Witam ostatnio byłem sprawdzić stan amortyzatorów . Trochę zgłupiałem bo nie wiem czy powinienem już wymieniać amory. Jak sądzicie?
Witam ostatnio byłem sprawdzić stan amortyzatorów . Trochę zgłupiałem bo nie wiem czy powinienem już wymieniać amory. Jak sądzicie?
No trochę mało Ci wyszło tej sprawności... A masz SEDC? Bo podobno z tym systemem ciężko tak na prawdę wiarygodnie sprawdzić sprawność na zwykłej trzepaczce
Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330
nie mam tego systemu. na początku myślałem ze te 31% to ile zużyłem amora a jednak jest na odwrót...czyli tyle mi pozostało?? Nie wiem czy to wina amorów przednich czy sprężyn ale na wzniesieniach jak jadę szybciej to opony obcierają o nadkola.......Zamieszczone przez Jey
Na tym urządzeniu co maja na przeglądach technicznych amorków nie da sie dobrze sprawdzić , Ja miałem po 75 % ,a jak je wymieniałem to zobaczyłem jaka była różnica :)
> Jak Ci tak buja i obciera to na pewno są amorki :)
już głupiałem:/ czy te dane wskazują ile mi jeszcze pozostało amorów czy ile zużyłem???
Zamieszczone przez dealer25
Ile pozostało.
"Badanie metodą EUSAMA.
Badanie amortyzatorów metodą Eusama jest tą właśnie metodą, która jest wykorzystywana najczęściej w Stacji Kontroli Pojazdów. Kryterium decydującym o sprawności amortyzatora jest w tej metodzie wskaźnik EUSAMA (WE) określony następującą zależnością:
Statyczny nacisk opony na podłoże jest to nacisk jaki wywiera opona na płytę najazdową przed rozpoczęciem badania. Minimalny nacisk dynamiczny na podłoże mierzony jest w trakcie badania. Im jest on mniejszy tym koło gorzej przylega do jezdni w warunkach rzeczywistej eksploatacji.
Wymuszenie w tej metodzie ma częstotliwość początkową 25 Hz i skok 6 mm. Urządzenie pomiarowe podaje wyliczoną już wartość wskaźnika Eusama w [%]. I tak gdy wynosi on:
0 - 20% - mamy niedostateczną skuteczność tłumienia. Amortyzator do wymiany.
21 - 40% - mamy średnią skuteczność tłumienia
41 - 60% - mamy dobrą skuteczność tłumienia
powyżej 60% - mamy bardzo dobrą skuteczność tłumienia.
Wartość wskaźnika nigdy nie osiąga wartości zbliżonych do 100% gdyż oznaczało by to zamocowanie w pojeździe elementu sztywnego zamiast amortyzatora. W praktyce wartości zbliżone do 80% oznaczają amortyzatory nowe. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że występują tutaj wyjątki, np. amortyzatory tylnej osi nowego Daewoo Matiz mają WE = ok. 30%. Czyżby oznaczało to, że fabrycznie nowe elementy zawieszenia nie spełniają wymagań i nadają się już praktycznie do wymiany? Nic bardziej mylnego. We wszystkich małych samochodach osobowych z przednim napędem wynik będzie podobny. Dlatego wymienione wyżej kryteria są obniżane w stosunku do tylnej osi tych pojazdów. Różnica pomiędzy wskaźnikami Eusama dla prawego i lewego koła tej samej osi nie może przekraczać 20%." źródło - http://www.mototechnika.republika.pl/
xsilver, wyczerpująca odpowiedz
Gaz to śmierć a my nie chcemy uśmiercać naszych aut!!
Bardzo Mądry Wybór
Dokładnie tak samo było umnieZamieszczone przez ELVIS
Ja miałem na tyle jeden amor który nie trzymał wogóle i powiem wam że dupą latało okropnie. teraz po wymianie sprężyn i amorów jest miodzik. Nie obcierało mi o nadkole, ale to dlatego chyba że miałem bilsteiny B6 a one są same w sobie bardzo sztywne.
B M W
Staram się pisać poprawnie po polsku.