witam , jak w temacie ,będe na dniach ubierał felgi w oponki tylko mam dylemat jakie opony dac na tyl (przód będą 235) czy z tylem zrobić to samo , czy coś szerszego?
Wersja do druku
witam , jak w temacie ,będe na dniach ubierał felgi w oponki tylko mam dylemat jakie opony dac na tyl (przód będą 235) czy z tylem zrobić to samo , czy coś szerszego?
Wsadzenie na tył nieco szerszych oponek jest optycznie fajnym zabiegiem.
Warto dołozyć staran aby profile opon optycznie odpowiadały sobie wysokością.
czyli 255 powinno być odpowiednie :]
A jaka szerokość felg ??Cytat:
Zamieszczone przez tajsi
24 cm
NIE, będą za małe przy profilu 40 a za duże przy profilu 45. Najlepszy komplet jak chce się mieć szerszy tył to:Cytat:
Zamieszczone przez tajsi
przód: 235 / 45 / 17
tył: 265 / 40 / 17
A jak takie same szerokości to obydwie opony taka szerokość jak podałem przód.
265 mm wejdzie Ci na tył jak felga będzie miała ET ze 20, może nawet 15 (na styk).
Jakie ET mają te Twoje felgi?
Nie zakładaj za małych kół - ja tak mam w komplecie letnich i widać że są ciut za małe - wkurza mnie to.
Pozdrawiam
et felg 20 , ale czy 265 nie będzie za bardzo ,,napompowane ''na tej feldze
W tego rodzaju dylematach, najlepiej pomogą fotki z opisem parametrow.
Ja w bbs-ach mam z przodu i z tylu oponki pirelli p6000 235\50\17, wygląda dobrze i jest dosyć komfortowo dzięki sporemu profilowi (50). Nie polecam opon z rantem ochronnym ponieważ opona jest super twarda i nie ma mowy o komfortowym podróżowaniu po naszych wszechobecnych polskich autostradach.
tajsi, jeśli przednią felgę masz 8" a tylną 9" to posłuchaj tego co mówi Michael7 bo to są dedykowane rozmiary.
(patrz RealOEM )
__________________________________________________ _____________
Racja i to jest dobre rozwiązanie jeśli ma się tak jak Ty z przodu i z tyłu 8" ;)Cytat:
Zamieszczone przez sebaE32
ja tez mam przód i tył 8''
No to albo 235/45 albo tak jak sebaE32 235/50 albo możesz jeszcze 225/50 (ja tak mam z przodu, bo nie znalazłem 235/45 przed ostatnim sezonem)
A ja jednak zdecydowanie polecam Ci oponki z rantem zabezpieczającym felgę, bo prędzej czy póżniej przycierka zawsze się przydarza ;)Cytat:
Zamieszczone przez sebaE32
Swoja drogą sebaE32, skąd takie stwierdzenie, że opona z rantem jest taka super twarda i nie komfortowa w porównaniu do opony bez tego rantu..? Toż to nie runflat...
Ja u siebie posiadam takowe bbs-y i mam założone 4*235/45 i jest jak najbardziej oki.Co do opon to najlepiej z rantem ochronnym ;)
też mam te fele na lato ale 8' przód i 9" tył. Na przód 235/55? Tył 255/50? Ciężko znaleźc te rozmiary jako nowe. Także szukam z ochroną rantu bo mam świeżo polerowany
chyba tez poszukam z ochroną rantu , męczylem się z polerką 4 dni szkoda żeby to zniszczyć przycierająć gdzieś 8/
Wiem ze to nie jest runflat ale mimo wszystko ten nadlew na boku oponki robi swoje i nie jest już tak przyjemnie. Miałem w kilku autkach ( w e34 tez ) i wiem ze na oponie bez rantu jedzie się bardziej miękko.Cytat:
Zamieszczone przez Słowik
a ja tu rozmyślam czy założyć na RC
8'' - 205/40
9'' - 215/40
i do tego mega nisko, da rade czy będzie mega za male ?
odpowiadając na post ninja. mam bbs rc przód 8cali 205/40 tył 9cali 215/40. tak to mniej więcej wygląda (przód jeszcze jak był zglebiony, tył dystanse 2,5centa)
http://img806.imageshack.us/img806/5355/dsc0013m.th.jpg
podeślij parę fotek jak to wygląda, gleba w planie na max na dol, dystans tez jakiś będzie. a nie chce trzeć miska o ziemie ;p bo to aż ~8% różnicy w średnicy kola względem oem, jak u ciebie z licznikiem ? dużo oszukuje ?
Moim zdaniem wygląda to komicznie, że o komforcie i zużywaniu zawieszenia nie wspomnę.
Przypominam, że na tych felgach powinno być 235/45 i 265/40 lub inny wymiar, o podobnym stosunku szerokości do wysokości.
Irek...235 na 8J i 265 na 9J?? Chyba się coś pomyliłeś;) Przecież to kasztan będzie PRZE okropny
Ja na swoich BBS RC 17' 8 cali miałem 235/45/17 i było estetycznie i wygodnie
ja miałem i opony takie jak seryjne, później miałem 225/45 i 245/40 teraz mam 205/50 i 225/45. i nie zauważyłem różnicy w jeździe. chciałbym jakieś naleśniki bo gleba będzie z -90 przod jak dobrze pójdzie ;D
Ja mam na 8.5j 215/45 i jest superancko :D
Sent from my Desire HD using Tapatalk
e32maciek masz jakieś foto auta z boku?