Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Serwis po zakupie - 730ia 1995r

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW 745 I e65 2005r
    No i poszło do wymiany :D

olej w silniku
    olej w skrzyni
    filtr skrzyni
    Filtr Oleju
    Filtr pyłkowy
    filtr powietrza
    filtr paliwa

Co do skrzyni to po wymianie oleju zachowuje się minimalnie delikatniej ale bez fajerwerków po prostu wiadomo kiedy zmienia biegi ale chyba nie mogę wymagać żeby zachowywała się jak DSG czy inne cuda do tego wszyły inne rzeczy. Wcześniej wspominana kontrolka AIR BAG niby od czujnika maty w siedzeniu pasażera okazała się złą diagnozą podobno komputer pokazuje napinacz pasa i spróbują mi go złączyć jutro. Kolejne rzeczy to:

rolki od napinacza i klimy które lekko piszczą
    wyciek przy zbiorniku płynu od wspomagania
    uszczelki pod pokrywami zaworów
    luz na tulei w tylnego wahacza (podobno cały wahacz do wymiany ale można spokojnie jeździć)
    nieszczelny jeden tylni przewód hamulcowy

o tych dwóch ostatnich rzeczach nie wiedziałem przed zakupem i mam nadzieje że będą to ostatnie rzeczy z niespodzianek mojej siódemki :)

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Raczej nie - zawsze będzie coś do zrobienia ;)

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez x-factor
    Co do skrzyni to po wymianie oleju zachowuje się minimalnie delikatniej ale bez fajerwerków po prostu wiadomo kiedy zmienia biegi
    Ja zmieniłem olej w skrzyni w sobotę 24.04 i chyba się poprawia. W każdym razie tuż po wymianie szarpało przy redukcji do jedynki, a teraz przestało. Dziś lub jutro sprawdzę poziom oleju i w razie czego dolewka.

A propos: czy praktykuje się wymianę oleju po 2000 km od regeneracji ASB?
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    320dT E91, było 745i E65 x2
    W ramach ciekawostki to jest znana historia 7er na podstawie faktur pokrywa się z tym co jest w książce serwisowej. Jak byłem w ASO przy zakupie nie chcieli mi wydrukować wszystkiego pod pretekstem że od 2007 mają nowy system i nie mają zapisu sprzed tego roku trochę to było dziwne ale gościu traktował mnie spychologicznie
    Ja nie wiem dlaczego w ASO tak podchodzą. W Bawarii też gośc mi wmawiał, że nie ma czegoś takiego, że to niemożliwe - pytałem o historię mojej E65. Wówczas też nie wiedziałem czy im ufać, ale miałem informację z pewnego źródła, że takie dane są dostępne od ręki :)

No więc Panu w ASO grzecznie tłumaczę - mój dobry znajomy ma ASO Mercedesa i twierdzi, że w BMW jest identycznie, jak u niego - można po VINie sprawdzić PEŁNĄ historię auta. Pan nie bardzo wiedział co powiedzieć, po czym zaczął klikać i po minucie dostałem 27 stron A4 wydruku historii serwisowej auta. Wszystko co się działo z autem, od produkcji 2003 do ostatniego serwisu.

Minus - wszystko było po Niemiecku. Plus - wszystko na talerzu co było robione z autem masz pod ręką, ze szczegółami takimi, jaki był lany olej (wiem że np. u mnie zrobili przejście z 0W40 lanym od nowości do 0W30 - nie wiem dlaczego, może olej im się zmienił w ASO), czy auto było oddawane na parking, etc. Jest też adnotacja co było wymieniane na gwarancji w tym czasie - u mnie dwa sterowniki, parę pierdół. Kilka razy akumulator na początku eksploatacji. Kiedy właściciel opony zmieniał, kiedy robił zakup nowych - WSZYSTKO.

Tak więc nie dajcie się urabiać, bo nie było żadnej zmiany systemu, te dane są i normalnie można je dostać. Ja musiałem pokazać dowód rejestracyjny żeby je dostać i to jest zrozumiałe.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Co do skrzyni to po wymianie oleju zachowuje się minimalnie delikatniej ale bez fajerwerków po prostu wiadomo kiedy zmienia biegi ale chyba nie mogę wymagać żeby zachowywała się jak DSG czy inne cuda do tego wszyły inne rzeczy. Wcześniej wspominana kontrolka AIR BAG niby od czujnika maty w siedzeniu pasażera okazała się złą diagnozą podobno komputer pokazuje napinacz pasa i spróbują mi go złączyć jutro. Kolejne rzeczy to:
    Niestety ale musze cie zmartwic- sprawna skrzynia w E38 zmienia biegi tak ze dowiadujesz sie o tym widzac ruch wskazowki obrotomierza... wiec chyba jeszcze nie koniec wydatkow :(

p.s: radzilbym wymienic wadliwy napinacz (a nie kombinowac z jakims druciarstwem) no chyba ze w czasie wypadku chcesz zaatakowac twarza wybuchajaca poduszke... :D
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Vip Vip Awatar tomcad
    BMW
    E38 728 '96
    A w E32 skrzynia też powinna chodzić bez najdrobniejszego czucia zmiany biegów, czy zmiana powinna być odczuwalna?
    E23 728 - E38 728 - E60 520d - E65 750i

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW 745 I e65 2005r
    Cytat Zamieszczone przez BOSS
    Niestety ale musze cie zmartwic- sprawna skrzynia w E38 zmienia biegi tak ze dowiadujesz sie o tym widzac ruch wskazowki obrotomierza... wiec chyba jeszcze nie koniec wydatkow :(

p.s: radzilbym wymienic wadliwy napinacz (a nie kombinowac z jakims druciarstwem) no chyba ze w czasie wypadku chcesz zaatakowac twarza wybuchajaca poduszke... :D
    Jeździłem ostatnio e39 w dislu i odczucie zmiana biegów jest dla mnie takie same jak w mojej siódemce i tak samo czuje zmianę biegów w Volvo XC90 więc nie mam co panikować zresztą nie będę wymagał od 15 letniego takich rzeczy. Pewnie takie poczucie daje mi brak identycznej mocy w każdym zakresie obrotów co jest rzeczą oczywistą. Jedna rzecz co mnie zastanawia to wymiana oleju w skrzyni bo mechanicy twierdzą że wlali 6,5 litra do skrzyni i coś mi się wydaje że to trochę mało że powinno wejść 7 litrów i nie wiem czy nie jechać do nich żeby sprawdzili stan i zrobili dolewkę ?

Co do napinacza to goście mają sprawdzić czy nie się nie rozłączył i skasować błąd ;) W ramach ciekawostki to w ASO wspominali że takie reczy jak AIR BAG i napinacz pasa powinno się co 15 lat wymieniać nie wiem ile w tym prawdy :D

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    W ramach ciekawostki to w ASO wspominali że takie reczy jak AIR BAG i napinacz pasa powinno się co 15 lat wymieniać nie wiem ile w tym prawdy :D
    Zgadza się, takie teoretycznie są procedury przewidziane przez producenta.
    Ja w Mercedesie miałem nawet jakieś naklejki z terminem ważności/wymiany poduszek i pasów (upłynęły niestety wcześniej niż auto kupiłem ;) ).
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW 745 I e65 2005r
    Byłem dziś na serwisie żeby sprawdzili co trzeba zrobić żeby było na tip top i wyszły na stepujące rzeczy:

elastozłącze na wale 180 + 100 wymiana
    tuleje wahacza przód z wymianą 250
    tuleje wahliwe tył 400 z wymianą
    wahacz poprzeczny tylni prawy 385 + 50 wymiana

nie wiem czy się przejmować takimi rzeczami szczególnie że nic nie słychać w zawiasie żeby stukało a luzy które mi pokazywali były bardzo słabo widoczne. Najciekawsze jest to że wszystko w zawieszeniu jest oryginalne :shock: Co myślicie o tych cenach ?ma być to robione na częściach lemfordera i podobno to dobra firma?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    320dT E91, było 745i E65 x2
    Z Lemforderem uwazaj przy wahaczach. Ostatnio robią jakieś dziwne wymiany z TRW. TRW jeszcze niedawno dawało cześci na pierwszy montaż, np. do E60.

Kilka miesięcy temu zamówiłem komplet wahaczy na przód, miał być Lemforder, kolega proponował TRW bo mówi że ma dostep do dobrych cen (cena hurtowa -30%). Za lemfordera liczył cos koło 350 PLN sztuka, za TRW ok 200. Mówie sobie - nie będę oszczędzał, biore Lemfa.

No i dostałem wahacze, oglądam - rachunek mówi Lemforder, folia w ktorej są zapakowane również. Oglądam wahacz i na nim ładnie wybite TRW. Tak więc kupiłem TRW które wyszłoby mnie 200 PLN sztuka i dopłaciłem za folie Lemfordera 150 PLN. Moge folie odsprzedać jeśli ktoś jest zainteresowany, nie używana :D

Nie jest to jakiś szwindel itp. Po prostu słyszałem już od kilku osób, że te firmy wymieniają się cześciami. Znajomy do 730d E65 tez brał kilka elementów, wybrał TRW a w opakowaniu był Lemforder.

Uprawnienia umieszczania postów