-
[mechanika] E32 SWAP 2.8
Witam! Poważnie się zastanawiam a właściwie to decyzja już zapada o swapie silnika do mojej E32. Obecnie siedzi M30B30. Chciałbym wrzucić silnik M50/M52B28 lub nawet zastanawiałem się nad silnikiem M54B30 który legitymuje się mocą 231KM o ile dobrze pamiętam. Do kompletu ma dojść obowiązkowo manual. Liczę się z naprawde dużymi kosztami. Moje pytanie co byście wybrali z tych jednostek bo wiem, że są różnice pomiędzy dwoma a jednym vanosem w silnikach M50/M52B28. Czy różnice miedzy silnikami są jakies ogromne ?? I co wy na ten silnik M54B30 powiecie ??
Pewnie zaraz ktoś mi poleci V8 i to odrazu 4.4... ale panowie to, że te silniki to poezja to ja wiem lecz wybór padł trochę inny i wydaje mi się, że bardziej nietypowy.
W budzie E32 te silniki w manualu sobie dobrze poradzą a może nawet ekonomicznie lepiej wypadną... ale o to tu nie chodzi :) pozdrawiam.
-
...sam o tym myślę-m30 chodz zdrowe mi się już nudzi...będę śldzieł temat z zaciekawieniem :cool: na innym forum gdzie jestem zalgowany jest e32 744 6-manual....
-
"Magia M30" z podpisu juz przemineła?
Remont tej jednostki o kotrym juz pisales na forum tez juz "not aktjuell?"
Wątpie zebys uzyskal tutaj jakos wiecej info na temat roznic przy swapie M52B28 z przed i po lifcie albo swapie M54B30 do e32.
Jesli ktos to swapuje to nagminnie do e30 i raczej w takim gronie powinno sie szukać odp.
Jest na forum swap e32 750iL na M50B25 - moim zdaniem fajny, ale duzo ludzi tutaj jedzie z "twardą mową" na takie rozwiazania w serii 7. :690:
Zakup e38 728 - oto droga na skroty!
-
Juz chcę sprostować, że zakupu E38 nie będzie. Mam zamiar zrobić kompletnego swapa na jakimś z silników które wymieniłem + manual. Sądze, że jest to dosyć nietypowy swap i może być bardzo udany w E32 a także kosztowny ale napewno jedyny w swoim rodzaju. Magia M30 na zawsze zostanie w moim sercu i jestem zadowolony z mojej jednostki.
Moje M30 napewno będzie na sprzedaż i ktoś jeszcze się nim długo będzie cieszył.
Spójrzcie na temat bardzo obiektywnie. Zachęcam do dyskusji. pzdr.
-
...popieram w 100% po co się na siłę pchac w e38 8/ Ja w swoje auto wsadziłem tyle że napewno miał już e38 a może i lifta ;D ale niechę..kolega ma widac podobne zdanie i trzeba to uszanowac...
...Zielony może napisz do "PUZ"-a ?na początek :] może Ci naświetli trochę..
http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=32080
www;
http://www.puz.com.pl/
-
e32maaaciek, jako że jestem z Bydgoszczy i do Torunia mam ok 50km drogi to właśnie na czasie mam zamiar jechać do PUZ'a i porozmawiać na temat tego swapu. Mam zamiar też zapytać się o odjęcie jakąś sumę za moje podzespoły. Wszystko jest w doskonałej kondycji od silnika po skrzynie i dyfer więc na śmietnik tego nie wyrzuce a targać też tego nie chcę i się bawić w allegro, więc może się tym zainteresują. Generalnie myślę, że jakbym się dobrze dogadał to bym zostawił auto i odebrał gotowe złożone na nowych podzespołach. Jeszcze się zastanawiam jaki dyfer zastosować oraz skrzynie biegów.
Mam nadzieje, że uda mi się w miare możliwości czasu i finansów zrealizować mój projekt.
Myślę, że lepiej jechać osobiście porozmawiać na te tematy niż się rozpisywać na necie - zapewne pisze do niego od groma osób a wiadomo, że pewnych negocjacji oraz doboru osprzętu nie wykonamy przez forum. pzdr
-
jeżeli już to m54b30,sam kiedyś miałem to zrobić...ale wolałem tuningować m30b35 ;)
Roboty troszkę jest,ale i tak lepiej niż w e30..w e32 jest ogrom miejsca pod maską.
Szukaj silnika z e39,chodzi o miche i inne pierdoły
-
Oczywiście,że m54b30.Miałem okazję przejechać się e46 z tym motorem,istna rakieta przy tym oszczędny.Chociaż jak robić swap,to może na s38b36????Powstał na bazie m30 ;) ,tu masz foty e32 z tym silnikiem:
http://www.cardomain.com/ride/206394
-
Nie chodzi mi o mega rakiete, tak jak ujełeś ma być mocny i w mare ekonomiczny.
W e32 też sobie te silniki dadzą rade :)
Równie dobrze mógłbym wsadzić filharmonię V8 4.4 lub 3.5...
ale wybór padł na te jednostki po przemyśleniach z mojej strony na temat aby wystarczyło mocy i było w tej sytuacji przysłowiowo "ekonomiczniej".
-
to już lepiej poszukać s38b38 ;)
Wracając do tematu koszt swapu m54b30 samemu to ok 7tyś po ostrych kosztach
A jak ma Ci to ktoś robić i na tip top...10tyś może być mało...
-
z tym M54B30 to stoi pod większym znakiem zapytania... Myśle, że dobre B28 prędzej i spokojnie da rade. Apropo kosztów to musze się dowiedzieć ile mniej więcej mogłaby kosztować taka akcja. Nie chciałbym żeby to było zrobione byle jak.
-
Co do PUZ-a dzwoniłem z zapytaniem odnośnie przeszczepu do mojej e32 silnika z e39 M5,przybliżony koszt z wszystkim to ok 25 tys ,za 2 lata może zrobię taki swap
-
ja też mam różne wizje...ale podoba mi się strasznie e24 w emce... :D
Z e32 jestem mega zadowolony i żadnego swapu nie planuję.Narazie w e30 zrobiłem i mam małą zabawkę...
-
Moim zdaniem swap na b25 czy b28 jest całkowicie bezsensu - wydasz nie mało pieniędzy a nie zyskasz nic.
Jeżeli już to m54b30 - ale nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z komplikacji - po pierwsze potrzebujesz kompletny silnik z DME, ews itp. Po drugie DME z m54 wymaga masę sygnałów siecią can - co przy swapie jest niemożliwe do osiągnięcia ( np sygnał z dsc, zegarów , a nawet sygnał z klimatyzacji, który także wpływa na skład mieszanki - dme ocenia dostępny moment obrotowy i w razie potrzeby przy włączeniu klimatyzacji wydłuża czas wtrysku). W razie jakiegokolwiek błędu silnik będzie pracował w trybie awaryjnym - będzie miał moc mniejszą od twojego m30 i palił tyle samo.
To co robi PUZ i inni magicy z m54 to totalna kastracja - całkowite wycięcie EWS, obciencie wszystkich 4 sond lambda oraz totalna rzeźnia w DME w postacie poprzecinanych ścieżek - MASAKRA ! Nie będę pisał czym to skutkuje...
Więc zastanów się czy takie coś cię satysfakcjonuje.
Obecnie zaczynam z kolegą pracę na swapem m54b30 do e36 i zmam temat dogłębnie. Nie mogę zdradzić szczegółów, ale wszystko będzie zrobione jak fabryka przewiduje... Nie wiem czy wiecie, że komputery bmw są projektowane w Polsce ;)
Ja zdecydowanie w e32 bym poszedł w stronę m6b40 z manualem - koszty wcale nie takie duże, brak komplikacji, a moc i moment nieporównywalny do b25, b28 czy b30 .
-
Doskonale wiem, że mogę wstawić M62B44 lecz projekt który chcę wykonać nie ma się opierać o taki silnik. Mi mocy starcza nawet w zdrowym M30 a wydaje mi się, że M52B28 będzie jak dla mnie wystarczający.
Jeżeli chodzi M54B30 to spodziewam się, że nie byłoby tak łatwo.
Mam zamiar przymierzyć się do swapa M52B28 plus manual.
Jeżeli zapowiadałoby się na jakieś komplikacje to pomyśle co dalej.
-
Wsadzałem u Puza m52TUb28 do swojego E30.. Roboty więcej niż przy wsadzeniu do E32, bo mniej miejsca, servo jakie trzeba już jest i dostepność silników w E39 spora... Robota pełen profi, więc polecam.. ;)
Sądzę, że w stawiając auto do Krzyśka wyjdzie Ciebie coś koło 10k za m54b30..
-
a powiedz mi jak tam wygląda sprawa osprzętu załatwianego przez PUZ'a ? Ty dowiozłeś silnik czy wszystko załatwiali na miejscu ? Jak mozesz napisz w jakim stanie silniczek i czy wg Ciebie stan zgadza się z faktycznym przebiegiem ??
-
Postawiłem auto, kopertę do łapy i po kilku dniach odebrałem autko.. Nie interesuje Ciebie nic. Chyba że masz jakieś dodatkowe wskazówki.. Ja chciałem nowe sprzęgło, płytę pod silnik i inne pierdoły.. Położyłem kasę i było zgodnie z życzeniem.. Ja chciałem m52tub28 ze skrzynią oryginalną z tego silnika i wydechem od E46 328CI i tak mam..
Silnik ze znanego źródła, niejednokrotnie można obejrzeć i posłuchać jak siedzi jeszcze w dawcy. Co do przebiegu, to zależy jaki dawca i można odczytać z kompa..
-
Punkt kulminacyjny... zdradzisz ile cię wyszła taka operacja w E30 ???
Bardzo mnie to interesuje. pzdr.
-
To nie pierwsze forum na którym czytam o 'swapach' za kwoty rodem z marsa albo nie wiem skąd... Mój przyjaciel w GB robi takie przekładki w kwocie max do 7000 PLN!!! z silnikiem, skrzynia i calą reszta maneli i jest najdroższy w promienu 100 mil (Ze względu na jakość usług). Za co wy ludzie chcecie takie kwoty (10-25k???) płacić??? :? :? :? Pakuję swój warsztat i zwijam się do Polski z powrotem hahaha :faint:
Świat zwariował... ;D
-
kolego 25 tys zł to myszor10 wspomniał i chodziło o kompletny swap silnika z M5 E39 także nie wiem czy aż taka cena kosmiczna. Wiadomo, że taniej wychodzi jak się samemu zrobi lecz temat się tego nie tyczy. Wydaje mi się, że większość swapów(bardziej typowych) by się zmieściło w 7000 zł, ale chyba nie komplet swapa od M5 E39 ?? ...
Kafarek napisz ile Cię wyszła $$ ta akcja. pzdr.
-
Jak nie chcesz mieć komplikacji to daruj sobie m54b40 - nikt ci tego dobrze nie zrobi - wiem co mówię, bo osobiście te patenty widziałem w 2 autach i się o mało co nie przewróciłem .
Moim zdaniem za bardzo kombinujesz ... Kupujesz w miarę zdrowe m30b35 za grosze i wrzucasz bez zbędnych przeróbek do tego co masz - mocy i momentu tyle co m54, a koszty groszowe - jak masz jakieś pojęcie to możesz to nawet sam zrobić, albo oddać do normalnego mechanika. Po co wydawać 10tyś na swapa, który nic nie wnosi - to lepiej zmienić na b35 za 3 tyś a resztą doinwestować samochód. Albo zrobić remont kapitalny swojego silnika jak nie zależy ci na mocy ...
Ale to tylko moje zdanie.
-
Powiem szczerze, że remont kompletny całego silnika M30 też obmyślałem (Bloku itd) lecz jeżeli nie będzie żadnych komplikacji związanych ze swapem to będzie swap.
Cały czas obmyślam nad opcjami. Nie chcę popełnić błędu.
-
Gentelmeni o kasie nie rozmawiają. Puz jest moim dobrym kolegą i zrobił mi to po kosztach. Nie chcę zatem mówić o kasie..
Swoje e30 chcę sprzedać za 14k.. To niedrogo. Co zrobiłem itp, szukaj w giełdzie w temacie o sprzedaży auta.. ;)
-
Jak dla mnie operacja bez sensu wydasz 7-10 tysięcy i co uzyskasz??? Nic ciut lepsze osiągi i będzie paliła litr mniej kiedy zatem ci się to zwróci??
To już lepiej M60B40 plus manual koszty te same albo i mniej a poczujesz różnicę.
a najtaniej to kup jak xsilver pisze zdrowe M30B35 i daj głowice do szlifu o 0,7mm lepszy wałek i zrób kompletny remont spokojnie dociągniesz do parametrów M54 ( stawiam, że je przekroczysz ) i wyjdzie może 3-4 tysiące .
-
Szkoda,że nie wkładasz m54b30 do małej i lekkiej e30tki,jak widać są ludzie w Polsce,którzy potrafią wszystkie problemy związane ze swapem przeskoczyć ;)
http://www.youtube.com/watch?v=3N3_MHimPwQ
-
Znam to autko.. Wcześniej w tej E30-tce był m57d30 :D Buni robi cuda.. A swap m54 do E30-tki to w tej chwili prostota i najpopularniejszy swap.. zerknijcie na http://puz.com.pl do galerii ;)
-
No, nie wiem czy zyskam tylko litr mniejsze spalanie. Moje M30 w automacie pali mi ok 20 litrów i to bez jakiś tam mega szaleństw. Zatem o wiele nowszy silnik ze zmniennymi fazami rozrządu na manualu będzie też palił 20 litrów ? nie wydaje mi się. W każdym razie w mojej M30 nie umiem zejść nawet do 15 litrów przy mega emeryckiej jeździe, a jeździłem E39 z M52B28 w manualu i spokojnie w mieście jak chciałem oszczedzać to paliła mi 13 litrów, a w M30 nie moge zejść poniżej 16. Zazwyczaj pali mi 18 i zaznaczam, że przu umiarkowanej jeździe. Masa E32 i E39 jest taka sama. Nie założyłem tego tematu po to aby dyskutować o spalaniu :)
-
powiem Ci,że coś nie tak jak pali tyle.U mnie przy max bucie na mieście tyle spali
srednio wychodzi mi 13-15l i nie jest to emerycka jazda
w miescie pali ok 16-18,ale ja lubie deptać :P
Miałem Ci zaproponować zdrowe m30b35 tak jak xsilver napisał...
zdrowe m30b35 na ostrym wałku,dobrym programie i baranach jest mocne i dosyć dobrze spalanie wychodzi,wiem bo u mnie takowy wałek rozrządu spoczywa ;)
-
w przyszłym tygodniu postaram się dojechać na diagnoze mojego silnika, laptop + mierzenie cisnienie w cylindrach i to będzie kropka nad "i". Nie wykluczam żadnej z tych opcji co wymieniłem. Muszę podjąć dosyć poważną jak dla mnie decyzje.
Czego się nie robi z miłości do ukochanego samochodu :)
-
i co dalej w temacie?
Wiadomo jaki motorek swapniesz ? :D