Wąż ma prawo puchnąć bo jak gazujesz pompa szybciej gania przez co ciśnienie w układzie wzrasta. Na ile twardnieją węże? Dają sie ugąć? Te układy musżą mieć ciśnienie. Też kiedyś pisałem na ten temat na forum, bo też mnie to zastanawiało, z tym, że u mnie nic nie rozwalało. Na wszelki wypadek ten korek bym wymienił. W ukladzie nie masz powietrza? Może dlatego, że jest przypowietrzony tak sie dzieje. Jeśli chodzi o wskażnik temperatury to nie wiem co trzeba zrobić, żeby się wychylił za połowe. Chyba bez płynu jeżdzić, albo totalnie ugotować. Tyle że wtedy może być już za póżno. Temperatura według mnie jest troszkę za duża. 113 stopni nie osiąga u mnie. Nawet jak ją mocno przekatuje i stanę z długo pracującym silnikiem nie przekracza u mnie 108 stopni. To jest spora różnica te 5 stopni. Ja bym sprawdził płyn może być stary lub słabo stężony i dlatego silnik łapie za dużą temperaturę, następnie dobrze odpowietrszył. Jaki masz stan płynu w zbiorniczku. Jest go tyle ile powinno? Może masz za dużo?