Takie krótkie pytanie do wiedzących więcej - czy siłę docisku pióra wycieraczki do szyby można regulować czy nie?
Wersja do druku
Takie krótkie pytanie do wiedzących więcej - czy siłę docisku pióra wycieraczki do szyby można regulować czy nie?
Krótka odpowiedź: Można.
O !!! Jak ??Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Odpowiednio dokręcając śrubę ramienia wycieraczki. Są dwie śruby - jedna dokręca ramię do trzpienia - tę dokręcamy na maxa. Druga regulacyjna właśnie do siły nacisku ;)
Byłem dzisiaj w ASO w Krakowie to mi powiedzieli, że jedynie co to można regulować położenie wycieraczek, ale że jak już mają dobry zakres zbierania wody z szyby to skoro źle to robią to wina albo piór (kilkumiesięczne wycieraczki ori BMW) albo całego ramienia (wolałem nawet nie pytać jaka cena :| ). Dlatego pytam czy można regulować siłę docisku pióra, a jeśli tak to jak bo jestem gotów jechać ich przeszkolić, gdy tylko sam się nauczę.
ASO... chcieli CIę wydymać na kasę i tyle :/ Wydaje mi się że pod osłoną z tworzywa są te śruby, ściągasz ją du góry od zaokrąglonej strony. Też to u siebie sprawdzę bo moje wycieraczki robią mazy a pióra wyglądają na świeżutkie.
Wiktor docisk regulujesz śrubą wycieraczki kierowcy. Chodzi i ten duży torx. Jak pewnie pamiętasz przy zdejmowaniu ramienia wycieraczki po odkręceniu tego torxa pojawiał się metalowy bolec. Dokręcając lub luzując tego torxa dociskasz właśnie ten bolec. Z tego co pamiętam to ta śruba powinna wystawać ok 2mm żeby było dobrze :)
A ja wiem że nie wyszystkie e38 maja taka regulacje :P moja np a kolegi już nie ma jest tylko jeden Torx a nie 2 zonk
A może to wynika raczej z jakiegoś kombinatorstwa? Z tego co pamiętam u kogoś w e38 z 94' też była ta regulacja ;)Cytat:
Zamieszczone przez young23
Jak jest regulacja docisku i działa, to słychać po wyłączaniu silnika takie charakterystyczne bzzzzzzzzzzzzzzzt...(auto wcześniej musiało być w ruchu min 5 km/h) Pod tym dużym torxem jest jeszcze taki mały bolczyk który sobie luźno siedzi w środku i odpowiada za dociskanie ramienia wycieraczki, może komuś się zapodział ??
Całkiem możliwe, że ktoś coś zgubił bo po lakierowaniu wycieraczki zakładała mi niezbyt kompetentna osoba. Np. dzisiaj rano wsiadłem do auta i wycieraczka nie przylegała całym piórem do szyby, po przejechaniu kilkuset metrów i przetarciu kilka razy szyby wycieraczka leżała już normalnie i pracowała również OK. Dlatego też podjechałem do ASO żeby to poprawili, ale oni stwierdzili że jest super i że nie ma żadnej regulacji...
no dokładnie jest taki luźny bolec a w tej drugiej e38 tego nie ma i jest jeden taki grubu torx a nie 2 cienkie wątpię żeby to było kombinowane