Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Przednia poduszka a fotelik dla dziecka???

Vip Vip
    BMW
    e38 750iL, e66 750iL :)
    evan nie wiem jak dokładnie precyzują to przepisy ale nie wolno chyba autem z dzieckiem odwróconym do kierunku jazdy śmigać... jak bedzie do przodu patrzył co Tatuś na drodze wyprawia to chyba będzie ok. przeca poduszka nic mu nie zrobi..

Super Moderator Awatar EVAN
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Cytat Zamieszczone przez Kronos
    evan nie wiem jak dokładnie precyzują to przepisy ale nie wolno chyba autem z dzieckiem odwróconym do kierunku jazdy śmigać... jak bedzie do przodu patrzył co Tatuś na drodze wyprawia to chyba będzie ok. przeca poduszka nic mu nie zrobi..
    No już sam nie wiem. Mikołaj ma 3,5 miesiąca więc to jest taki fotelik + nosidełko w jednym. Może masz rację hmmm wystarczy go obrócić przodem do jazdy i chyba poducha mu nic nie zrobi
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Vip Vip
    BMW
    e38 750iL, e66 750iL :)
    Wiem to takie nosidełko... tego niestety chyba nie można przodem do jazdy dać więc odpada..

Vip Vip
    BMW
    AC Schnitzer 730d 1999r
    Nie odpowiedzieliście tutaj na pytanie czy w E38 ( mnie interesuje 99rok) jest ISOFIX? Ale z tego co widzę to chyba nie ma. Chociaż w opcjach widzę że występuje. :? :?
    B M W

Staram się pisać poprawnie po polsku.

Początkujący Użytkownik
    w e38 nie ma systemu ISOFIX !!! Na twoim miejscu zapomnialbym o wozeniu dziecka na przednim fotelu a tym bardziej fotelika/nosidelka Etapu Zerowego czyli od 0-12kg chyba. W szczegulnosci odwracac takie malenstwo przodem do kierunku jazdy !!!!!!!!!!!!!!!!
    Jak juz musisz to poodlanczaj podusze pasazera i boczna wtedy dalo by rade, ale tez odradzam.

A moja rada - odłączyć fizycznie poduchę pasażera (jesli maleństwo MUSI być na przednim fotelu) i niech się świeci = system SRS nieaktywny

Ja wożę dziecko z tyłu w foteliku a ciężarna kobieta jak nie może zapinac pasów jeździ również z tyłu. Jak powyżej napisano - E38 nie ma isofix ;)
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Vip Vip Awatar ArekLand
    BMW
    E38 2.8i "Zender"
    Na tyle E38 też jest fajnie, sam tego doświadczyłem, więc po co pchać dzieci i kobiety w stanie Błogosławionym na przedni apartament. ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar BRABUS
    BMW
    E32 735iL & Espace4 & K1200RS ;)
    otoz to i ostroznie z pasami, niezapiete pasy wcale nie oznaczaja ze poduszka nie wypali - sprawdzilem na wlasnej skorze :P
    lusterko zawsze sobie mozesz ustawic na dzieciaka, jesli musisz go czesto obserwowac, ale jednak nie ryzykowalbym wozic go na przednim foteliku ;)
    http://7er.pl/signaturepics/sigpic2642_1.gif

Cytat Zamieszczone przez BRABUS
    nie zapiete pasy wcale nie oznaczaja ze poduszka nie wypali
    Oczywiście że nie oznaczają, ponieważ w fotelu pasażera wyznacznikiem "wystrzału poduchy" nie jest informacja o zapięciu pasów a o wadze pasażera.

Mata potrafi oszacować czy ktoś siedzi a nie wie czy ma pasy zapięte i jeśli będzie kolizja to poducha oczywiście wystrzeli. Resztę już sami sobie dopowiecie :)
    Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 730d 1999r
    Gdybym miał taki problem, jak Wy, to rozwiązałbym go w ten sposób:

Link

Drugi post Grega. Zrobić taki obwód, włącznik i można włączać i wyłączać poduszkę pasażera :) I wszyscy zadowoleni, a dziecko zwłaszcza, bo z przodu to inna jazda jest :D

Uprawnienia umieszczania postów