Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Wyrzuca z kolein

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Jeśli masz felgę 8,5 cala to rozmiar jaki napisałem jest prawidłowy ,na forum znajdziesz pełne info o rozmiarach opon i felg :)

Vip Vip Awatar NoVy
    BMW
    Było : E38 2.8 iA/ Było : E32 4.0 V8/ Obecnie : ///M3 e46
    Dzieki Elvis za pomoc :) mam dzisiaj lekka nie moc po wczorajszym wieczoze dlatego taki len ze mnie dzis jest ;D

Pozdrawiam
    Wieśniactwo to stan umysłu nie miejsce zamieszkania .........

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    728
    Panowie to jak założone mam 245/45/17 letnie opony to jakie powinne być założone?
    Bo z tego co znalazłem na forum mam o cm szersze i niższe i aż takie pogorszenie na koleinach?
    Felga 8J a może ET złe? nie wiem jakie dokładnie jest ale rozstaw opon po zewnętrznej stronie opon wynosi 180 cm może za wąska jest?

Na tych samych felgach 225 było ok.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Panowie spwrawdziłem metodą prób i błędów założone zostało jedno kolo 235/60/16 i koleiny już są prawie nie odczuwalne, tylko wystąpił błąd z różnicy wysokości kół bo biegów nie przerzuca po wyżej 40 km/h po zmianie kola wróciło do normy i moje pytanie jaki profil wyższy można załozyc żeby nie było różnicy na tyle 45 myślę ze 55b będzie ok??
    728i

Vip Vip Awatar Wiktor
    BMW
    EVO VIII
    Jeśli felgi są mniej więcej standardowych rozmiarów to najlepiej stosować standardowe rozmiary opon: http://forum.7er.pl/opony-rozmiary-o...e38-vt2851.htm

Jeżeli mimo tego nadal są problemy w koleinach należy sprawdzić zawieszenie.
    Pozdrawiam
    Wiktor
    Używajcie polskich znaków - jest różnica czy robisz komuś łaskę czy laske.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez Derreg
    mam o cm szersze i niższe
    I tu masz odpowiedź. Niższy profil opony, to sztywniejszy bok opony, a więc i często twardsza guma. Przez to myszkujesz na koleinach, ponieważ opona tak się nie ugnie, jak seryjny balon.

Cytat Zamieszczone przez Derreg
    Panowie spwrawdziłem metodą prób i błędów założone zostało jedno kolo 235/60/16 i koleiny już są prawie nie odczuwalne, tylko wystąpił błąd z różnicy wysokości kół bo biegów nie przerzuca po wyżej 40 km/h po zmianie kola wróciło do normy i moje pytanie jaki profil wyższy można załozyc żeby nie było różnicy na tyle 45 myślę ze 55b będzie ok??
    Są kalkulatory w internecie. Dobierz drugą oponę tak, żeby średnica była zbliżona do przedniej.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Jeżeli zawieszenie jest wyremontowane, ogumienie ok i nadal ciągnie w koleinach i to mocno, to prosta sprawa. Zmierzcie na prostej nawierzchni, gdy auto nie jest obciążone wysokości pomiędzy błotnikiem a kołem. Najczęściej pękają tylne sprężyny gdzieś na samej górze czego nie widać! A to wystarczy aby auto latał w koleinach.
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Vip Vip Awatar NoVy
    BMW
    Było : E38 2.8 iA/ Było : E32 4.0 V8/ Obecnie : ///M3 e46
    COBOSS ja mam zrobiona zawieche i gumy jeszcze daja rade jedyna rzecza ktora nie zostala wymieniona to drazek srodkowy !!! Jest wogole taka mozliwosc zeby tak latala jak szalona przez te tulejki nad drazkiem ??? pzdro
    Wieśniactwo to stan umysłu nie miejsce zamieszkania .........

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Wątpię, to że lata i jest wyrzucana z kolein to głównie odpowiada za to tył.
    Owszem wytrzaskany drążek swoje będzie robił ale nie na tyle aby wyrzucać z kolein i powinieneś czuć ciągnięcie kolein bardziej na kierownicy. Skoro sprężyny masz całe to może amortyzator padł? Ale tak czy owak sprężyn bym nie zostawił w spokoju.
    Ja mam teraz tragicznie bo mam gdzieś ukruszoną sprężynę z tyłu, mierzyłem na odciążonym aucie i wyszło jakieś 1,5cm różnicy w wysokości. W dużych koleinach nie da się jeździć. A tyle co doprowadziłem auto do stanu wzorowego i znów nacieszyłem się tylko miesiąc przyjemnym jeżdżeniem :/
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Brak
    Cytat Zamieszczone przez NoVy
    COBOSS ja mam zrobiona zawieche i gumy jeszcze daja rade jedyna rzecza ktora nie zostala wymieniona to drazek srodkowy !!! Jest wogole taka mozliwosc zeby tak latala jak szalona przez te tulejki nad drazkiem ??? pzdro
    80 % że nie. Jestem świeżo po wymianie przedniego zawieszenia wraz z drążkiem, końcówkami i wszystkim co sie dało. Mało tego na koleinach rzuca mnie, że czasami boje się, że wypadne z drogi na zakręcie... i to nie jest wcale śmieszne. Jednak tyłu nie ruszałem i sprężyn też nie oglądałem. Mało tego wymieniłem z przodu zaw i przy hamowaniu oraz jeździe drży kierownica. Przy hamowaniu obstawiam tarcze, a jeżeli chodzi o jazdę ? Tylko przy prędkościach powyżej 100 km/h odczuwam. Krzywe felgi ?

Zaawansowany Użytkownik Awatar Siudmy Irl
    BMW
    E38 728i
    Sprawdz dokladnie opony, to ze wyglada na dobra nie znaczy, ze jest ok, sprawdz czy felgi nie sa krzywe i wywaz pozadnie. Moze byc jeszcze jedna przyczyna, zadko wystepujaca,ale jednak wyroboina piasta

Uprawnienia umieszczania postów