U mnie w mieście dochodzi do 93 stopni w trasie jakos 91 stopni. Wskazówka idealnie na połowie.
U mnie w mieście dochodzi do 93 stopni w trasie jakos 91 stopni. Wskazówka idealnie na połowie.
Dzięki wszystkim za info.
Faktycznie, mam M62. Ale temperatura podoba mi się bardziej ta z M60, bo ile można się stresować patrząc non stop czy jest 109°C czy może wchodzi już na 110°C...Zamieszczone przez paweł_wawa
Jeszcze tytułem wyjaśnienia: odkryłem niedawno, że dla M60 były dwa termostaty: jeden 85°C a drugi 95°C. Okazuje się (i to chciałem potwierdzić), że ten 85°C był termostatem BAZOWYM (czyli taki sam szedł na Niemcy i kraje tropikalne).
Z kolei 95°C montowano przede wszystkim do aut bez katalizatora + na USA. Czyli zapewne chodziło wyłącznie o czystość spalin. Dopóki nie "wynaleźli" sterowanego elektronicznie termostatu, podgrzewali motor umiarkowanie, w M62 już poszli na całość.
'00 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau
Albo intensywniej chłodzili, do podgrzewać się to umie sam. ;)Zamieszczone przez michal_5000
A co do sterowania termostatem w M62 -- wszystko jest opisane tutaj - plik PDF, strona 10 i następne.
W skrócie - w M62 jest termostat o punkcie otwarcia 103*C z podgrzewaniem, żeby otwierał się przy 85*C przy dużym obciążeniu. Wiec jakby podgrzewanie padło, to silnik straci trochę powera przy pełnym obciążeniu (przesunięcie zapłonu dla uniknięcia spalania stukowego), ale raczej się nie zagotuje.
A wysoka temperatura pozwala zmniejszyć spalanie przy obciążeniu częściowym.
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton
I dlatego m62 jest ekonomiczniejsze od m60.
trochę tak + ma trochę lepszą emisję, a kosztem tego jest podatność na przegrzanie... :/Zamieszczone przez xsilver
'00 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau