Tak jak w temacie orientuje sie ktos moze jak wyglada sprawa montazu instalacji ksenonowej badz Bi Ksenonowej do e32 , oraz koszt takiej instalacji no i gdzie to zrobic na terenie Slaska :D :D :D
Wersja do druku
Tak jak w temacie orientuje sie ktos moze jak wyglada sprawa montazu instalacji ksenonowej badz Bi Ksenonowej do e32 , oraz koszt takiej instalacji no i gdzie to zrobic na terenie Slaska :D :D :D
Ja tylko z doświadczenia powiem Ci kolego ze można dowodzik stracic za xenony przeróbki :)
Klosz, lub obudowa powinna miec oznaczenie DC albo homologace.
Ja mam u siebie xenon z e39 przxetwornica a lampy z e32 tyle, że do normalnych świateł a nie xenonów.
Cena nie bedzie jakas wysoka, za xenony same powinienes zmiescic sie w 3,4 stówkach jak dobrze poszukasz...
Powodzenia ;)
Chomi mi po glowie 10000k w normalne swiatla i w halogeny :D
Po pierwsze-dowód przy pierwszej kontroli zmieni właściciela.Cytat:
Zamieszczone przez Armani
Po drugie-10000K??? nic nie będziesz widział,toż to już fiolet a jak będzie padało to będziesz sobie musiał latarką przyświecać.
Po trzecie-nie wiem....
10.000 K to jest fioletowe światło - każdy policjant cię za to zatrzyma i się będzie czepiał ...
Jak chcesz mieć lepsze światła i jezdzić w miarę spokojnie to tylko 4300K.
Zestaw - kup taki, żebyś mógł odebrać osobiście ( gdzieś blisko) , bo czasem siadaja przetwornice i trzeba wymieniać .
Mamy swoją 7 od prawie 2 lat i była kupiona z zestawem xenon, nie pamiętam jaką firma ale jutro mogę popatrzeć i napisać. Spisują się rewelacyjnie naprawdę polecam. W związku z xenon zakładałem zestaw spryskiwaczy lamp i halogenow. W planach zestaw do halogenow na wiosnę. Jeśli chodzi o dowód na wielu forach było pełno dyskusji o tym i równie właściciele piszą, wszystko zależy od woli policji. Jeden powie spoko a drugi zabierze bez gadania. Podobnie jak z przyciemnianiem szyb, znajomy miał E36 czarna z przyciemnionymi wszystkimi szybami poza przednią podczas kontroli policjant powiedział że fajnie się prezentuje oddał dowód i życzył szerokiej drogi.
Takie życie. Czasem znaczenie ma też to w jaki sposób prowadzi sie rozmowe przy zatrzymaniu. Przez rok miałem siedem z wszytkimi szybami boczymi czarnymi jak noc. Przez rok żadnych problemów z tego tytułu.
Dla kotrastu kolega z e30 z wsadzonym xenonem już 2 razy stracił dowód wyjeżdżając 200m metrów od domu przy zakopiance. W końcu mu przeszło.
macie racje co do 10000k :oops: ale mysle nad 6000k bo podobno ladnie sie prezentuja a co ze spryskiwaczami :| bo ich nie posiadam :?
Chcesz żeby ładnie wyglądało, czy dobrze świeciło...? :roll:
Jak napisał xsilver najlepiej świeci 4300K, takie daje fabryka.
Spryskiwacze są obowiązkowym wyposażeniem w autach z xenonami, tak jak układ samopoziomowania reflektorów...O ile z pierwszą sprawą można sobie poradzić, o tyle z drugą już ciężko, ale powodzenia.. ;)
Z tego co wiem to dopiero od 1997 roku jest wymagany przepisami.Cytat:
Zamieszczone przez Słowik
Samopoziomowanie dotyczy pojazdów produkowanych po chyba 2000 roku - poza tym nawet po 2000 roku może to być poziomowanie ręczne - ciągłe lub nieciągłe - czyli pokrętło w kabinie...
Jedynie spryskiwacze - to jest ważne, bo często się policja o to czepia - ja np założyłem same dysze i osłonki chromowane - na sztukę żeby były - nikt mnie do tej pory nie pytał czy działają ... Na wiosnę może sobie je usprawnię, to nie będę musiał tak często lamp myć ( a to przy xenonach trzeba robić często).
Wydaje mi się, że sprawa jest dyskusyjna i dużo zalezy od podejścia konkretnego policjanta... ;)Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
Link do tematu:
http://xenon-hid.info/przepisy.html
....miałem 4300k w e34 przez 2 lata i nic,mam 4300k w e32 od prawie 2 lat i też nic,mało kto się kapnie że to "nielegal" xenon bo z reguły taki "nielegal" xenon to niebieskie i fioletowe światła w e36,golfach i civicach(własnie 7000k,8000k i najlepsze 10000k....A 4300k to światło jest białe praktycznie i elegancko oświetla,tylko trzeba miec ustawione reflektory równo i podczas jazdy po mieście delikatnie w dół skierowac i po problemie...
Ostatnio gdy jechałem szarówką-jeszcze nie było ciemno,jakiś baran zamontował sobie hid-y w lublinie i tak jeb.. :x ..lo po oczach,że musiałem się zatrzymać...
Właśnie dzięki takim baranom jest nagonka na pseudo ksenony 8/
Soczewka + 4300 ewentualnie 6000k i dobra regulacja,wtedy mało kto się przyczepi.
Sam tą nagonke popieram i jest to całkowicie uzasadnione.Cytat:
Zamieszczone przez MCGUMA
Ja takze. Jak az nie patrzeć owe urządzenie bardzo poprawia widoczność zwłaszcza ze oświetlenie w E34 i E 32 jest fatalne. Na marginesie jaki zestaw wybrać do halogenów? Gdzie umieścić przetwornice?Cytat:
Zamieszczone przez sz4l0ny
...oświetlenie w tych autach jest bardzo dobre,jak ktoś ma słabe to proponuję rozebrać reflektor i wyczyścic soczewkę.Przez 17-20lat na 100% się pokryła kurzem.Ja tak zrobiłem bo akurat ściemniałem lampy i róznica jest kolosalna.Cytat:
Zamieszczone przez rodzinabmw
..co do halogenów-to kolega do motoru zamówił zestaw tzw "slim" który posiada duzo mniejszą przetwornicę.
Mozesz dac namiar gdzie kolega kupił zestaw?Cytat:
Zamieszczone przez e32maaaciek
tez mam xenony w swojej e32 i chyba musze przeczyscic soczewki bo mam wrazenie, że słabo swieca.
...wystarczy wpisać "xenon slim"Cytat:
Zamieszczone przez rodzinabmw
http://www.allegro.pl/listing/search...ing=xenon+slim
..dokładnie...u mnie w temacie możesz ile kurzu było na rozebranej soczewce 8/Cytat:
Zamieszczone przez kociniak08
To może i ja się podepnę mianowicie mam takie pytanie mam xenony i wszystko jest super mam czyste odbłyśniki i klosze też, ale jedno mnie denerwuje, światła mijania ( H7 ) są żółte przy świetle xenonowym ( biało-niebieskim ) i teraz to pytanie na co zmienić żeby światło było takie same, znaczy kolor i nie pogorszyła się ich skuteczność próbowałem żarówek Philips Blue Vision, ale miały i tak żółty kolor przy xenonach słyszałem, że HID-y muszą się nagrzewać żeby były w pełni skuteczne tylko nie wiem czy to prawda i jeszcze drugie pytanie odnośnie halogenów ( HB4 ) też mam takie żółtawe światło czym to zastąpić żeby wszystkie 6 świateł miało taki sam kolor ewentualnie bardzo zbliżony była kiedyś na allegro taka siódemka, która tak miała wszystkie światła takie same, pewnie ją niektórzy kojarzą "E38 Alpina Look" co zastosować, gdzie to kupić, jakie są tego koszta, będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi bo już szukałem na różnych forach i nie dostałem zadowalającej odpowiedzi
Biały będzie tylko xenon 4300 ...
Jeżeli chcesz mieć coś zbliżonego do białego a przy tym nie tracić na jakości świateł - to albo blue vision albo osram cool blue - bo one świecą prawidłowo.
Są różne zenony z marketów, które świecą bardziej na niebiesko , ale jakość i geometria tych żarówek jest bardzo marna .
Próbowałem już Blue Vision i były żółte przy moim xenonie, Osram Cool Blue jeszcze nie próbowałem ale czy są dużo lepsze od BV? A może jakaś opcja wstawienia drugich xenonów czy dało by rade i jak się sprawa ma z halogenami czy może są halogeny xenonowe bo rozumiem że raczej marne szanse na jakieś żarówki które będą tak świecić jak xenon mówię o kolorze bo o mocy to jasne że nie będą miały takiej i do świateł mijania i do halogenów??
A jakie masz xenony - 4300 , 6000K ?
Cool blue to coś takiego jak blue vison, więc chyba większej różnicy nie będzie ...
Nie wiem własnie bo mam auto od niedawna ale możliwe że więcej niż 4300 bo jak włożyłem BV to wyglądały jak zwykłe H7 które miałem poprzednio