Trafiłem tutaj po długich poszukiwaniach właśnie takiego forum. Jestem fanem MB który ma już dojść przygód z marką oraz silnikami M104 i chce się przesiąść na siódemeczkę.
Wersja do druku
Trafiłem tutaj po długich poszukiwaniach właśnie takiego forum. Jestem fanem MB który ma już dojść przygód z marką oraz silnikami M104 i chce się przesiąść na siódemeczkę.
W I T A M ;D
więc chyba lepiej nie mogłeś trafić
mam nadzieje że forum i towarzystwo spełni twoje oczekiwania i będziemy dla Ciebie kopalnia wiedzy i 2 rodziną
witam :-)
witam
cześć :)
Witam :)
Miło być tak tłumnie przywitanym :P
Witam. :)
witam i pozdrawiam
Powitanie :607:
Strzałeczka :)
Dobry :D
Bardzo Mądry Wybór ;D
Pozdrawiam ;)
Witaj ;) i szybciutko się przesiadaj do BMW ;D
Siemanko! Jak już wspominałem - mam nadzieję do zobaczenia na spotach we Wro ;)
Siemanko ;)))
Witka :)
Pozdrowiony :)
Teraz upoluj jakieś godne autko i silnik dla siebie :>
Witamy na Forum.
Może źle zacząłeś swoją przygodę z MB - ciekawsze są silniki M117/M119... ;)
Ale mniejsza z tym. Zdradź lepiej jakie masz plany w temacie nowej marki i Serii 7. :)
Przygody z MB nie zaczynałem od M104, ale jest to mój pierwszy w życiu silnik benzynowy i na chwilę obecną, jego diagnostyka przerasta już moje możliwości umysłowe. Jeśli jest tu jakiś mistrz KE to chętnie się z nim umówię na piwo :)
Wracając do BMW, na razie czytam i czytam... chcę zdecydować się najpierw na silnik. Wersja wyposażenie jest dla mnie prawie bez znaczenia (ale musi mieć ASR, skórzaną tapicerkę i xenon).
Nie ukrywam że interesuje mnie auto z niskim przebiegiem, nie bite etc... Prawie nie wierzę że znajdę coś takiego w Polsce dlatego będę szukał kogoś kto sprowadza limuzyny z Niemiec. Być może jednak trafi się dobra oferta od forumowicza.
Nie szukam super-taniej okazji. Do wydania będę miał... hmm zależy od kilku czynników. Myślę że chciałbym dać za samo auto 25 tyś (+ 5 tyś na wstępne remonty i wymiany części w pierwszym miesiącu używania).
Wiataj!!
Życzę powodzenia w poszukiwaniach...tam gdzie kupiłem moje 7 mają jeszcze śliczną 520 (rok 2002) z silnikiem 2,2 168KM. piękna sztuka!! jakby Cię to interesowało to dam Ci namiary
Heh, to była bolączka nie tylko M104, o ile pamiętam... ;)Cytat:
Zamieszczone przez patrykzuch
Jak się zagłębisz, zobaczysz że lista wyposażenia w BMW jest nieskończona a przy tym nie ma dwóch takich samych 7er ;) . Warto to rozpoznać i jednak określić pewne wymagania.Cytat:
Co do skór i xenonu, to raczej trudno będzie trafić BEZ tego (choć bywają) - natomiast samych rodzajów skór i siedzeń masz kilkanaście kombinacji, nie wliczając w to kolorów. ASR-a nie znajdziesz bo to nie Mercedes. W "naszej" nomenklaturze zwie się to ASC+T lub DSC. ;)
Generalnie się zgadzam - natomiast pamiętaj, że: (a) w DE też można różnie trafić, (b) koszt sprowadzenia to (w obecnym stanie prawnym) parę dodatkowych tysięcy PLN, które musisz na to przeznaczyć.Cytat:
Jakbyś chciał, to mogę polecić człowieka, z którym sprowadzałem auta dla siebie.
Nie napisałeś tego wprost, ale rozumiem, że ogólnie mówimy o E38? W tych pieniądzach szukałbym raczej dobrego przedlifta.Cytat:
zapomniałem powiedzieć że zakupy chcę zrobić najwcześniej za 2-3 miesiące
Tak, e38, być może 3-litrowy Diesel. Ale moje uprzedzenie do benzyny wynika wyłącznie z powodu silnika który teraz mam. Być może dam się przekonać do benzyny, ale to już wasza w tym głowa żeby mnie do niej skłonić :)
Odnośnie wyposażenia - ja na prawdę chcę mieć auto z motorem w bardzo dobrym stanie, dobrym zawieszeniem, bez rudej, niewysiedzonym fotelem, z bardzo dobrą instalacją niskich napięć, dobrą szprycą, itd...
Dlatego na wyposażenie patrzę w dalszej kolejności. Z autopsji wiem że nadmiar wyposażenia może człowieka zaślepić i kupi szrot.
Hmm... Ten 3.0 diesel to całkiem niezły motor, ale niestety roczniki od '99 w górę - więc raczej będzie trudno w pieniądzach, które Cię interesują.
A ogólnie naprawy/remonty diesli (innych niż 725tds) są tu dużo bardziej kosztowne niż silników benzynowych - więc warto to dokładnie rozważyć.
W niebitym E38 z rdzą raczej nie będziesz miał problemów. Ew. trochę jeśli wczesny rocznik i zaniedbany.
Witam kolejnego wrocławiaka :]
Rośniemy w siłę !!
Polecam silnik m57 :]
Witam
Witam. Ja bym kupował 4,4 m62 na Twoim miejscu.
Pozdrawiam!
Ponieważ?
Ponieważ to połączenie ekonomi i dynamiki. Wrażenia niezapomniane. Oczywiście polecam również 5.4. Miód malina, tylko troszkę większe spalanie i koszty obsługi. No ale coś za coś. 750 ma przeważnie lepsze wyposażenie, choć patrząc na autka kolegów z forum można się nieźle zdziwić. ;DCytat:
Aha, witam Cię oczywiście na forum :)
@Patryk - podchodź z rezerwą do tego M62 4.4L.
Utarło się, że jest to taki "najlepszy" silnik dla E38 i pewnie 9 na 10 zapytanych ludzi tą jednostkę właśnie Ci poleci (niezależnie czy mieli okazję ją eksploatować czy nie, i czy mogą to głębiej uzasadnić).
Ja osobiście nie uważam, że ten silnik jest taki miód-malina. Konkretnie mam zastrzeżenia do jego niezawodności (dużo poniżej tego, czego spodziewałbym się po V8). Opieram się na tym, że sam miałem/mam dwa takie motory + obserwuję przejścia innych posiadaczy.
Nie mogę niestety w rzetelny sposób polecić innego silnika, ponieważ z nimi akurat nie miałem doświadczeń. Jednak przeszukując Forum znajdziesz sporo info.
Dzięki za rzeczowy komentarz. Po prostu boję się silnika którego remont będzie mnie kosztował 7-12 tyś zł. Albo, co gorsza - pół roku będę się pałował z jakąś pierdołą przy osprzęcie silnika której nie będę w stanie naprawić (a w ASO zaproponują np. wymianę całej instalacji elektrycznej silnika). Wolałbym taki silnik przy którym albo mam gwarancję że te silniki się po prostu nie psują albo jest prosty i banalny w obsłudze więc ew. naprawy zrobię pod blokiem :)
No właśnie... Nie wiem jakie masz oczekiwania względem dynamiki/ekonomii, ale jeśli chodzi o prostotę i rozsądne koszty napraw - to wydaje mi się, że 725tds i 728i będą warte polecenia.