Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: Czujniki impulsów w 3.0d

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno

Czujniki impulsów w 3.0d

Mam do Was kilka pytañ.
    1. Jakie urz±dzenia wykorzystuj± ich pomiary i w jakim celu?
    2. Jakie s± objawy ich nieprawid³owego dzia³ania?
    Oczywi¶cie pytania s± trudne ale liczê, ¿e mo¿e kto¶ ma do¶wiadczenia z tymi czujnikami.

Pierwszy z nich znajduje siê z boku silnika i nazywa siê czujnikiem impulsów wa³u korbowego nr14.
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...11&hg=11&fg=10

A drugi to czujnik impulsów wa³ka rozrz±du nr18.
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...16&hg=11&fg=15
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Ad 1. DDE - w celu ustalenia po³o¿enia owych elementów, obliczenia prêdko¶ci obrotowe i dobrania parametrów pracy osprzêtu (np. czasu i momentu otwarcia wtryskiwaczy)
    Ad 2. Trudno¶ci lub ca³kowite uniemo¿liwienie rozruchu auta.

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Tyczy siê obydwóch czujników czy jest to opis g³ównie czujnika impulsów wa³ka rozrz±du?

I oprócz utrudnieñ z rozruchem mo¿e on sprawiaæ, ¿e ¼le jest przeliczany czas otwarcia wtrysków lub b³êdne dane mog± spowodowaæ przesuniêcie fazy wtrysku co mo¿e w ostateczno¶ci spowodowaæ zga¶niêcie silnika? Wiadomo, ¿e ka¿da usterka powinna spowodowaæ najpierw przej¶cie w stan awaryjny ale problemy s± tego typu i¿ silnik bez ostrze¿enia ga¶nie.

Przeprowadzi³em eksperyment z czujnikiem rozrz±du, mój czujnik mi siê nie podoba i bardzo szybko gasi silnik wystarcz± mu obroty rzêdu 3300-3600 obrotów. Od 3 dni gdy ju¿ doprowadzê do zga¶niêcia to mogê pomarzyæ o odpaleniu go. Obserwujê kiedy w koñcu wyskoczy mi b³±d w inpie bo póki co cisza.
    W d³ugi weekend podmieni³em owy czujnik z koleg±, który ma podobny problem ale w du¿o mniej zaawansowanym stanie.
    Jego auto ga¶nie sporadycznie i tylko przy bardzo wysokich obrotach rzêdu 4300-4400 obrotów. Po za³o¿eniu jego czujnika, jego problemy ¿ywcem przenios³y siê na mój silnik, który tak¿e nie gas³ przy ka¿dym do³o¿eniu gazu a jak ju¿ zgas³ to przy maksymalnych obrotach.

W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

BMW RuLeZ Mod Awatar Bezi
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    BMW G11 740xD , BMW e46 325CI Cabrio
    Sk±d
    Wrocek City
    Mo¿e co¶ pomoze moja odpowiedz a mo¿e nie.
    Ja w 2.5d a wiêc w silniku prawie identycznym(ró¿ni±cym siê praktycznie tylko pojemno¶ci± cylindrów) mia³em b³±d na 6 wtryskiwaczu.Ten wtrysk mia³ z³y czas wtrysku na poziomie +5.12. I ten¿e wtrysk powodowa³ b³±d na czujniku po³o¿enia wa³ka. Po diagnozie Sebka (mo¿e podpowie co u mnie sprawdzi³ w kompie) zregenerowa³em 6 wtrysk. Po korekcji czasów wtrysku czujnik po³o¿enia wróci³ do normy tzn nie wy¶wietla³ b³êdu.
    Podejrzewam ze ten 6 wtrysk dawa³ takie drgania na silniku ze ten czujnik wa³ka dostawa³ b³êdne informacje.
    Tyle moich do¶wiadczeñ z wa³kiem.
    Jerome Le Banner: "...W si³owni mo¿esz wypracowaæ sobie miê¶nie klatki lub miê¶nie ud. Nie mo¿esz jednak wzmocniæ swoich jaj, albo siê z nimi urodzi³e¶ albo nie..."

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Wtryski s± w porz±dku :) to oczywi¶cie by³o pierwsze sprawdzane. U mnie ró¿nice w czasie wtrysków pomiêdzy najszybszym a najpó¼niejszym to ok 1,6 u kolegi zaobserwowa³em w aucie trochê za du¿e wychylenie przekraczaj±ce 2,5 pomiêdzy ró¿nymi wtryskami na co mu zwróci³em uwagê.
    Problem jest spory i m³ody bo to dopiero zaczyna byæ lawina "gasn±cych 3.0d" i dobrze by by³o rozwi±zaæ problem jak najszybciej i bez nabijania portfeli elektrykom i pompiarzom :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    Coboss opisz co siê dzieje dok³adnie kiedy ga¶nie itd.czujnik wa³ka rozrz±du jest potrzebny tylko do rozruchu pó¼niej mo¿esz go od³±czyæ i bêdzie git

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •