Witam. Jak w tylule nie mogie odkrecic korka od wlewu oleju, zasalo go ani rusz. Panowie macie jakis pomysl, jakas przyczyna??
Wersja do druku
Witam. Jak w tylule nie mogie odkrecic korka od wlewu oleju, zasalo go ani rusz. Panowie macie jakis pomysl, jakas przyczyna??
Witam
To normalne, że tak się dzieje. To samo miałem w swoim 3.0D. Musisz wziąć zacisk stolarski, lub bardzo duże obcęgi, przez szmatę załóż na korek i próbuj odkręcić go ;)
Pozdrawiam
Tak będzie najłatwiej. Mocny uchwyt, dźwignia ze 30cm i powinno puścić :)
Panowie dzieki za rady odgrecilem jak motor troche sie rozgrzal, ale czy tak powinno byc w seri 3 nie mialem czegos takiego??
A pomyślałeś o tym, że samochód nie ma już 3 lat a korek się już wyeksploatował, podgnił, powyginał i pewnie uszczelka sparciała ?
A co to jest jak bagnet do spr. poziomu oleju też nie chce wyjść,czy też sparciał?-tylko co tam parcieje... :|
Mavic korek to ja mam w ladnym stanie i uszczelka gumowa na nim wyglada jak nowka wiec nie rozumiem twojego swierdzenia
Cytat:
Zamieszczone przez Derreg
Wymieńcie odmy i problem zniknie :)Cytat:
Zamieszczone przez jerzyw
Max... masz pw...
Witam
Panowie u mnie też bagnet cięzko wychodzi . Odme miałem wymienianą jakieś 60 tys km temu co jest nie tak ?
PS. Jak sprawdzić odme ? po wyjęciu bagnetu kiedy silnik pracuje ma dmuchać czy zasysać powietrze ?
Pozdrawiam
Słuchajcie jak wygląda odma w benzynie ,pasjonat "" nie piszesz jaki masz motor,wiem ,ze w silnikach diesla odma jest ,natomiast w benzynie sam nie wiem...gdzie?... :roll:
Silnik 4,4 M62 odma jest z tył kolektora ssącego od strony ściany grodziowej .Cytat:
Są 2 możliwości:
- albo odma robi podciśnienie - jak wyżej piszą,
- albo uszczelka jest kiepska i zaczyna się wulkanizować.
W tej sytuacji najlepiej zciągać na ciepłym silniku, albo palnik i podgrzewać korek/bagnet ;D
(podobnie jak ze śrubkami co się zapiekły/zaklajstrowały - podsmażane by nie zerwać gwintu).
Słuchajcie ,czy odmę się czyści ,czy coś wymienia,czy jeszcze coś innego się robi?!,podpowiedzcie w temacie... :|
Odmę się po prostu wymienia :)
Panowie a jak to jest jak wyciągne bagnet na zapalonym silniku to ma wciągać powietrze czy dmuchać ?
Minimalnie zasysać.
Dziękuje za odpowiedź .Cytat:
Zamieszczone przez bitek-bitek
Gdzie? Nic nie dostałem? :/Cytat:
Max ,juz nie trzeba mi podpowiedzi chodziło o odmę zdaje się ,piszę na kilku forach i teraz nie wiem już co do ciebie pisałem -he he,poczta jak to poczta ,gdzies "upsnęło' i nie dotarło ,na pewno ją wysłałem..dzięki za chęci...pzdr...
Czyli jeśli dobrze rozumiem, jeśli mam problem z odkręceniem korka i wyciągnięciem bagnetu (oj musze się spocić zwłaszcza przy tym pierwszym) to nadchodzi czas na wymianę odmy? Ehh...Cytat:
Zamieszczone przez max mt