Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: [ elektronika] DWA B£ÊDY proszê o opiniê

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec

[ elektronika] DWA B£ÊDY proszê o opiniê

Witam by³em dzi¶ profilaktycznie zdiagnozowaæ skrzyniê biegów i wyskoczy³y dwa b³êdy, nie bardzo wiem gdzie rêce przy³o¿yæ dlatego proszê o podpowiedzi.
    O ile ten pierwszy podobno jest nieszkodliwy bo mo¿e taki b³±d wyskakiwaæ jak jest lpg:

to ten drugi jest do¶æ wa¿ny, bo skrzynia mo¿e nie wiedzieæ kiedy prze¿uciæ bieg i czasem na bardzo ekonomicznej je¼dzie d³ugo czekam na zmianê.

Sprawdzi³em wiêkszo¶æ po³±czeñ, masy, zasilania, sterowniki skrzyni i silnika, nowy aku, kostkê gdzie spotykaj± siê przewody CAN za schowkiem pasa¿era.
    Co mogê jeszcze zrobiæ?

Ci co diagnozowali mówi± ¿e to raczej sprawa po³±czenia, gdzie¶ co¶ nie ³±czy.....
    dobre... gdzie¶.

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    A jak brzmia te bledy w oryginale?- bo te tlumaczenia to dowolna tworczosc tlumaczy czesto nie majacych pojecia o technice...
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    Sk±d
    - Sosnowiec
    jak na pierwszym zdjêciu kod k³opotu 203 kontrola czujnika 02 2, nie wiem co to za czujnik
    i za co odpowiada, podobno nie jest bardzo wa¿ny

drugi kod 153 CAN DME sygnal obci±¿enia, podobno brak komunikacji miêdzy sterownikiem skrzyni a sterownikiem silnika po lini CAN, ¿e niby gdzie¶ mog³a wyst±piæ przerwa. Sprawdzi³em ju¿ kilka ¿eczy jak pisa³em wcze¶niej, ale kazali mi jechaæ do elektryka ¿eby sprawdzi³ najpierw instalacjê.

W orginale nie wiem, dosta³em tylko te wydruki co na zdjêciach.

ju¿ wiem:

00153 0099 Scheibenwischermotor Fahrerseite-V216

00203 00CB Schalter fur Schiebedach-E8

niestety kumam tylko po polsku :)

7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    Cytat Zamieszczone przez lockbud

W orginale nie wiem, dosta³em tylko te wydruki co na zdjêciach.

ju¿ wiem:

00153 0099 Scheibenwischermotor Fahrerseite-V216

00203 00CB Schalter fur Schiebedach-E8

niestety kumam tylko po polsku :)
    hmmm...cos dziwacznie wychodzi: Scheibenwischermotor to silnik wycieraczek a Schalter für Schiebedach to wylacznik szyberdachu...

Cosik mi sie wydaje, ze trzeba podlaczyc sie czyms "normalnym" jak inpa lub dis ;D. jesli masz mozliwosc skasuj bledy i poczytamy jak bede przelotem przez A4 ;D
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Robert, najpierw uczciwa diagnoza. Skrzynia czasem ma problemy komunikacyjne z DME. A przyczyny wcale nie musz± le¿eæ bezpo¶rednio w po³±czeniach. Z do¶wiadczeñ moich mog± to byæ b³êdy w innych sterownikach (choæby w samym DME) a skrzynia mo¿e tylko odpowiadaæ swoimi b³êdami. S7 walczy³ te¿ kiedy¶ z pewnym b³êdem, a okaza³o siê, ¿e jeden sterownik rozwala³ komunikacjê po magistrali.

Dlatego potwierdzam tylko zdanie Grega - najpierw rzetelna diagnoza.

Przypadkiem nie p³aæ temu "fachurze" za takie wydruki.

Takie to Ci dam za darmo z testera akumulatora ;D a na powa¿nie to jak Sylwekk prawi - porz±dna diagnoza i nie ma co grzebac w kablach.

Inna sprawa - co ma LPG do skrzyni? Porz±dnie ustawiony gaz nie mo¿e byc "zauwa¿ony" przez samochód a strata mocy jest niedopuszczalna.
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    Sk±d
    - Sosnowiec
    Kurcze faktycznie dziwne bo wycieraczki dzia³aj±, choæ czasem tryb najszybszy nie ³apie mo¿e dlatego ten b³±d, co do szyberdachu to nie mam go wogóle, hmm.
    Wcze¶niej diagnozowa³em auto tam gdzie zawsze naprawiam samochód i wychodzi³ tylko jeden b³±d silnika co¶ odno¶nie katalizatorów, bo wymienia³em i za³o¿y³em nieorginalne, dodam ¿e warsztat zajmuje siê tylko bmw.
    Te wydruki mam z warsztatu który zajmuje siê tylko skrzyniami automatycznymi, my¶la³em ¿e s± kompetentni i niestety ju¿ zap³aci³em za ten wydruk 100z³, trwa³o to mo¿e 4min, wiem frajer ze mnie, ale wiêcej tam nie pojadê.

Greg38 gdyby¶ kiedy¶ faktycznie mia³ czas i chêci na takie spotkanie to bardzo chêtnie siê spotkam, daj znaæ ja siê dostosuje, pozdrawiam.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •