Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Dziwny dźwięk przy hamowaniu

7er Freak Awatar Greg38
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Blog
    18
    U mnie skrzypialy Tuleje Plywajace (czesc nr. 2) w tyle jak diabli, wd40 pomoglo doraznie a potem wymiana.
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - załóż temat i prześlij link a postaram się odpowiedzieć!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 730d 1999r
    Zaciski mam czterotłoczkowe, nie rozbierałem ich jeszcze więc nie wiem, czy na pewno chodzą bez zarzutu. Sprawdzę przy wymianie klocków, co z nimi :)

Tak Coboss, przy takim wachlowaniu też tak skrzypi. Będę powoli eliminował kolejne podejrzane elementy, bo to skrzypienie to trochę wieś ;D Czekam na info, czy pieszczenie tłoczków pomogło ;)

Tuleje pływające w tyłu wymieniłem parę miesięcy temu, kupiłem Lemfordery, więc wykluczam tę opcję :) Poza tym, skrzypi ewidentnie z przodu.

---

Jeśli chodzi a auta z automatyczną skrzynią to u mnie tez skrzypi, u wujka w a4 b5 2.5 tdi tiptronic tez skrzypi a nowe zawieszenie i hamulce przód tył i jeździłem e46 330xd i tez skrzypiało moim zdaniem skrzypi, ponieważ kiedy się popuści hamulec trochę a automat przecież ciągnie cały czas to zaczynają się kręcić koła minimalnie i klocek z małą prędkością trze o tarcze dość mocno. Moim zdaniem to normalne zjawisko.

MOD: Edytuj posty!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 730d 1999r
    Jeden podejrzany element wyeliminowany, to nie klocki. Zmieniłem na Boscha i nie ma zmiany, dalej skrzypi. Tłoczki chodzą poprawnie. Poza tym, zauważyłem dzisiaj, że jak podnoszę auto podnośnikiem to też coś skrzypi, więc na 99% S7 ma rację :) Trzeba będzie to zrobić niedługo. Nie mogę się zgodzić, że to skrzypienie to normalna sprawa, bo jeździłem inną E38 730d i tam tego nie było, pełen aksamit.

Sylwekk, ależ ja edytuję posty :) To, co dokleiłeś do mojego posta nie jest moim tworem, może inny użytkownik ma podobny nick? Sprawdź ;) Teraz nie edytowałem, bo nie miałem dwóch postów obok siebie.

Pozdrawiam :)

działaj kolego i melduj proszę jak efekty :)
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Zaawansowany Użytkownik
    ja tez mam dziwny dzwiek z przodu w ostatniej fazie hamowania i skrzynie manualna
    czekam tez co odpadnie bo szukania mam dosc..

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Nie wiem co skrzypi ale to nie wina tłoczków :)
    Moje są zrobione i chodzą elegancko teraz ale skrzypienie przy naciąganiu się zawieszenia po wrzuceniu biegu w automacie pozostało. Mnie to xxxx ale faktycznie będą to jakieś gumki lub po prostu klocki tak się dziwnie zachowują. Wydaje mi się, że jak się solidnie wciśnie pedał hamulca przed przełączeniem skrzyni np z N na D nie występuje żadne skrzypienie.

Co do samych tłoczków kupiłem mechanikowi jakiś polski środek do czyszczenia (ok 12zł mały spray) zapomniałem niestety nazwy :( i oczywiście smar ATE Bremszylinder-Paste, mechanik stwierdził, że oba środki były pierwsza klasa i rozruszały tłoczki błyskawicznie.

Efekt:
    Brak jakichkolwiek drgań przy hamowaniu.
    Skuteczniejsze i "bardziej miękkie hamowanie"
    Klocki przestały w końcu piszczeć! A robiły to przeraźliwie gdy tylko hamulce się rozgrzały :(
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik Awatar max
    BMW
    E38 730D
    Podepnę sie...
    Ja mam takie tyknięcie które czuje na budzie jak przyhamuje i czasami jak dodam gazu i przód sie uniesie .
    Tuleje w wahaczach wymieniłem i niepotrzebnie bo były dobre a kłopot został.
    Do tego mam nowe łączniki i środkowy drążek .
    Denerwuje mnie to bo to takie tyk..... tyk. tylko raz w tyknie jak przyhamuje i jak przyspiesze .
    Na szarpakach i podnośniku wszystko igła.
    Mechanik już mi z brechą dokręcał te śruby co można było i bez zmian.

Nikt nic nie widzi i nikt nic nie wie a mnie to tykanie do szału doprowadza biorąc pod uwagę moje inne przygody :(

Macie jakąś radę ?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    max miałem identyczną przypadłość jak u Ciebie tyknięcie przy hamowaniu - ostatnia faza , oraz przy ruszaniu jak przód się unosił, też nowy mam cały przód - może nie nowy już ale cały sprawny, defekt znaleziony został przypadkowo jak oddałem auto chłopakom w Zgierzu żeby wymienili mi taki śmieszny tylni wahacz w kształcie literki L bo auto pływało.

Przejechali się autem po wymianie i sami zauważyli to tykanie, okazało się że to poduszka pod silnikiem od strony kierowcy :] była zerwana i tak zjechana że prawie nic z niej nie zostało.

Po wymianie jak ręką odjął. Cena poduszki 180 zł .
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany Użytkownik Awatar max
    BMW
    E38 730D
    Zerwanych to nie mam ale ja tez mechanikowi mówiłem że to poduszka , dzisiaj jadę dalej to badać . Mechanicy ... ile ja pieniędzy wydałem zbędnie bo nikt się nie zna :(

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Nie masz przenoszonych małych drgań na kierownicę podczas lekkiego hamowania?
    Ja miałem pewnego rodzaju cykanie ale nie wiem czy to będzie to samo co u Ciebie.
    Odpowiadał za to tłoczek, który nie wysuwał się płynnie jak reszta ale wyskakiwał w pewnym momencie spóźniony.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Uprawnienia umieszczania postów