Witam.
Mam taki problem ja w tytule. Potrafi się otworzyć samoistnie. Czasami po minucie a czasami po kilku godzinach. Nie wiem jak sie za to wogole zabrać. gdzie szukać przyczyny?
Wersja do druku
Witam.
Mam taki problem ja w tytule. Potrafi się otworzyć samoistnie. Czasami po minucie a czasami po kilku godzinach. Nie wiem jak sie za to wogole zabrać. gdzie szukać przyczyny?
Ja obstawiam problemy z centralką zamka - jeszcze w Espero miałem taki problem, że auto otwierało się samo, albo otwierały się tylko jedne drzwi.
Sprawdź też, czy nie masz gdzieś zwarcia w instalacji oraz "na krótko" działanie każdego z siłowników, gdyż słyszałem, że jakieś zapadki mogą nie wracać na swoje miejsce (nie wiem ile w tym prawdy).
Sprawdź jeszcze, czy żaden zamek Ci się nie zacina (drzwi, klapa, wlew paliwa), bo wtedy centralny będzie odbijał.
Powodzenia!
witam, ja też miałem kiedyś problem z centralnym okazało się że kable w drzwiach w tej gumie od strony kierowcy były ułamane, po prostu zmęczenie materiału od otwierania drzwi, możesz też sprawdzić moduł który znajduje się pod tylną kanapą on odpowiada za centralny zamek szyby i szyber dach najlepiej włożyć drugi i zobaczyć
Może zabrzmi to dziwnie, ale sprawdź jeszcze instalacje oświetleniową z tyłu: stan kabli, czy nie ma zwarcia, śniedzi, itp. 8/
Już o tym pisałem wyżej - trzeba przejżeć całą instalację pod względem zwarć, przetarć itp. Koledze auto otwierało się, bo miał usterkę w obwodzie wycieraczek!Cytat:
Zamieszczone przez sokół
Witam, sprawdź mocowanie siłownika w drzwiach kierowcy,przy złym ustawieniu potrafi odbijać samoistnie ,jeżeli przy zamykaniu drzwi słyszysz gruchotanie w drzwiach to masz urwane mocowanie siłownika http://bmwe32.masscom.net/johan/door...k_bracket.htmlCytat:
Zamieszczone przez atheo
jest troszkę dłubania ....
Ja mialem podobna sytuację nie pamiętam dokładnie co to było ale rozebrałem boczek drzwi i bylo cos ułamane czy to mocowanie wkładki czy własnie siłownika. połączyłem kątownikiem z blachy zanitowałem i do dzisiaj jest ok:)
a to ciekawe ;) ,wiem z doświadczenia że nity nie wytrzymują :razz:Cytat:
Zamieszczone przez wilk9585
Witam. Panowie odpaliłem dziś rano auto, poszedłem do bramy żeby ją otworzyć i wracam do bm, łapię za klamkę a tu okazuje się, że zamki się zamknęły same. Pobiegłem do domu po drugie kluczyki, jakoś udało się otworzyć, wsiadłem i za chwilę powtórka. Z samochodu wysiadałem przez otwarta szybę, bo nie mogłem ani wyciągnąć ani wyszarpnąć rygla? Od czego tak?
Witam,
ja też mam perypetie z tym centralnym zamkiem. Bywa tak że tydzień czasu jest spokój..a potem potrafi się kilka razy w ciągu dnia sama otwierać, na dodatek zazwyczaj załącza się sam alarm fabryczny. Czy to może być walnięty moduł komfortu?? Czy faktycznie patrzyć gdzieś po kablach ?? a może spalona lampka podświetlenia rejestracji ma jakiś wpływ na to?? pozdrawiam
Instalacja na zagięciu klapy też potrafi się załamać i wtedy może nie być podświetlania tablicy.
Zaczął bym od rozwinięcia wiązki klapy po lewej stronie pod plastikiem. Pod izolacją też potrafi się połamać.
Wiązki drzwi kierowcy i pasażera.
Moduł bym zostawił na koniec no chyba że masz drugi na podłożenie.
Podmien modul komfort. U mnie to byla przyczyna.
Tzn mnie podświetlenie tablicy działa, tylko jedna oprawka jest do wymiany..więc świeci tylko jedna i mam cały czas komunikat LIC PLATE LIGHT.
Co do modułu to chyba najpierw musze spisać numery obecnego?? Bo chyba te moduły się różnią od siebie??
p.s. przez noc stała zamknięta..dzisiaj też póki co spokój :)
moze ktos sie orientuje co moze byc powodem tego ze centralny trzeba zamykac na 2 razy to znaczy raz zamkne kluczykiem za sekunde sie otwiera i musze ponownie zamknac zeby juz sie nie otworzyl
tak znamy sprawdz kostki wszystkie jak odlaczysz ktorys z silownikow to wlasnie tak jest zamknij 2x i sprawdz co sie nie zamknelo ;)
o to chodzi ze wszystko sie zamyka
jakubbmw to jest niemozliwe sprawdz wlew paliwa ^^ może gdzieś masz ominieta wiazke czort go wie
wlasnie o to chodzi ze wszystko sie zamyka a powodem tego moze byc ni sprawny silownik jak dobrze rozumieim
Siłownik poza silniczkiem ma też switche które informują sterownik o pozycji.
Jak któryś się będzie sypał lub instalacja to będzie zamykał na 2x.
Podłącz pod kompa i napewno pokarze o które drzwi się rozchodzi.
moja fura jest z 87 wiec chyba nie da rady pod kompa podlaczyc
Oczywiscie ze sie da. One maja wiecej elektroniki niz nie jedno mlodsze auto i diagnoza jest bardziej rozbudowana.
dokladnie ;) ja swojego pod disem badalem tez 87 rok ;)
mam pod reka w domu cos takiego da rade tym cos zrobic http://allegro.pl/diag-opel-97-2004-...541913652.html jesli tak to jaki program
Niestety zmiana modułu komfortu na inny nic nie pomogła, czyli co mam wszystkie drzwi teraz po kolei rozbierać i sprawdzać niewiadomo gdzie?? Szlag mnie już trafia z tym shitem !! pozdrawiam
p.s. podpięcie pod kompa wykaże który siłownik np jest padnięty??
teraz to jakaś masakra jest, nie zdąże nawet odejść od auta jak znów się otwiera, dodatkowo sam załącza się alarm fabryczny...
Sprawdź dokładnie wiązki na łączeniach drzwi i klapy jeszcze raz.
wystarczy rozebrać drzwi kierowcy i sprawdzić mocowanie siłownika
http://bmwe32.masscom.net/johan/door...k_bracket.html
prawdopodobnie mocowanie siłownika jest zerwane
A czy po za modułem komfortu, jest jakiś sterownik od centralnego zamka ?? pozdrawiam
p.s. lepiej podpalić auto? czy utopić w rzece?? bo moja cierpliwość jest już na wyczerpaniu
jeżeli zamyka to sterownik masz dobry ,sprawdzałeś siłownik w drzwiach kierowcy?
wystarczy że się poluzuje mocowanie siłownika i tak właśnie reaguje ,czyli samoistnie otwiera wszystkie rygle ,tak więc nie popadaj kolego w skrajności tylko sprawdź to co pisałem ,przerabialem ten temat przy wymianie zamka i sam byłem zdziwiony że siłownik w drzwiach kierowcy steuje resztę siłowników
ja ma ulamany uchwyt od silownika kad taki dorwac nowy lub uzywany sprawny
Panowie miałem to samo. Jak zamknąłem to zaraz się otwierał i na pilocie musiałem nacisnąć otwarty i dopiero zamknij i wtedy zamykała i było ok. Okazało się, że przepalił się bezpiecznik pod siedzeniem nr 30 lub 31 na pewno 7,5A. Po wymianie działa jak powinno.:D
Ja już od jakiegoś czasu mam spokój z centralnym. Po zalaniu auta po stronie pasażera, woda dostała się również do komory z akumulatorem. Jak wiadomo sporo tam różnych kostek i kabli. Musiałem każdy pin w każdej kostce wyczyścić, użyłem do tego małego wiertełka bo papier ścierny nie bardzo się nadaje to tak małych dziurek, natomiast bolce pinów wyczyściłem papierem ściernym. Nie wiem czy to akurat pomogło, ale od tamtego zabiegu auto przestało się samo otwierać. Przy okazji podmieniłem bezpiecznik (a właściwie zamieniłem na miedziany drucik) pod kanapą na tym dodatkowym kablu idącym od klemy "+" w stronę instalacji po stronie kierowcy.