Potrzeba mi info na temat tych silników:) W mojej buni siedzi M60B30 w manualu , a mam na podwórku M60B40 i pytanie co trzeba mieć żeby je zamienić? :D Bo tak mnie coś korci :]
Potrzeba mi info na temat tych silników:) W mojej buni siedzi M60B30 w manualu , a mam na podwórku M60B40 i pytanie co trzeba mieć żeby je zamienić? :D Bo tak mnie coś korci :]
Banditen Motor Wagen
kompa silnika i tyle
Kurcze,czyli na sterowniku od mojego 3.0,tym DME 3.3 BOSCHA nie będzie chodził? i to tylko to by było potrzebne? A gdzieś kiedyś czytałem że sterowniki są te same....
Banditen Motor Wagen
a wał i dyfer?
cały układ napędowy powinien pasować. Nie ma różnic w prędkości obrotowej silnika.
czy sterowniki inne? Trzeba poszperać w ETK ale na Twoim miejscu przekładałbym silnik. Kłopotów mechanicznych nie powinieneś napotkać. Na pewno na Twoim sterowniku odpali, ale nie wiem czy będzie dobrze chodził w całym zakresie obrotów.
Odwagi i do boju!!
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
Kiedyś porównywaliśmy numery kolektorów ssących dla silników V8 no i wyszło, że różnią się pomiędzy 4.0 a 3.0. Może to pociągać za sobą różnice w średnicach gumowych rur dolotowych i innych elementów znajdujących się w dolocie. Pewnie są też subtelne różnice po stronie wydechu.
Przepływki i dolot też na 100% są inne. Przetrenowane, ale i tak wysiliłbym się na przekładkę. Nie wiemy też czy ten 4.0 nie jest czasem z kolektorem więc może to sporo uprościć
latemj zrobie przekladne w swojej, mam na stani m60b40 ktore wlasnie rozbieram i remontuje, bedzie ladny, caly czarny :D i na wakacjach w moim aucie
Co Ci potrzeba to już z grubsza wiesz... Pozwolę jednak się wtrącić i wyrazić swoją dezaprobatę tego pomysłu. W mojej ocenie, cała inwestycja nie jest tania, a zatem bezsensowna i nie opłacalna. Myślę że wyszedłbyś dużo lepiej na sprzedaży auta i kupnie wersji z mocniejszym silnikiem, a i jeszcze lepiej poliftowej. Poza tym sugerował bym M62B44, ewentualnie V12 o ile nie przeraża Cię fakt "potrójnego" wydatku na eksploatacje. B44 to nowsza konstrukcja, z opinii jakie czytałem na jej temat podczas poszukiwań swojej 7er wynika, że to jeden z najlepszych i najtrwalszych silników benzynowych tamtej epoki.
To jednak tylko moja subiektywna ocena, a zatem życzę powodzenia... działaj i pochwal się efektem końcowym ;)
ginspirations - pomysł jak najbardziej dobry, ale przemek22 napisał ze ma B40 więc koszty zakupu odpadają :) POza tym zawsze można sprzedać B30 ;)
Jesli brać pod uwagę zakup silnika i przekładkę to finansowo (jak słusznie zauważyłes) sprawa zupełnie nie opłacalna