Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: [mechanika] Wymiana oleju w automacie

Zaawansowany Użytkownik Awatar grześ73
    BMW
    e38 728
    To mieszanie to doradził mi mechanik podczas wymiany - jak sądzę żeby olej wleciał wszędzie gdzie się da. Choć może to dmuchanie na zimne ale nie zaszkodzi. Tylko trzeba uważać żeby nie robić tego w momencie dolewania oleju bo wtedy w skrzyni następują skoki ciśnienia i można sobie zrobić "prysznic". :D

Vip Vip Awatar max mt
    BMW
    E38 735iA i E39 530d
    Pytanie gdzie jest korek wlewu w skrzyni 5HP24? Który to na tym rysunku nr 1?

A5S440Z mounting parts/packings - BMW parts catalog
    ~~ черный бумер ~~
    Moje BMW - E38 735iA M62 i E39 530d M57
    EX - E30 316i, E34 525i, E32 730iA, E34 525TDS'A

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32 m30b30 88r. e38 m62b44 99r.
    nr. 1.

Zaawansowany Użytkownik Awatar M@rcin
    BMW
    E65 730d FL
    Cytat Zamieszczone przez max mt
    Pytanie gdzie jest korek wlewu w skrzyni 5HP24?
    Z boku skrzyni od strony pasażera. Praktycznie na tyle skrzyni. Korek na klucz imbus 8.
    Tu jest nawet zdjęcie:
    http://home.comcast.net/~vicent/trannye38.html

drugie od góry,, "Fill plug"

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740d
    Dolewaj na D a nie na P. A dobry olej kupiles?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740iL Indywidual
    Trzeba pamiętać aby kupić dokładnie taki olej jaki był zalany tj. sprawdź sobie kolor nalepki (czarny zielony). Ja kupowałem ogrinalną uszczelkę w servisie wraz z filtrem i jakimiś trzema śrubkami. Oraz olej na tej aukcji : http://allegro.pl/item1037480884_ole...di_bmw_vw.html
    Miałem przypadek ale to jeszcze w poprzedniej e38, że kupiłem olej ATF valvoline i okazało się, że skrzynia potem świszczała i nie pracowała tak jak należy. W nowej e38 ze skrzynią 5hp24 wymiany dokonywałem w ściśle określonej temp wraz z podłączonym pod samochód DIS-em. Temperatura powinna wynosić tak jak to już ktoś wcześniej napisał ok 50-60* ... na pewno nie więcej, gdyż olej w wyższej tem zwiększa swoją obiętość. Dolewaj olej w ten sposób : najpierw uruchom auto w określonej temp. następnie pomieszaj kilka razy po 2 sekundy na każdym trybie, zostaw na D (wsadź kogoś do autka żeby trzymał na hamulcu) i dolewaj aż się przeleje. Ja tak robiłem ze znajomym z servisu i wszystko gra ;)
    Pozdrawiam i życzę powodzenia

PS. odpal autko na nie co chłodniejszym silnikui poczekaj pomieszaj biegami tak aby miał czas się dogrzać do wymaganej temp. Dokładną temperaturę zczytasz z ukrytych opcji w liczniku.

BMW
    E65 730d FL
    Cytat Zamieszczone przez blitz
    A dobry olej kupiles?
    Wydaje mi się, żę dobry kupiłem :) MOBIL/ESSO ATF LT 71141

MastaKleszcz, Kolor nalepki mam zielony także powinien to być w/w Esso.
    Dzięki za pomoc. Dzisiaj będe póbował ją zalać :)

BMW
    E65 730d FL
    Operacja myśle, że zakończyła sie sukcesem :D Weszło dodatkowo ok.2 litry oleju... czyli łącznie nalane zostało 6,5l. Narazie skrzynia pracuje pięknie.. zobczymy jak zachowuje sie na całkowicie zimnym oleju:)

W sobote jeszcze profilaktycznie sprawdze stan oleju i powinno być dobrze przez następne 50tys km :)

Także dziękuje wszystkim za pomoc! :564:

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740iL Indywidual
    A jaki masz przebieg w aucie ? U mnie wymiana dokonywana była przy 215 000 km i jak na razie jest masełko ... Na całkowicie zimnym oleju kiedy ruszam od razu po włączeniu autka przeciąga lekko pierwszy bieg. Robi się tak tylko przy zmianie z 1 na 2 do pierwszej zmiany potem jest już git... nie wiem czy to normalne czy może jest to kwestia małego niedoboru oleju, gdyż po wymianie nie miałem już jak sprawdzić profilaktycznie poziomu oleju :/

BMW
    E65 730d FL
    Według książki i licznika mam najechane ~200 000km, a ile naprawde? Tego jeszcze nie wiem ;)

Mi tez przeciąga jedynke jak jest zimny... Początkowo myslałem, że może mam za mało oleju, albo, że jest "przepracowany" i że zmiana oleju pomoże... niestety nie pomogło ;/
    Poza tym objawem skrzynia pracuje idealnie... a po zmianie oleju jeszcze lepiej :)

A może ktoś wie dlaczego Nam tak przeciąga pierwszy bieg na zimnej skrzyni?

Uprawnienia umieszczania postów