Witam.Jakieś 3 tygodnie temu wymieniłem pompę wody.I teraz mam problem bo nie mam ciepłego nawiewu nawet jak nastawie na 32stopnie leci zimne powietrze i dzisiaj skoczyła mi temperatura a wcześniej było ok.węże są twarde.w czym leży problem?
Wersja do druku
Witam.Jakieś 3 tygodnie temu wymieniłem pompę wody.I teraz mam problem bo nie mam ciepłego nawiewu nawet jak nastawie na 32stopnie leci zimne powietrze i dzisiaj skoczyła mi temperatura a wcześniej było ok.węże są twarde.w czym leży problem?
Zapowietrzony układ.
I wszystko jasne :)Cytat:
Zamieszczone przez sylwekk
Podstawa w BMW to dobrze odpowietrzony układ chłodzenia.
Mam następujący problem. Temperatura silnika w pionie.
Strona kierowcy - temp. na max i leci gorące powietrze.
Strona pasażera - temp. na max i leci zimne ze wszystkich nawiewów po prawej.
Gdzie szukać usterki? Nigdy nie podchodziłem jeszcze do tego tematu.
Przyłączam się do pytania.
U mnie tak samo - z tym że jak wprowadzę auto na wyższe obroty ok 3000 obr - wtedy jest OK.
Układ zapowietrzony??
panowie ja mam podobny problem moze sie wypowiecie na ten temat, moze sie uda namierzyc problem
http://forum.7er.pl/mechanika-zapowi...ia-vt11238.htm
U mnie leci dużo chłodniejsze powietrze na stronę kierowcy i tylko ze środkowego nawiewu na twarz. Wydaje mi się, że wszystko tam chodzi dobrze! w końcu z tej samej kratki dla pasażera leci już ciepłe powietrze. Niezły rebus :/Cytat:
Zamieszczone przez Jurij
Ja kiedys miałem podobną sytuację jak opisujecie, lewa strona gorące, prawa strona zimne,dopiero po dobrym odpowietrzeniu leci po obu stronch to samo ciepłe powietrze.
hmmm jak to zrobić przy 3 litrowym dieslu bo nie mam zamiaru walczyć z mechanikiem :/
Nie jestem specem od Diesli, ale wydaje mnie się że Diesle same się odpowietrzają. Mają w termostacie taką małą kuleczkę. Stąd moje przypuszczenia. Poczciwy TDS tak ma :) Druga sprawa, ważne jest aby Diesel miał prawidłowe chłodzenie.Cytat:
Zamieszczone przez coboss
Benzyniaki też mają takie kuleczki.
u mnie pomogła wymiana elektrozaworków,
dałem 200zł za używke...
Wczesniej tez mialem cyrki z ogrzewaniem....
Tak samo u mnie, do wymiany pompka z elektrozaworami bo są scalone :(Cytat:
Zamieszczone przez djB_M_W
Dokładnie to samo 250 zł za używkę 97 roku były nowsze modele elektrozaworówCytat:
Panowie, jest znowu problem :zly:
Dużo mniej uciążliwy ale jedna niepokojący...
podczas jazdy jest ok, wieje gorącym.
wczoraj czekałem kilka minut w samochodzie i włączyłem REST i zaczęło lecieć chłodne powietrze :dobani:
Odpaliłem go (żeby sie ogrzać) i też leciało chłodne powietrze... (temp silnika w pionie)
Dopiero jak go przegazowałem do 2-3 tyś obrotów zaczęło gorące lecieć...
To będzie przez zapowietrzony układ?
Czy sie znowu coś sypneło..?
jak myślicie..?
Dopiero w sobote będe miał czas żeby dobrze odpowietrzyć układ...
masz kolego do wymiany elektrozawory z pompką niestety bo są to elementy scalone.
Koszt od 100-250 PLN zależ jak trafisz na All...o
Jest taka opcja, że zakupiłeś do wymiany uszkodzoną niestety...
a nie dałoby sie przełożyć elektrozaworków tych których mam teraz w aucie do tych które mi leża w garażu bo w nich pompka była ok...
tam to wygląda że sie na torxach trzyma...
Nie chce znowu wydawać 200zł i niewiadomo co kupie... ; /
Ja rozbierałem te elektrozawory ! Jednego naprawiłem przez czyszczenie a drugiego przełożyłem z innego auta chyba z E36 co ma właśnie 1 szt. Trochę zabawy z lutownicą i działają jak nowe !!! Koszt 40zł+ lutowanie !! Więcej info na PW. :cool:
Teoretycznie cały ten bajzel idzie rozkręcić i powymieniać ale od strony praktycznej nie jest już tak łatwo. Ja próbowałem odkręcić śrubki to zapomnij, wszystkie klucze (troxy) po ukręcałem a śrubki ani drgnęły.
Elektrozawory można przecież sprawdzić dotykając kablami na krótko klemy od akumulatora, tyczy się to też pompki. Trzeba było kazać najpierw sprzedającemu sprawdzić je w ten sposób bo każdy twierdzi, że sprawdza a tak na prawdę nawet nie mają pojęcia jak się to robi!
I ja sie podłącze pod temat grzeje mi prawa strona lewa nie odpowietrzałem okład auto pod kątem ponoć tak jest najlepiej wymieniłem elektrozawory i to samo pojechałem do elektronika mówi że zawory sa ok i że mam jakiś problem z zapadkami ?? i jakimś filtrem który jest niedaleko nagrzewnicy czy to może być przyczyna ??
Cytat:
dziś oglądałem elektrozawory z e39 i są wizualnie identyczne i o połowe tańsze , jeżeli sie mylę to mnie poprawcie ....