ¶rodki by³y pierwsza klasa i rozrusza³y t³oczki b³yskawicznie.

Efekt:
    Brak jakichkolwiek drgañ przy hamowaniu.
    Skuteczniejsze i "bardziej miêkkie hamowanie"
    Klocki przesta³y w koñcu piszczeæ! A robi³y to przera¼liwie gdy tylko hamulce siê rozgrza³y :(
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar max
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    Podepnê sie...
    Ja mam takie tykniêcie które czuje na budzie jak przyhamuje i czasami jak dodam gazu i przód sie uniesie .
    Tuleje w wahaczach wymieni³em i niepotrzebnie bo by³y dobre a k³opot zosta³.
    Do tego mam nowe ³±czniki i ¶rodkowy dr±¿ek .
    Denerwuje mnie to bo to takie tyk..... tyk. tylko raz w tyknie jak przyhamuje i jak przyspiesze .
    Na szarpakach i podno¶niku wszystko ig³a.
    Mechanik ju¿ mi z brech± dokrêca³ te ¶ruby co mo¿na by³o i bez zmian.

Nikt nic nie widzi i nikt nic nie wie a mnie to tykanie do sza³u doprowadza bior±c pod uwagê moje inne przygody :(

Macie jak±¶ radê ?

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    max mia³em identyczn± przypad³o¶æ jak u Ciebie tykniêcie przy hamowaniu - ostatnia faza , oraz przy ruszaniu jak przód siê unosi³, te¿ nowy mam ca³y przód - mo¿e nie nowy ju¿ ale ca³y sprawny, defekt znaleziony zosta³ przypadkowo jak odda³em auto ch³opakom w Zgierzu ¿eby wymienili mi taki ¶mieszny tylni wahacz w kszta³cie literki L bo auto p³ywa³o.

Przejechali siê autem po wymianie i sami zauwa¿yli to tykanie, okaza³o siê ¿e to poduszka pod silnikiem od strony kierowcy :] by³a zerwana i tak zjechana ¿e prawie nic z niej nie zosta³o.

Po wymianie jak rêk± odj±³. Cena poduszki 180 z³ .
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar max
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    Zerwanych to nie mam ale ja tez mechanikowi mówi³em ¿e to poduszka , dzisiaj jadê dalej to badaæ . Mechanicy ... ile ja pieniêdzy wyda³em zbêdnie bo nikt siê nie zna :(

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Nie masz przenoszonych ma³ych drgañ na kierownicê podczas lekkiego hamowania?
    Ja mia³em pewnego rodzaju cykanie ale nie wiem czy to bêdzie to samo co u Ciebie.
    Odpowiada³ za to t³oczek, który nie wysuwa³ siê p³ynnie jak reszta ale wyskakiwa³ w pewnym momencie spó¼niony.
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •