Właśnie zakupiłem te bajery do auta tylko jest mały haczyk muszę to wymontować z auta dawcy i zamontować do swojego i nie wiem jak się do tego zabrać może macie jakieś schematy krok po kroku.Jak to się robi???
Wersja do druku
Właśnie zakupiłem te bajery do auta tylko jest mały haczyk muszę to wymontować z auta dawcy i zamontować do swojego i nie wiem jak się do tego zabrać może macie jakieś schematy krok po kroku.Jak to się robi???
Jako takiego schematu to raczej nikt nie ma :/
Moja rada - powoli wypruwaj wszystko co Ci trzeba z auta nie obcinając przewodów. Powolutku i do celu.
Jeśli nie bedziesz wiedział jak wyjąc jakiś sterownik czy wiązkę to napisz w tym temacie :)
Powodzenia
ok jurto od godziny 10 rano zaczynam zabawę jak coś to się odezwę.
Ale jak ktoś miałby coś jeszcze dzisiaj do dodania to chętnie przeczytam (na co zwracać uwagę lub od czego zacząć).
...instrukcje montazu navi wkleje, tylko bedzie po niemiecku. Jaki rocznik masz?
1995/11
Tym mogę się sugerować http://www.youtube.com/watch?v=aKYgj9RRVV8
????
Dzisiaj wymontowałem ten wyświetlacz z ramką, rozebrałem siedzenia tylne i listwy progowe. Już praktycznie całą wiązkę mam odkrytą, półki z dsp jeszcze nie ruszałem i bagażnika też. Myślałem że będzie gorzej z tym pruciem auta.
Sam widzisz ze nie jest źle ;)
Powodzenia
Mam jeszcze pytanie gdzie jest antena GPS w bagażniku???
Antena radia jak i gps jeśli się nie mylę, jest w tylnej szybie ;)
To ja tak mam u siebie że mam w tylnej antene,ale z tego auta co to wymontowuje antena jest w lewej ćwiartce. i co teraz?
Antena GPS jest pod półką, przy tylnej szybie po lewej stronie.
Mam nadzieje ze tobisz fotorelacje..Cytat:
Zamieszczone przez LUKASZWBO
A jak się rozbiera te maskowanie pod kierką,żeby sie dostać do wiązki bo już tylko to mi zostało??? :)
-PS Trochę się przeliczyłem z wiązką w bagażniku masakra tam jest :/
-Czy trzeba wykręcać fotel żeby wiązka przeszła czy przejdzie jakoś?
Zdejmujesz ten mały schowek. a potem zobaczysz sruby do tej osłonyCytat:
Ta wiązka jest puszczona w tunelu wiec raczej nie trzeba fotela molestowacCytat:
Mam problem z wiązką u siebie w aucie mam zwykłe radio a z boku to na monety i ten wązki panel.
Wiązka idzie pod fotelem a następnie wchodzi w tunel następnie jest taka dziurka i wiązka wychodzi z wykładziny ale w tym miejscu te niebieskie kabelki idą w stronę schowka pasażera co robić ;( ;( ;(
Niebieskie kabelki to kable, które idą do głośników. Możesz je obciąć a następnie polutować, albo wytargać wykładzinę, porozpinać złączki drzwi i wyjąć wtyczki od głośników z tych złączek.
Aha
A żebyście wiedzieli to ja z tamtego zabieram to co w temacie ale muszę zamontować tam to co ja miałem u siebie.
-A te niebieskie kabelki to tylko na prawą stronę są ?
-Gdzie są na lewą ?
Obetnij sobie kable pod fotelem u siebie i w samochodzie dawcy. Będzie mniej roboty. Pozostanie Ci tylko polutować pod fotelem kilkanaście kabli od głośników. Problem może się tylko pojawić w chwili, jeśli będą różnice w rodzajach instalacji nagłośnieniowej (zwykłe stereo w jednym aucie a HiFi/Top HiFi w drugim).
Przy DSP każdy głośnik jest osobno podłączony do wzmacniacza.Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Ok to już wiem dzięki sylwekk.
-A z tyłu po lewej tam gdzie światełko zdejmujesz ten boczek i tam jest taka czarna puszka to ja też zamieniać czy zostawić?
Czyli ucinać czy nie najlepiej jakby ktoś się wypowiedział kto to robił :) :DCytat:
Zamieszczone przez cursor
Sugerując się schematami z WDS, najlepsza opcja to wyciągnąć całą wiązkę z obu aut(tę do audio), włącznie z głośnikami, bo te też są inne(ty możesz mieć np. 2 głośniki w drzwiach przednich, a DSP ma 3 głośniki i wg schematu każdy jest osobno podłączony do wzmacniacza)
w przednich mam 3 :]
Wg ETK głośniki w TOP Hifi(czyli DSP) są inne niż w Hifi(czyli u ciebie).Cytat:
Jakie masz radio?
Masz rozmontowany lewy bok u siebie? Jeśli tak to wrzuć fotę.
Wg WDS'a, jak nie masz DSP, a masz system Hifi(tak by wynikało, skoro masz 3 głośniki w przednich drzwiach) to do przednich i tylnych drzwi idą po 2 pary przewodów, jedna para jest do woofera, druga do średniego i wysokiego(podział poprzez mały kondensatorek, tak samo jak przy najniższym systemie).
Sprawdź jakie kolory przewodów dochodzą u ciebie w przednich drzwiach do białej wtyczki, tej do puszki z głośnikiem.
Takie mam http://moto.allegro.pl/item958886454..._sprzedam.html
Foty dopiero w poniedziałek bo auto u mechanika jest.
-Aha o ile dobrze pamiętam to z tymi niebieskimi kabelkami idzie jeden żółty jego też ucinać?
-------
A takie dwie wtyczki w bagazniku co wychodzą z pasa tylnego taka biała i czarna to co to jest ? bo jak i moja tak i tamta wiązka jest do tego podpięta.
Cytat:
Zamieszczone przez cursor
Nie wiem jakie dochodzą obciełem wiązki od głośników bo mam takie same kabelki jak w DSP.
Swoją wiązke już mam wyciągniętą.
Mam problem z tamtą wiązką na tylnej kanapie tam znowu się rozgałęzia idzie brązowy gruby,2 czarne grube,fioletowe cienkie i jakieś tam już nie pamiętam.Następnie tak jak podłokietnik z tyłu zakręcają i wchodzą pod wykładzine i w tunel co robić????? :( :( :(
Nie ma lekko, musisz ten kawałek zdemontować. To są chyba kable do tylnego panela (przy kratkach nawiewów).
No ale te kable widać pod skrzynią.Nie wiem czy wszystkie bo nie pamiętam ale te 2 czarne są napewno pod skrzynią.Widać może z 2 cm tych kabli koło tej dużej śruby pod dekielkiem od automatu.
------------
Halo czy ktoś może mi powiedzieć coś na ten temat?
Wiązka od NAVI w okolicach tunelu może iść tylko do gniazda zapalniczki, wyjścia AV oraz ewentualnie telefonu.
Pozdrawiam
Być może? dodam że te to auto co zabieram z niego wiazke ma podgrzewana tylna kanapę oraz elektrykę w niejCytat:
Zamieszczone przez Marcin_BMW
AV nie ma bo jest tam to takie na kubki
Do zapalniczki idą 2 grube czerwone
A w tej wiązce jest jeden gruby czerwony do tego 2 grube czarne identyko takie jak od anteny GPS Nie mam siły juz do tego :shock:
-A więc się pytam,Mam problem bo u mnie jest wtyczka czarna i ona jest do panelu tego z BC,tel itp a w tym aucie co Była navi tego nie ma co mam robićCytat:
Zamieszczone przez sylwek7
-Gdy podepne swoją wiązke do tamtego auta to nie działa centralka podejżewam ze to moduł komfortu.
Musisz dołączyć brakującą wtyczkę do instalacji. Poszukaj WDS-a on line i znajdź podłączenie modułu MID.
Jaka centralka nie działa?
Normalnie Podpinam moja wiązke pod te wtyczki w bagarzniku i centrala nie działa????
odpinam działa???
Nie rozumiem, co to jest "centrala". Jaki to moduł?
Centralny zamek nie działa jak podepne swoja wiazke do tamtego auta.
Twoje auto to 1995 rok... a dawca?
1995 miesiąc młodsze.
Powiem Ci, że najlepiej usiądź do WDS-a (choćby on line) i wszystko stanie się jasne... Na chwilę obecną nie wiem, jak te instalację wyglądają po Twojej interwencji. WDS będzie Ci potrzebny, aby podłączyć panel MID w drugim aucie.
A jest Jakaś osoba na forum która mieszka koło Oławy lub w Oławie i była by mi wstanie to zrobić???