Ja w Krk prowadzê remonty budynków - w tej chwili rozdysponowanych mam ludzi na ³atanie/zabezpieczanie przeciekaj±cych dachów i tp.

Zdjêæ nie muszê pokazywaæ - sytuacja przelewowa jest ciê¿ka, i to nawet gorzej ni¿ wczoraj na rmf podawali.
Wczoraj by³em w Kurdwanowie na zalewanym budynku, potem przez pare godzin usi³owa³em przedrzeæ siê do Huty - wbrew temu do "dementowali" w radiu, nie tylko most dêbnicki by³ zamkniêty, ale i most Wandy, droga nowohuck± te¿by³a potem zablokowana, bo na Powstañców Wlkp. pod przejazdem kolejowym zrobi³ siê za g³êboki basen na asfalcie.

W wielu miejscach Wis³a ju¿ wczoraj mia³a ponad pó³ kilometra szeroko¶ci, i to nie jako rozlewisko, ale jako regularna rzeka.

Ciekawe widoki by³o ko³o M-1/Selgross - przez przelanie Wis³y ze studzienek odp³ywowych zrobi³y siê fontanny na ok. 1.5-2.5m, nie wspomnê ¿e wiele ulic zala³o.

W nocy w Krk pad³ wa³ wi¶lany - wiele miejsc zala³o do¶æ mocno.
A w/g prognoz nie zanosi siê na rych³± poprawê.

Acha - moi te¶cie mieszkaj± w Piekarach ko³o Krakowa (gm. Liszki) - te¶ciowa nocuje u mnie bo ma dom odciêty od ¶wiata, a wczoraj szwagrom wojsko przywioz³o transport worków z piaskiem by sobie dom zabezpieczali.

Dzisiaj ja mam jedn± budowê nieczynn± (na Bie¿anowie), bo nie jeste¶my w stanie tam dojechaæ przez przelanie Wis³y, a i tak Bie¿anów prawie ca³y p³ywa w wodzie.

Ale z drugiej strony, moi rodzice mieszkaj± w okolicach Tarnogrodu - co do rzek to p³ynie u nas ma³a rzeczka, która ¼ród³o ma jakie¶ 8km wcze¶niej, a do Tanwii jest te¿ kilka kilometrów, a dzisiaj ca³± wioskê zala³o.
O dziwo przy najwiêkszych dawnych zalaniach nigdy woda nie dochodzi³a do posesji, a teraz ju¿ zaczyna dom obmywaæ, a czê¶æ wioski od rana ju¿ ewakuowali.
Nawet nigdy nie by³o stanu zagro¿enia...

Po trzecie:
W ³ikend by³em u rodziców i w niedzielê w te ulewy wraca³em do Krakowa, i tak jak zawsze trasê robiê w jakie¶ 3:15-3:35godz., to tym razem jecha³em do Krakowa 7godzin.

Najpierw w Kraczkowej ko³o Rzeszowa godzinê sta³em bo krótko wcze¶niej 4 auta siê rozpiepr.... - w tym bmw 750. Najgorsze to, ¿e 2 by³y tak roztrzepane ¿e nawet nie wiedzia³em co to za marka - jak patrzy³em to nawet cinko-cinko nie pozna³em.

Potem mia³em na drodze pe³no policji i stra¿y, a woda by³a zaledwie 30cm poni¿ej asfaltu - jakbym po ¶rodku bajkowego pojezierza je¼dzi³.
A wczoraj kuzyn je¿d¿±cy tirem mówi³ mi ¿e tam tylko ciê¿arówki je¿d¿±, bo jest ponad metr wody na asfalcie.

Acha
W Krakowie du¿ym problemem jest te¿ utrzymanie w miejscu barek rzecznych zablokowanych miêdzy mostami no i nowej budowanej k³adki dla pieszych prezy mo¶cie Pi³sudzkiego.
Choæ z barkami jako jedna z opcji realnych, jest osadzenie na dnie (ale to ostateczno¶æ przed uderzeniem w most jakby cumy mia³y nie utrzymaæ).