pomocy zatrzasniete kluczyki sprawa wyglada tak zatrzymałem sie przed garazem wysiadłem trzasnołem dzwiami i usłyszałem klik i wszystkie dzwi zamkniete auto na chodzie nie wiem czy wybijac szybe a jak to która najtansza pomocy
Wersja do druku
pomocy zatrzasniete kluczyki sprawa wyglada tak zatrzymałem sie przed garazem wysiadłem trzasnołem dzwiami i usłyszałem klik i wszystkie dzwi zamkniete auto na chodzie nie wiem czy wybijac szybe a jak to która najtansza pomocy
A drugi kluczyk nie zadziała? W razie czego bił bym trójkątną z tyłu
Taniej to chyba zamówić drugi klucz w aso 200zł a z uzbrojeniem 500zł niż tłuc orginał szybki.Tylko ten czas niestety 2tygodnie.
A ja osobiście jak nie masz podwójnych szyb to wal śmiało tą od kierowcy :)
Ten trójkąt o którym mówi Jey jest wklejany jak się nie mylę no i może być problem z otwarciem od środka :)))
Mam pytanie : jak to możliwe żeby centralny zamknął auto na chodzie ? Czy jakieś przeróbki w instalacji stosowałeś ? ... a co do problemu to jak nie masz 2 kluczyka to pozostała tylko szybka lub długi drut i "kombiniren" :?
powiedz lepiej jak zgasiłeś samochód ;) a co do szyby to ja bym tłukł boczną tylna albo przednią pewnie łatwiej wstawić :)
UWAGA!
Zamknięte auto z kluczyka NIE OTWORZY SIĘ OD ŚRODKA!!! Więc nie zbijaj niczego przez co nie wejdziesz do środka!
Po drugie zadzwoń na policję i powiedz, że za trzasłeś auto na chodzie i nie masz zapasowego kluczyka. Dadzą Ci numer do wykwalifikowanego zakładu z którego przyjedzie koleś i otworzy Ci auto. Koszt z dojazdem zamknie się w przedziale 150-250zł zależy od miasta.
Dla czego na policję? Ponieważ ludzie potrafiący otwierać zamki są ludźmi z wyjątkowymi zawodami i są oni rejestrowani na policji! Policja posiada wszystkie dane takich zakładów i osób.
panowie dziwna sprawa wstałem rano samochód był otwarty stał na zapłonie pb się skonczyło dziwna sprawa ale już wiem zeby nie zamykać dzwi nawet jak samochód chodzi
Takie problemy to najczęściej coś z alarmem, chyba że była głębsza ingerencja w elektryke. Sprawdź to na wszelki wypadek, kiedyś ktoś pójdzie Ci do auta i zatrzaśnie przez przypadek i znowu bedziesz musial czekać aż Ci się bak wypali.
Coboss, auto nie było zamknięte z kluczyka, bo kluczyki były w stacyjce a auto było włączone. Tak przynajmniej ja to zrozumiałem. W takim przypadku pozbywając się szyby wystarczy dwa razy pociągnąć od wewnątrz za klamkę i drzwi się otworzą. Tak przynajmniej jest u mnie
Po wybiciu szyby można także wyjąć kluczyki ze stacyjki.Takie proste a nikt nie wpadł :PCytat:
Zamieszczone przez coboss
No chyba że okaże się że tylna trójkątna szyba jest 5 razy tańsza od zwykłych bocznych, to wtedy możesz nie sięgnąć do stacyjki :P
Trójkącik 60 zł a boczna przednia 100zł,tylna ogrzewana też 100zł ;D
Gdzie masz takie ceny? To chyba zapas kupie. Ale żeby przejrzyste były i się nie rozklejały warstwy. Z klimakomfort też w tej cenie załatwisz? ;D :] ;)Cytat:
Zamieszczone przez gierobiala
Tobiasz a tak z ciekawości to ile miałeś paliwa że wszystko wypalił?
Może masz ustawione to autoryglowanie i coś się pochrzaniło.
ja w swoim e38 mam identyczny problem. sama się otwiera, sama zamyka. na dodatek jak się otwiera to i szyby w dół se opuszcza.
paliwa miała około 20 lbo nastepnego dnia cpn tankuje zawsze do full
sorki za wypowiedzi dzisiaj pijany jestem
I w tym momencie chyba znalazłeś winowajce :)Cytat:
Zamieszczone przez Jey
Tobiasz nie ma czasami problemu z przyciskiem w środkowej konsoli, tym koło popielniczki?
Może mając otwarte drzwi przypadkowo go nacisnąłeś? Może coś rzuciłeś np portfel czy telefon? Jak nie to może przycisk robi jakieś spięcie, nie był zalany jakąś cieczą?
No tak ale jak zbijesz tylny trójkącik i by się okazało, że jednak nie idzie otworzyć drzwi ani szyby to jak byś wyciągną kluczyk? :)Cytat:
Zamieszczone przez gierobiala
Co do wcześniejszej wypowiedzi cobossa ,jest taka opcja,sam skorzystałem w Rzeszowie tyle ,że do Astry z podwójnym zabezpieczeniem drzwi,weszli"" tylnymi.,,podjechali goście ,przyglądali się parę minut [zresztą przybyli BMW 3 dla ciekawości]i otwarli ,mieli taką żmijke,nie dali przyglądać się ,najpierw sprawdzili czy nie włamują sie do samochodu który ja chce "dżwignąć" , nie dzwoniłem na policję , tylko z giełdy dali mi nr.tel. z tym ,że potem dał mi gosć wizytówkę i mówił ,że współpracuje z policją-pzdr... :>
No to fakt. Absolutnie zabraniają patrzenia im na ręce! Nie wolno przy nich stać inaczej nie otworzą. Mi kiedyś demontował zablokowaną stacyjkę. Kolesiowi wyciągnięcie kluczyka i stacyjki zajęło 30 sekund ;D wierzyć mi się nie chciało :)
Później coś z nią zrobił i odpalił auto. Musiałem podjechać do niego do warsztatu, gdzie zdemontował ją ponownie i naprawił. Kosztowało mnie to 170zł do przejechania miał ok 15km
Ja nie załatwiam,na alleagro znalazłem w dwie minuty ;)Cytat:
Zamieszczone przez Supermen
A może po prostu ktoś bawi się kluczykami? ;) Bez śmiechu proszę... ale ja ostatnio dwukrotnie miałem taką historię że wychodzę do garażu a auto stoi z otwartym bagażnikiem, a za drugim razem z otwartym szyberdachem i opuszczonymi szybami. Byłem przerażony.... a okazało się (przypadkiem podpatrzone) że mój synek bawił się kluczykami. Zaskoczeniem było jedynie że przez ścianę dotarł sygnał :DCytat:
ja w swoim e38 mam identyczny problem. sama się otwiera, sama zamyka. na dodatek jak się otwiera to i szyby w dół se opuszcza.
a to ja wam zadam zagadkę. w moim e38 mam podobny problem jak kolega założyciel posta, i wymieniłem już praktycznie wszystko, czyli: moduł komfortu, moduły w drzwiach, przycisk od zamykania w kabinie, przejrzałem wiązki w drzwiach i auto nadal ma humorki i potrafi się samo zamknąć a co najgorsze samo otworzyć i to na dodatek tak że i szyby se opuści, i gdzie tu może być przyczyna?? zastanawiam się jeszcze czy wymienić moduł ews ten pod prawą częścią oparcia kanapy, co jest odpowiedzialny za czytanie kluczyka od otwierania i zamykania, co myślą na ten temat "ciężkie głowy" z forum??
Ha, też kilka razy znalazłem odryglowane drzwi, ale otwartych szyb jeszcze nigdy. Za to raz miałem otwarty bagar ;D
@Vitek_Słupsk: A jak często się zdarza?
I pytanie do expertów :) : czy takie rzeczy jak sygnał z zamka i pilota latają magistralą CAN? Jeśli tak, możnaby podłączyć się z laptopem i zapisywać wszystkie do momentu wystąpienia błędu - wiadomo byłoby, czy coś każe odblokować drzwi (np. EZV czyli odbiornik sygnału radiowego kluczyka) , czy moduł ZV sam "postanawia" to zrobić.
e38 nie ma CAN-a.
A jest jakaś szyna szeregowa w E38? Magistrala CAN została opracowana przez Boscha w latach 80., to trudno mi uwierzyć w jej brak w E38... :sad:
Przeczytałem tu: CANbus.pl że w złączu OBDII wyprowadzona jest końcówka CAN.
A tu: E38.org na stronie 6 jest "With the introduction of the E38 750iL (95 M.Y.), the CAN bus was expanded to include the EML and DSC control modules.", a cały dokument jest o CANie.
A gdzieś indziej w necie, że magistralą CAN latają komendy do sterowania szybami i ryglami w drzwiach, więc pomysł jest niegłupi, o ile jakaś magistrala w E38 się znajduje.
EDIT: w E38 jest I-bus. Sorry 4 inconveniences ;)
a to ci powiem zależy od humorków mojego auta, czasem tydzień spokój, a czasem dzień w dzień.Cytat:
Zamieszczone przez hatecraft