Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 17

W±tek: gaz sie wy³±cza przy ok 140 km/h rówo jad±c

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar max
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze

gaz sie wy³±cza przy ok 140 km/h rówo jad±c

Witam.
    Mam instalke gazow± z £odzi jakis skrót trzy literowy KGT, czy knf czy jako¶ tak.
    I mam problem...
    przy równej jezdzie ok 120-140(szczególnie) roz³ancza mi gaz na benzyne. czuje ¿e najpierw co¶ nie tak, zadr¿y , lekko szaprpnie i potem dupa...
    jak latam po mie¶cie nie mam k³opotu. wyskocze na obwodnice pojade chwile d³uzej 140 równo jest k³opot. Dodam ¿e ¶mierdzi gazem zanim sie prze³±czy na benz.

teraz tak... by³em u mojego pana gazownika i Pan twierdzi ¿e mam uszczelki pod g³owicami trafione i robi sie poduszka powietrzna i przez to gaz sie wy³ancza.
    Na pocz±tku nawet mu uwierzy³em ale kto¶ mi pisa³ ¿e bmw e38 , a mam 4.0 motor. mam taki system obiegu wody ¿e jak sie jedzie np równo te 120 to obieg wody sie po czesci zamyka i tylko cze¶æ kr±¿y. Je¶li by tak byo to by t³umaczy³o to przymro¶zenie parownika.
    Znaczy³o by to ¿e kolega gazownik zle sie wpio³ z wê¿ami do obigu wody.
    Dzisiaj zadzwoni³em do mojgo megadoktora od silnikiów i mówie mu ze gazownik poleci³ wymieniæ uszczelki pod g³owicami . co mnie oczywi¶cie strasznie zabola³o...
    Mówie mu ¿e ani nie dymi na bia³, ani sie nie grzeje. 160 tys przebiegu w takim silniku to te¿ nie kosmos.
    Doktor wykluczy³ uszczelki i oby mia³ racje...

Teraz pytanie gdzie gazownik powinien sie wczepiæ do obigu wody ze by by³o dobrze ?

Dodam jeszcze ¿e mam sonde trafion± jedna i w³a¶nie chce wymienic, moze to meæ wp³yw na gaz? bo gazownik twierdzi ¿e nie ...

i odrazu pytanie która to s±da nr 2 ? bo komputer pokaza³ ¿e sonda nr 2 jest beee ale która to nr 2 od pasa¿era?

pomó¿cie Panowie bo do dupy taka jazdajak sie gaz wy³ancza.

z góry dzieki.
    pozdro.

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    sonda nr.2 to pewnie ktora¶ z przednich czyli przed kolektorem ale jak oni liczyli to nie wiem mo¿e od pasa¿era to bedzie co do trafionej sondy - to tak ma ona wp³yw na gaz jesli jest do niej instalacja pod³±czona bo to sonda daje czesciowo sygnal ile paliwa dawac i komputer benzynowy jak i gazowy moze glupiec

obieg wody - tak zatrzymuje sie przy oko³o 120km/h ja tam mia³em w silniku 2.8 a co do wpinania to musisz niestety przy grodzi zobaczyæ na których przewodach s± zawory i chyba w nie sie wpi±æ - dla ¶wiêtego spokoju wczep sobie zwyk³y wodomierz i podczas dodawania gazu bedziesz widzia³ jak wskazówka siê obraca i kiedy siê zatrzymuje - u mnie wlasnie tak znalezlismy w³a¶ciwe wpiêcie bo najpierw mia³em tak jak u ciebie - od³±czanie gazu przy 120km/h po kilku minutach jazdy - poprostu parownik zamarza³ i wsio w temacie

pozdrawiam

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    no w³a¶nie ! to Ty kolego ju¿ raz mi o tych wpiêciach pisa³e¶.
    przeczyta³êm to mojemu gazownikowi i na pi±tek na rano mam byæ u niego.

Bardzo Ci dzieki za t± instrukcje :) mo¿e k³opot ustanie...

bo teraz to jest dupa... by³êm w niemczech i ¶rednio 140 a tu sie roz³ancza. mia³em ci¶nienie na maxa !

wraca³êm przez miasteczka i wioski, nie roz³ancza³ sie ale 700 km 12 godz :medit:

to co my¶licie ¿e sonda nr 2 to ta od pasa¿era ?

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    jak gazowa³em swoja bestiê to akurat do pracy w gazowni siê za³apa³em i mia³em mozliwo¶æ pod³ubania w tych obiegach bo mi zamarza³ .... no i po kilku dniach walki znalaz³em te wê¿e w³a¶ciwe i to w mojej 728 i jeszcze w firmowym 540 (e34) to jest do zrobienia bez zadnych bzdurnych pompek

Cytat Zamieszczone przez Neuf
    jak gazowa³em swoja bestiê to akurat do pracy w gazowni siê za³apa³em i mia³em mozliwo¶æ pod³ubania w tych obiegach bo mi zamarza³ .... no i po kilku dniach walki znalaz³em te wê¿e w³a¶ciwe i to w mojej 728 i jeszcze w firmowym 540 (e34) to jest do zrobienia bez zadnych bzdurnych pompek
    Tez nie mam zadnych pompek :D
    Wogole nawet nie slyszalem o niej :D :D

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    no mam ciche nadzieje ¿e pozbede sie tego k³opotu.

oby...
    dzieki Panwie za podpowiedzi :)

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E23/E38/E65
    Sk±d
    DZG
    Blog
    1
    Witam Max,

po pierwzse masz u siebie tylko dwie sondy - przed katami (4 byly dopiero po facelifcie).

Sonda moze miec wplyw na to zachowanie tylko - jezeli jest podpieta do instalki (a tak powinno byc - i wlasnie przy zlych odczytach powinna instalacja sie wylaczac - ale jezeli koles jej nie podlaczyl i tych funkcji nie uaktywnil - to na pewno nie to).

Do ukladu musisz sie wpiac za kolektorem - z tylu silnika - jezeli sie nie myle - to wlot do parownika z krucca plastikowego wychodzacego z tylu silnika - do elektrozaworu ogrzewania (pompka) - a powrot - za ta pompka elektrozaworu. U mnie tak jest i jest git.

Czy przyczyna lezy w parowniku mozesz sprawdzic tak - rozbujaj sie do 140 - niech sie wylaczy - zatrzymaj sie i dotknij - go - jezeli sie poparzysz - to jest dobrze rozgrzany i to nie to.

Dziwne ze po odlaczeniu gazu smierdzi gazem - nie powinno - jezeli instalka jest sczczelna.

Moze masz gdzies jakis wyciek ? Filtr gazu ? Nie znam sie na takiej instalce - ale w sofcie jak koles szczyta powinny byc bledy zapisane, napisz co zdiagnozowal.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odno¶nie funkcjonowania forum, wspó³pracy ...
    Proszê o kontakt ze mn± .!

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    Witam.
    Wracam od gazownika i ... dla niego to nie mo¿liwe i sie nie wepnie w w±¿ ¶rodkowy, a za to ¿e mi sie gaz wy³ancza przy ok 12-140 jad±c równo jak±¶ chwile t³umaczy ¿e uczszelka pod g³owica ! jesetem wykoñczony 8/

Mówie mu ¿e mam takich kolegów na forum i to przerabiali i wszystko sie zgadza, a on ze nie ! ¿e tam czujnika nie ma i to nie mo¿liwe ¿e by woda stawa³a bo on zamontowa³ m±dr±pompke która wymusza... i gadaj z nim. :o . pompka czyni cuda, a to ¿e kto¶ jezdzi bez pomki do niego nie dociera :(

teraz tak: on sie wpio³ w w±¿ 1 od strony pasa¿era(tam przy kabinie)

Stane³o na tym ¿e jak pojade do kgo¶ i kto¶ mi prze³o¿y wpiecie na ¶rodkowy tak jak mi pisaliscie i bedzie dobrze to on pokryjesz koszta bo ma warsztat ubespieczony, tak mówi³.
    Teraz czy moge jechaæ ¶mia³o do kogo¶ ¿e by i te pod³±czenie zmieni³ ? mo¿e macie kogo¶ kto by to zrobi³ ?

czekam na odp. i kulne sie gdzie¶ to zrobiæ bo zaraz mnie krew zaleje !

wczoraj by³em na wystêpach w Bydgoszczy i po drodze testowa³em jeszcze i jak jade równo w granicach 120-140 gaz sie po jakiej¶ chwili wy³ancza.

polatam dynamicznie chwile i sie w³±czy. wiec wszystko sie zgadza tak jak pisali¶cie.

teraz warsztat który mi to zrobi i czy napewno w ¶rodkowy w±¿ ? i pompke wtedy oleje co ? bo ona wymusza, a normalnie staje samo i zawraza ta woda a tu jeszcze wymusza wiec zaraz co¶ pierdolnie i dostane sza³u. Tak to widze na ch³opski rozum.

pozdro i czekam na ostateczne rady.

Super Moderator Awatar olejus
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    BIEMDABLJU SEVEN FOUR FIVE
    Sk±d
    Wroc³aw
    max ja mia³em podobn± sytuacje w zavoli tyle , ze u mnie wy³±cza³ siê gaz tak z nienacka > nie by³o ¿adnej regu³y na to czy jadê 120 czy 80 . Chyba jedna ró¿nica to taka te¿ ¿e u mnie nie prze³±cza³ na beznynê tylko auto powoli traci³o obroty i gas³o.

Co by³o powodem :
    Tu jest pytanie za 100 pkt bo gazownik powiedzia³ ¿e to mo¿e byæ sonda > wymieni³em 2 profilaktycznie pojecha³em do gazownika i on jeszcze sprawdzi³ przewody na dole auta od gazu > ¶ci±gna³ je i siê okaza³o ¿e sól na drogach przetar³a mi os³onê przeowdów i w wilgotne dni robi³o mi siê zwarcie i dlatego mi od³±cza³o ale ja my¶lê ¿e go¶æ chcia³ jeszcze kapuchê zarobiæ dlatego wyskoczy³ z przewodami.
    Piæ trzeba ! Je¶æ mo¿na !

Vip Vip
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    X5
    Sk±d
    ZS
    Max ! Zapytaj tego kotlesia od gazu czy jak postawisz auto do serwisu na wymianê uszczelek>> bo przecie¿ nie wiadomo czy lewa czy prawa, a do serwisu ¿eby nie by³o ¿e z³e uszczelki lub ¼le zamontowane to tez jest gotów zwróciæ koszta jak to nie rozwi±¿e sprawy ?? Lipê Ci wciska i tyle bo tak jest z tymi "fachowcami" wszystko jest zjebane i w ogóle do dupy tylko jego instalacja jest super turbo zajebista a on sam nie ma sobie nic do zarzucenia. Sciema i tyle. Postrasz go trochê ¿e ka¿esz zdemontowaæ t± instalacjê i zwróciæ wszelkie koszta z tym zwi±zane bo masz takie prawo.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •