witam czy wie może ktoś czy wymiana zbiornika paliwa jest trudna i czy sam to wymienię z góry DZIĘKUJE
Wersja do druku
witam czy wie może ktoś czy wymiana zbiornika paliwa jest trudna i czy sam to wymienię z góry DZIĘKUJE
No to zależy jakie masz zdolności mechaniczne. Jak jesteś dobry, to i ze SWAPem sobie poradzisz :)
A poważnie, jeśli coś tam ogarniasz z mechaniki samochodowej, to dasz radę.
Witam, wymiana zbiornika nie jest trudna troche trzeba pokombinować ale do najtrudniejszych nie należy ja u siebie bede sie brał za wymiane więc jak do tego czasu nie zdarzysz to z checia pomoge fotorelacja zdrowka i pozdrawiam
Miesiąc temu wymieniałem bo przerdzewiał tak że paliwo się lało. Musisz odkręcić wał, tłumniki i mocowania. potem rurki i po sprawie.
ŚLICZNIE DEKUJE ZA POMOC
Może ktoś odnowi tema i zda relacje z wymiany zbiornika .
Przewalone ;)
1) wał
2) wydech
3) osłony dupony i inne uchwyty
4) rurki
5) nie zapomnij o wyjęciu albo przynajmniej odpięciu bebechów od pompy i wskaźnika (wyciągasz tylne siedzisko)
i o ile wyciągnięcie problemowe nie jest... o tyle założenie nowego - droga przez mękę ;) wygodniej jest we 2 osoby
"Wystarczy" podnośnik kanałowy, zwany też "dociskaczem-podnośnikiem skrzyni biegów". ;)
Do wydechu też się się przyda, bo wydech waży według TIS koło 50kg.
A 2 osoby to jak dla mnie tzw. zespół minimum. Robiłem somojeden wymianę skrzyni w Polonezie i łatwo nie było, ale jakoś dało radę. Nie polecam.
Witam...czy to częsta usterka E38?...taki przerdzewiały bak...bo az się wystraszyłem.W Norwegii taka przygoda to kosmiczne piniądze.Pozdrawiam.
Dzisiaj z ciekawości zadzwonilem do tutejszego serwisu BMW i zapytałem o cene zbiornika...odpowiedź...11300 koron czyli 6400 zł,natomiast w Niemczech ten sam zbiornik kosztuje 605 Euro...jakby co to popruję do Niemiec na wymiankę i przy okazji odwiedzę Kumpla...ale mam nadzieję,że nie będzie się nic działo z moim zbiornikiem chociaż jest trochę pordzewiały,sprawdziłem.Muszę to jakoś zabezpieczyć.
Niestety bardzo częsta... :/ Już dwa razy zaliczyłem tą przygodę.
W aso we wrocku ponad 3 koła (3400 albo 3600 chcieli), więc jeśli w Niemieckim aso kosztuje tylko 605 euro.... to po prostu chamstwo i zdzierstwo ;p
W każdym bądź razie na żywotność zbiornika duży wpływ ma filtr z węglem aktywnym mieszczący się w nadkolu. Odpowiada za odpowietrzenie zbiornika i powoduje krótko mówiąc to, że powietrze jest zasysane i w zbiorniku nie ma próżni. Zatkany - wygina zbiornik "wciąga" dno i naraża go na zmęczenie materiału i padakę.
Niestety zła wiadomość... w POLSKIM aso ta przyjemność kosztuje ponad 400 pln.
A czy zbiornik od 740 Diesel po lifcie jest taki sam jak do 728i ?...numery seryjne sa inne ale na fotkach wygląda identycznie.
Witam, odgrzewam kotleta, czy do diesla E38 zakładał któryś z szanownych kolegów zbiornik od benzyny, czy potrzebna jakaś modyfikacja, numery katalogowe wiem inne, - spawanie, regeneracje też mi są znane, ale nie ma to jak zdrowa blacha.