Poka¿ wyniki od 1 do 5 z 5

W±tek: [elektryka] wymiana ¿arnika E65

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    730D
    Sk±d
    KRAKÓW

[elektryka] wymiana ¿arnika E65

Z ty³u lamp w E65 s± klapki, po zdjêciu których widzimy metalowe prostok±tne "pude³ko" z opisanym kierunkiem open-close. W kierunku open mo¿na to przekrêciæ o ok. 5mm i dalej k³opot. W ¿adnym kierunku (oprócz powrotnych 5mm) nie da siê tego przemie¶ciæ. Trochê bojê siê u¿ywaæ wiêkszej si³y aby czego¶ nie up..... . Mo¿e kto¶ z kolegów wymienia³ ¿arnik i podpowie co dalej.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tiger81
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    E63 645Ci by³o E65 745i
    Sk±d
    Tychy
    To metalowe co¶ o czym piszesz to tzw starter. Przekrêcasz go o te 5mm w stronê "open" i zsuwasz z ¿arnika po wcze¶niejszym wyci±gniêciu p³askiej wtyczki z niego. Je¶li nie bêdzie chcia³ zej¶æ to wystarczy nim trochê poruczaæ. Uwaga przy zak³adaniu, wtyczkê t± trzeba wsuwaæ wraz z przekrêcaniem w kierunku "close" poniewa¿ ona siê blokuje po pe³nym przekrêceniu, a znowu nie ma mo¿liwo¶ci wsuniêcia jej wcze¶niej do koñca bo zamknie blokadê na zamku i nie bêdzie mo¿liwo¶ci zapiêcia startera bez jego uszkodzenia.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    730D
    Sk±d
    KRAKÓW
    Tiger jeste¶ wielki... i baaardzo przystojny :) THX
    Dodam jeszcze dla zainteresowanych ¿e:
    - na starterze jest taka druciana obejmka - trzeba zacz±æ wyci±ganie od odpiêcia jej bo trzyma z jednej strony i inaczej starter ani drgnie
    - przy zak³adaniu startera z powrotem BARDZO WA¯NE!!! to o czym pisa³ Tiger a co ja pocz±tko zignorowa³em. Jest od wewn±trz startera ¿ó³ty plastikowy pier¶cieñ z wy¿³obieniami i ma taki jêzyczek który wchodzi do gniazda wtyczki. Jak zapniecie najpierw przewód to wy¿³obienia plastikowego pier¶cinia przesuwaj± siê wzglêdem wy¿³obieñ obudowy i nie wci¶niecie startera na tyle ¿eby go przekrêciæ. Przed za³o¿eniem startera trzeba zwróciæ uwagê na po³o¿enie wy¿³obieñ na tym pier¶cieniu i ewentualnie zgraæ je miêdzy sob±. Jak jest wszystko OK to ca³o¶æ montuje siê bardzo delikatnie i bez problemu.

BMW RuLeZ Mod Awatar Bezi
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    BMW G11 740xD , BMW e46 325CI Cabrio
    Sk±d
    Wrocek City
    Moze zrób foty podeslij mi na PW a ja zrobie z tego ladny tutorial...oczywiscie podam ze to ty zrobiles)
    Jerome Le Banner: "...W si³owni mo¿esz wypracowaæ sobie miê¶nie klatki lub miê¶nie ud. Nie mo¿esz jednak wzmocniæ swoich jaj, albo siê z nimi urodzi³e¶ albo nie..."

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2010
    BMW
    730D
    Sk±d
    KRAKÓW
    no problemos...

za dwa, trzy dni jak mi dojdzie zamówiony ¿arnik bêdê jeszcze raz przeprowadza³ ca³± operacjê - to trzasnê fotki

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •