-
Zaawansowany U¿ytkownik
[ zawieszenie] Jak wydobyæ czujnik ABS przód, z³ama³ siê :-/
Witam, problem jak w temacie, kupi³em piastê razem ze zwrotnic± i uciêtym kablem od czujnika ABS. Wszystko piêknie odkrêci³em, psika³em WD40, próbowa³em go wyci±gn±æ ale palcami nie da³o rady, pod³o¿y³em ¶rubokrêt i lipa pêk³ (¶rubokrêt a pó¼niej siê skruszy³ czujnik). No to chcia³em go wybiæ po uprzednim delikatnym "opukaniu" m³otkiem zwrotnicy i siê z³ama³ #%#%# jeden. Jedyna opcja jaki mi pozostaje to go wywierciæ ale nie chcê nic zepsuæ (a w³a¶ciwie zepsuæ do reszty). Czyta³em na forum jak poradziæ sobie z tym w tylnym kole ale nie ma nic na temat przedniego ko³a a nie chcê zaraz szukaæ nowej piasty.

Uploaded with ImageShack.us
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Musisz go teraz delikatnie czyms wydlubac, tylko uwazaj wewnatrz jest koronka zebys nie uszkodzil,a na przyszlosc nie podwazaj tylko krec nim
-
7er Freak
Pekniety czujnik najlepiej nie na wylot rozwiercic i potem cierpliwie wydlubac. Mozna uzyc twardego druta spawalniczego wygietego w litere L jako haczyk do dlubania.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Witam
jak ja z Arielem wymieniali¶my w mojej , to obydwa z przody po³ama³y siê.
wiert³o 5 i pod k±tem atakuj raz w jedn± stronê raz w drug± . Tylko delikatnie , dlaczego pod k±tem . Bo na koñcu tego miejsca na czujnik jest ma³y próg i jak wiercisz pod k±tem to nie wbijesz siê w koronkê w pia¶cie . Jeszcze raz tylko z wyczuciem.
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Dziêki wielkie za pomoc! Dobrze, ¿e poczeka³em na odpowied¼ bo faktycznie ta koronka(chyba chodzi o te wyt³oczenia w pia¶cie?) uleg³aby uszkodzeniu. Mam jeszcze tylko pytanie, tam jest taka gumka uszczelniaj±ca piasta - czujnik abs i ona nie do koñca przylega³a w zwi±zku z czym tam w ¶rodku jest chyba wszystko pordzewia³e bo woda mia³a doj¶cie czy to mo¿e mieæ wp³yw na dzia³anie? I czy mo¿na do niej do ¶rodka psikn±æ czym¶ np WD40?
Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 28-07-2015 o 11:38
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Psikaæ mo¿esz ,ile wlezie. Czujnik jest ca³y z plastiku , a od strony piasty to jest odlany w ca³o¶ci. Te gumki s± po to ¿eby woda i syf siê tam nie dostawa³ , a i tak zawsze tam siê dostaje.wiêc nie przejmuj siê tym . O ile dobrze pamiêtam to moje gumki posz³y siê jeb.....æ przy wyci±ganiu czujników . Jedno jest pewne , ¿e jak przyjdzie pora wymieniæ jeszcze raz ( ODPUKAÆ) to bêdzie taki sam problem :D :D
Pozdro
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum